Pages

Thursday, May 30, 2013

Corat - Coret Balik Kampung


Assalamualaikum all readers..!!!!!!!!!!!!!!!
Rindu alam blogging.
Hampir 2 minggu ditinggalkan bersawang di laman sesawang.
Heeee.. Jangan ketuk kepala saya.
Masih bertatih untuk cuba follow segala perkambangan kalian yang saya tinggalkan untuk beberapa hari.
Macam minggu lepas, walaupun tiada update diblog saya selalu mengikuti perkembangan kalian.
Bila balik kampung memang semuanya tertinggal.

Balik kampung untuk urusan kenduri adik bongsu saya.
Akad nikah dah selesai bulan March hari tu so kali ni sanding la pulak.
Entry ni bukan bertujuan untuk bercerita mengenai kenduri kahwin adik saya tu sebab takder gambar pun nak explain mengenai pengantin sebab gambar takder.
Heeee.. Melainkan gambar ni.


Pengantin yang jalan tak macam pengantin.
Heeee.. Laju je naik tangga.

Yang lain gambar bukan pengantin yang kecoh off line.
Heeeee...









Tak banyak gambau pun.
Pakai baju kurung susah nak bawak hadpon kehulu kehilir.
Buat tertinggal je nanti.

Balik kampung kali ni memang ada cabaran tersendiri.
Biasa balik malam sebab anak-anak tido so aman damai sikit.
Tapi saya rasa bila balik drive malam rasa macam nyawa dihujung tanduk.
dengan perjalanan 7 jam, speed mencecah 120km/j, laluan berbukit bukau, potong memotong, cocok mencocok, disulami dengan rasa mengantuk.
Huhhhh.. Saya tawakal sahaja.
Kaki menendang dashboard (seakan-akan break), tangan di pemegang atas.
Huhhh.. macam lah saya dapat mengawal kereta dengan posisi begitu.
Segala drama aksi melibatkan kereta, cerita2 kemalangan jalan raya.
Semuanya terbayang kat dalam otak bila aksi potong memotong berlaku.

Tahan mata supaya tak tidur dengan niat supaya dapat borak ngan sang suami supaya tak mengantuk.
Tapi bebelan dan sergahan saya lagi mengganggu kosentrasi suami ku setiap kali dia memotong lori or kereta lain.
So baik saya tidur dan serahkan pada Tuhan sahaja.
tapi setiap kali dia tukar gear rendah sebab nak memotong saya mesti terjaga.
Huhhh.. memang menakutkan setiap kali balik kampung.
(Ini pun boleh jadi sebab kenapa saya bukan jenis yang senang nak buat keputusan balik kampung.. Takut nak melalui pengalaman travel jarak jauh ni)

Tapi kali ni balik siang.
Atas sebab tertentu dan juga bisikan menghasut dari saya untuk sang suami.
Saya nak test apa beza tahap konfiden or ketakutan saya untuk travel siang.

Yes... Saya lebih konfiden and kurang cuak bila travel siang.
Boleh buat lagi next time.
Tapi yang tak tahan nya, ni lah


Budak 2 ketui ni.
Suami handle kereta, mama handle anak yang sedang membesar dengan sihat ini. (Alhamdulillah mereka sihat)
Pening.

Apa2 pun saya lagi suka travel siang kot.

Saya memang spesis jarang balik kampung.
Dari zaman belajar kat MRSM Perlis ke UKM Bangi.
Bukan jenis yang asal cuti je balik kampung.
Balik pun untuk raya je.
Heeeeeee... ni mungkin salah satu sebabnya la yang saya cuak travel jauh. Sebab jarang balik.

Ada yang istimewa lagi balik kali ni.
Jumpa kawan-kawan lama yang datang kenduri.
Raihan and Na.
Walaupun tak dapat borak panjang tapi dapat la tengok apa yang kembang n kepis.
Dan saya semestinya kembang.
Tau kenapa saya yakin dengan "perkembangan" saya?

Kisahnya saya terjumpa dengan atuk kawan baik saya, Rohana kat klinik masa bawak Kaseh sebab dia demam.
So saya kasi la no telifon saya minta di pass kan kat Rohana sebab kami da lost contact.

Sekali tau apa Rohana sms saya "Atuk aku bagitau yang ko mengandung"
Sentap makcik senah hoi...
Seharusnya perlu diakui statement jujur itu.
Ok fine.. makcik terima fakta yang makcik gemuk n boncet.
Nanti makcik kurus la lepas bulan puasa nanti.

Haaaa... Ada lagi yang best balik kampung kali ni.
Saya jumpa chenta hati kami adik beradik. 
Iaitu... Pak Cu.


(Sporting je dia bila kami cakap nak ambil gambar ngan dia)

Seronok tak terkata bila nampak, kelibat seorang tua yang naik moto dan memakai helmet menghala ke rumah kami sehari sebelum kenduri. 
(Huhhh.. Ayat novel)

Saya yang tengah pangku Awatif dan Adik (Sang Pengantin) terus menjerit "Pak Cu...!!!!" lompat turun dari pangkin terus lari ke motor Pak Cu.
Semua orang terkejut (Temasuk mak mertua aku pun ada time tu kot.. Heeee)

Lama betul tak jumpa dia.
Dulu sebelum kami pindah dia selalu lepak kat rumah lama kami.
Mula-mula dengan basikal lepas tu upgrade sikit naik moto.
Datang rumah petang2 buatkan air, lepak n borak2 kat tangga rumah.
Dia layan je kerenah kami adik beradik.
Kadang2 bila mak mintak tolong dia btulkan rumah ke apa ke msti dia yang tolong.
Then kami pindah ke kampung lain.
Ada satu ketika yang saya dengar dia eksiden.
Then ada sekali tu saya panggil dia buat tak tahu je.
So saya tak aspect yang dia boleh datang sejauh ni dengan moto hari tu.
Rasa macam balik ke zaman budak2 dulu bila nampak dia.
Bergenang jugak air mata bila jumpa dia.
Tak sangka dia sihat lagi.
Dia datang bawak buah salak 1 kotak and setangkai bunga plastik.
Katanya "Nak datang rumah orang kawin memang kena bawak bunga"
Huuuu... Harap Pak Cu panjang umur and nanti leh jumpa lagi.

Hooo.. Semua nak di sumbat dalam 1 entry.
Ye la makcik dah gian nak blogging ni.
Harap dapat back to the track secepat mungkin.

Wednesday, May 15, 2013

Cerita Jerawat Saya

Assalamualaikum.
Dah lama tak carita pasal dunia kecantikan saya yang tak cantik ni.
Dari zaman sekolah menengah Cik-cik Jerawat memang tanpa segan silu tumbuh kat wajah saya.
Dari yang jenis halus dan berpasir sampai lah yang sebesar guli.

Tapi biasalah remaja.
Apa sangat lah yang boleh buat setakat bertukar pencuci muka.
Bila dah masuk Universiti pun memang tiada sebarang usaha, sampai lah nak bertunang.
Dah mula risau dan usaha.
Selama ni risau je.
Lagi pun memang tak berhabis sangat bab wajah ni.

So masa nk bertunang dah mula berjinak-jinak dengan facial kat Herba Line.
Memang nampak kesan la dengan 3 kali facial and pakai pimple cream.
Then lepas je bertunang, mode malas datang balik.
So segarlah Cik jerawat tumbuh diwajahku.

Then On-Off la rajinnya dengan product yang biasa-biasa aja.
Olay la, Safi la, tapi memang tak berhabis sangat.
Sampailah lepas beranak 2 ni.
Bila dah mula concern pasal penampilan diri.
Dah mula google pasal product kecantikan.
Tu yang keluar entry rutin penjagaan wajah ni.


Boleh baca sini

Masa ni jerawat memang dah kurang sangat.
So bila jerawat dah kurang mula la nak move to the next step.
Kalau masa jerawat subur dulu fikir 
"Tidak ku pinta wajah yang toing..toing.. and blink..blink.. licin dan berseri. Cukuplah sekadah wajah bebas jerawat."

Tapi bila dah xder jerawat mula la fikir..
"Kusamnya muka.. tak berseri la.. bintik hitam la.. pori-pori besar la.."

So pencarian product wajah berseri dimulakan.
Tu yang mula keluar entry-entry product kecantikan yang lain.



Boleh baca kat sini
Tapi sebenarnya ada 1 lagi product yang saya tak reveal.
Product penjagaan wajah yang lengkap dengan Sabun Pencuci Wajah, Krim Siang dan Krim Malam.

Saya nak guna dulu dan saya rasa Ok, baru saya nak reveal.
Product apa?
Tunggu cukup material baru saya reveal.

Ihiksss.. Saja nak kasi suspen.
So sebagai bukti keterukan jerawat saya satu ketika dulu, saya reveal gambar before and after.
(Ku ambil semangat mu pijot untuk tayang wajah sebenarku)

Before



Satu ketika dulu.
Nampak tak parut dan jerawat yang masih segar?

After




After anak 2?
(Jenuh nak cari gambar sndr sebab ada penyakit malu nak tengok gambar sendiri yang gemuk)
Hehehehe..
Gambar last tu memang tanpa calitan sebarang bedak.
Sebab perasan muka asli flawless so xpayah pakai bedak.
Lagi pun malam xder sinaran UV
(Alasan seorang makcik yang datang angin malas)
Dan tahi lalat tu masih segar di situ.

Nampak perbezaan x?
Pada saya ada beberapa faktor :
1. Product yang tepat.
2. Rutin yang betul
3. Hormon makcik beranak 2 ni dah stabil.

Kalau dulu bedak baby tu yang sapu bila nak keluar.
Tapi sekarang memang ada peruntukan sedikit masa untuk mengoles krim itu ini sebelum keluar.

Apa-apa pun product kita pakai yang penting disiplin.

Tuesday, May 14, 2013

Hanya Untuk Hari Sabtu

Assalamualaikum Semua.

Kami suami isteri keje hari sabtu tapi alternate.
Dan turn pulak memang tak sama so kami kalau mama keje papa OFF dan begitu sebaliknya.
Kelebihannya anak-anak tak payah antar nursery.

Kalau turn mama keja, papa yang uruskan anak pagi2 then bawak gi sarapan then gi rumah nenek.
Kalau dengan mama, memang berkurung je la kat rumah.
Mama tak confident nak handle 2 ketui budak kat luar.

Masa awal-awal dulu stress jugak sebab nak melayan budak 2 ketui ni ngan nak masak, sidai baju, kemas rumah.
Tapi sejak dah pandai sikit la arrange urusan rumah so tahap stress tu dah kurang.
Dah pandai sikit la camner nak biarkan anak2 beraktiviti disamping mama boleh buat keje lain.

Sebenarnya bila anak merengek layan je.
Urusan lain letak tepi.
Jangan fikir nak masak sambil dokong anak.
Stress la.
Kalau tak boleh, letak dulu segala senduk n pisau layan dulu anak-anak.
Bila dah leka, kita sambung balik.
Jangan fikir "Alah.. baju tak sidai lagi, sampah tak buang lagi"
Enjoy je masa dengan anak-anak.
Enjoy bukan maksud saya gelak sepanjang masa.
Tapi tahap stress tu kurang.

Nak tau stress je tak?
Bila kita menjerit and marah anak berlebih-lebih.
Kalau marah anak sahaja biasanya 1 shot je jeritnya.
Pastu dah ok, kalau di pengaruhi stress lain, 
marah tu meleret dan melalut-lalut.

Itu pengalaman sendiri ye.
Tidak terdapat dalam mana buku-buku motivasi ibu-bapa.

Houssss.. panjang pulak mukadimah.
Sebenarnya saja nak bagitau "seronoknya" jadi ibu di hari sabtu.
Means jaga anak sendiri tanpa suami.

Sabtu hari tu, Awatif bangun dulu and dia main handphone mama.
Bila nampak dia nak gigit, mama ambil dan sorok bawah bantal.
Nangis la Awatif.
Sang Kakak bingkas bangun macam orang terkejut, mama buat-buat tido.
What happened is, Kaseh tepuk Awatif dengan nada kasih sayang "Dah..dah.. Awatif.. Diam"
Dengan muka terpisat-pisat baru bangun tido.
Mesti dia ingat adik dia nangis bila terjaga dari tido.
Heheheheh.. Suke mama tengok Kakak macam tu.

Then main guling-guling dengan anak atas katil,
turun bawah, mandikan budak 2 ketui ni.
Siapka pakai baju, dan makan cebikut.
Mama lari gi mandi kejap.
Dah siap makan cebikut chipsmore cicah air kosong (Perangai mama dah jangkit kat kakak) kakak mintak main kat luar.
Ok. Kasi lah.
Kunci gate sebagai langkah keselamatan.
Pakaikan kasut Awatif.
Pesan sikit2 ngan Kakak what do and don't, mama masuk dalam rumah sebab nak goreng beehon.
Pintu sliding door bukak besar-besar biar boleh nampak ativiti budak 2 ketui ni dari dalam ruamh.
Yang mana boleh buat depan pintu macam kopek bawang ke mama buat depan pintu.
Ketung-ketang kat dapur sambil sesekali jerit "Kakak, main apa tu? Adik main apa?"

Sudahnya bila jenguk kat depan,
inilah keje budak 2 ketui ni.















Si Kakak cedok air dari kolam ikan yang dah berkurun tak bertukar dan konon untuk basuh basikal,
si adik buat mandi air tu..!!!!!
Basah dari kepala sampai kaki.

"Kakak mandikan adik dengan air ikan?"
"Tak la, Kaseh basuh basikal"

Huhhh.. Pening.
Mandikan si adik kat paip luar, si kakak pun tumpang sekali.

Siap mandi kat luar, dengar kaseh cakap
"Alalala.. baby berak pulak"

Dibawaknya anak patung dia.
Mama sibuk pakaikan pampers and baju Awatif,
si kakak datang dengan baby yang dah dimandikan.
Menjejeh air dari dapur sampai ruang tamu.
Satu das lagi jeritan mama.


Tersangkutlah baby untuk dikeringkan.

Lepas pakai baju, kakak lesap masuk dalam bilik.
Keluar dengan ni,


Aduisss... Meh sini mama tangkap gambar.
Layan je la anak oiii.


Suap beehoon goreng.
Then mereka main sendiri lagi dalam rumah.

Dah tengahari adik tido.
Kakak main air lagi.
Mama masak.
Papa balik makan nasi sama-sama.

Dah kenyang Awatif and papa pengsan.
Mama lepas sidai baju, cari anak nan seketui.
Rupanya kat luar rumah.
Meh sini mama amik gambar Kaseh


Tak taulah jadi pomen ke jadi engineer.


Mama hanya mampu geleng kepala.
Mama ajak naik atas sebab mama nak kemas kat tingkat atas.
Sambil-sambil tu, snap gambar untuk material blog Hidupku Rumahku Terurus.
Ambil gambar ruang keluarga.
Sudahnya keluar soalan 
"Kenapa mama amik gambar TV? Taknak amik gambar Kaceh?"
Ok fine, mama amik la.

Sipi-sipi.
Mama mop lantai bilik, Kaseh mandi lagi.
Mau taknya, tangan sampai ke mulut itam sebab pomen basikal tadi.
Penat cuci toilet bowl dengan sabun mandi mama,
sudahnya baring kat sini.



Seronok mereka mengekplore dunia,
pening mama melayan kerenah.
Tu baru setengah hari punyer cerita.
Ada kira berapa helai baju kaseh bertukar baju?

Monday, May 13, 2013

Selamat Hari Ibu

Assalamualaikum.
Pagi jumaat lepas dapat sms dari adik lelaki saya ucap "Selamat Hari Ibu"
Huhhh.. Baru terfikir, saya pun termasuk dalam golongan yang diraikan.
Asik dok pikir nak rai untuk nenek Kaseh je. 
Lupa pulak yang diri sendiri pun ibu jugak.

Then balik sekolah, Kaseh kasi ini,




Alahai terharu pulak.
First time dapat ucapan hari ibu dari anak sendiri.
Terus frame kan.

Yang ini pulak untuk ibu-ibu lain yang akan datang ambil nnt.


Mesti terharu.

Sebagai upah.
Mama bawak g taman.
(Depan Rumah je)







Nampak tak Awatif?
Nunnn.. jauh..
Mengeksplore dunia yanag lapang.
Selama ni dikurung dalam 4 dinding.


Terima Kasih Allah kerana meminjamkan aku anugerah paling indah ini untuk ku.








Love Both of You Chenta hati ku.

Wednesday, May 8, 2013

Tak nak pakai baju Pemantin

Anak dara 3 tahun saya ni. 
Sekarang pagi-pagi mintak mandi sebelum pgi sekolah.
Then mama suka la.
Boleh melawakan anak pagi-pagi.
Rasa macam antar anak g sekolah.
Jenuh la si emak ni cari baju lawa2 and toncet macam-macam pesen.


Berbaju kurung di pagi jumaat.

Dah lawa-lawa tapi berbotoi susu.
Tak cun la.


(Camner nak stop bottle feeding ni)

Kadang2 dah 5 hari dah tak tau nak pakaikan baju apa pagi2.
Mesti lah kalau dengan mama nak kena melawa kan?

Masih ingat baju ni?



Baju yang maksu beli untuk majlis nikah
Baju ni Kaseh panggil baju pengantin.

Kaseh tahu nanti kita akan balik kampung lagi untuk majlis kenduri maksu.
Soooo.. baju ni dia tak nak pakai sebab nak simpan pakai untuk kenduri nanti.
Saya tak suka simpan baju budak2 sbb kalau tak sedar nanti bila nak pakai dah tak muat.
So saya memang suka pakai je baju2 anak lawa2.

Tapi bila saya keluarkan je baju ni mintak dia pakai mesti dia jerit suruh simpan balik
"Simpan balik baju pemantin. Kaseh nak pakai pegi kenduri"

Jenuh la nenek pun pujuk kat telifon bagitau yang Nenek dah jait baju lain untuk kenduri.
So baju ni boleh pakai.
Tetap tak makan saman.
Aiyakkk... ini macam punyer budak pun ada ka?
Kaceh ohhhh Kacehh..

Camni lah bila di minta senyum.

Tuesday, May 7, 2013

Kisah Anak-Anak

Dah lama betul tak cerita pasal anak-anak.
Bila nak mula je rasa tak tau nak mula dari mana.

Anak-anak mama yang tengah baca blog mama ni mesti tertanya-tanya apa pekembangan diri sendiri bila dah hampir setengah tahun 2013 berlalu.
(Dah May? Cepatnya)

Ok lah cerita Kaseh dan Awatif.
Dah pandai beraktiviti bersama.
Samada adik buli kakak, kakak buli adik or anak-anak buli mama.

Ini salah satu hasil kerja Kaseh.




Sang adik gelak je la.
Yang tak tahan sang kakak gelak sambil cakap 
"Mama, tengok muka Awatif pink"
Mula-mula tak dapat tangkap.
Esoknya baru terfikir.
Tau la adik dia gelap sikit, bila disapu bedak, kelabu lah dia.
Itu yang dipanggil "PINK"

Antara aksi Awatif sekarang adalah suka baring kat perut Kakak.

Kakak suka la sambil buat suara kasih sayang 
"Apa Awatif ni manja Kaseh, tak malu."
Tapi dengan suara yang lembut dan kasih sayang.
Suke mama dengar.

Ermmm..
Sayang Kamu Berdua.


Suka bila Papa cakap "Tengok la keje 2 beradik tu"
Suka istilah "2 beradik"
Tak tau la.
Terasa cam comel sangat istilah tu.
Tak pernah guna tapi bila papa tersebut buat mama senyum sorang2.

Celik Momz Jun 2013

Assalamualaikum.

Saya nak ajak rakan-rakan join



Saya dah register.
Siapa yang berminat boleh tengok sini.
Jom jumpa kat sana.
Saya dah lama sangat tak join program-program macam ni.
Tak sabau pulak.
Nekad jugak join walaupun lone ranger.
Jom kawan-kawan.

Friday, May 3, 2013

{Sticky Post} Give Away : Perlancaran Blog Hidupku Rumahku Terurus

At Last.
Saya sudah ambil keputusan...
Untuk mewujudkan blog khas organising.
Yang diberi nama..



Jika last week saya baru ambil keputusan untuk stick to 1 blog, but after a few discussion with my friend, do some researh, saya ambil keputusan untuk mewujudkan blog tersebut.

Sebenarnya blog ini masih under construction dari segi Layout dan Template.
Tapi dari segi isi kandungan dan entry saya sudah mula keluarkan satu persatu nanti.
So abaikan dulu wajah blog itu.
Just hayati entry-entry yang sangat gelojoh saya keluarkan.
Tak sabar jari ini untuk menari di keyboard berbanding melayangkan mouse untuk design layout.

Dan semua entry adalah fresh dari ladang.
Maksudnya project-project terbaru in progress.
Entry lama Home Organising di blog Kasehku-Hidupku akan kekal disini.

So sebagai acara launching blog Hidupku Rumahku Terurus,
saya nak anjurkan simple Giveaway.

Caranya adalah :

Jadi follower blog Hidupku Rumahku Terurus
(Itu sahaja)

2 Cara Pemilihan Pemenang 

Kategori Pertama :
1 pemenang akan dipilih daripada 10 follower terawal.

Kategori Ke-2 :
2 pemenang akan dipilih dari semua jumlah follower yang terkumpul sehingga tarikh tutup.

Tarikh Tutup :
3 May 2013
11.59 pm

Pemilihan pemenang adalah menggunakan kaedah Random.org

Hadiah..

3 x Set Container dari Cosway
(Sorry xder gambar, kalau ada gambar saya add lagi)

So apa lagi. 
Jom jom follow Hidupku Rumahku Terurus Beramai-Ramai

My 3 Years Old Kaseh ber Alfatihah


Salam Jumaat yang berkat.
Jom layan Kaseh baca Al-Fatihah


Thursday, May 2, 2013

Apa nak buat dengan voucher RM100

Bagi meraikan pencapaian company mencapai 3 Juta Jam kemalangan tanpa hilang masa. (Betul ke nama tu?)
So semua pekerja dapat Tshirt dan Vaucher Jusco RM 100.

Dulu masa capai 2 Juta jam pun sama.
Dapat Tshirt and vaucher 100.
Masa tu beli stroller Awatif.
Just tambah duit lagi seratus lebih dah dapt stroller elok sikit la.

Untuk kali ni xtau nak beli apa.
Saya memang jarang shopping jusco.
Sebab xtau nak beli apa selain dari barang special need.
Contoh macam seluar pregnant dulu saya beli kat Jusco.
Kalau beli kat butik2 khas untuk ibu memang mahal amat.

Takkan lah saya nak beli barang2 keperluan rumah?

Ada 2 pilihan samada saya beli je barang yang kecik tp boleh dapat banyak barang.
macam hanger ke, baju anak-anak ke.
(Kat jusco baju budak xder yang murahnya. paling murah pun Rm 30 kot)

Atau beli barang besar dan tambah duit skit, 
macam cadar ke, almari ke.

Erm.. tengok la nanti.




Haisss.. Dapat benda free pun xtau nak bt apa.

Wednesday, May 1, 2013

It's Giveaway Time by CREATIVE BY TWO

 It's Giveaway Time by CREATIVE BY TWO

Musim Giveaway melanda lagi.
Tapi kali ni GA menarik-menarik semuanya.
Terbaru GA yang dianjurkan oleh Creative By Two.




Design yang menarik bagai mencuit-cuit jiwa.
Alangkah indahnya kalau boleh dapat free.

So yang lain meh join beramai-ramai.


Saya Tag