Pages

Wednesday, July 31, 2013

MES, Keje Shift fan Hikmah

Assalamualaikum.
Kerja ohh kerja.

Start 1 hb saya akan keje shift.
Sebab ada project MES nak  go life.
Masuk keje kol 1tghri - 11 malam.

Erm.. Ok je.
Pengalaman baru.
Buka puasa dengan operator je nanti.
Nasibaik suami support.
Tak banyak kerenah.
Plannya diangkut anak-anak berbuka rumah mertua ku.

Hikmahnya..
Saya dapat buat macam2 urusan dari lepas sahur sampai sebelum masuk keje.
Menjahit, shopping, kemas rumah.

Tak bestnya, balik rumah anak dah tido mungkin.
Pagi saya plan nak hantar anak2 g nursery macam biasa.
Takper ye anak-anak.
Sementara sahaja.

Mood raya sudah mari.
Harap dipermudahkan segala urusan.

Monday, July 29, 2013

The Journey is Over

Assalamualaikum.
Dah lama tak cerita pasal breastfeeding.
Kalau dulu, blog ini sangat aktif memperjuangkan penyusuan susu ibu.
Tapi sekarang memang berdiam diri.
Bukan tak sokong tapi tiada apa nak update.

Last week ada sorang kawan dimasa kebujangan komen kat FB tanya pasal blog BF saya mungkin sbab dia baru dapat anak kot.
Segan nak kasi sebenarnya (mmg malu kalau orang yang kenal baca belog comot ni),
tapi kasi jugak la sebab niat mungkin ada info yang boleh membantu.

Bleh gi ke link ini.


Perjalanan breastfeeding saya bersama anak-anak.

Sekarang Awatif dah nak masuk 1 tahun 4 bulan.
Apa status breastfeeding Awatif?

It's TOTALLY over.
Last Friday
26 July 2013.

Dengan keadaan yang sangat mudah.

Sebenarnya, Awatif dah mula campur FM masa dia setahun hari tu.
Sebabnya da tak cukup supply ibu ini.
Tapi masih directfeeding dirumah.
Even kalau cuti pun memang whole day dia hanya directfeeding.
Saya redhakan je sebab saya stop mengepam pun sebab pilihan saya sendiri.
Sebab saya nak keluar dari rutin itu setelah 3 tahun.
Berhenti sekejap masa mengandung je.
Then sambung balik.
Ku akui semangat tak kuat.
Susu ibu masih yang terbaik dan masih tak sanggup nak tengok anak teguk FM diusia setahun.

Paling sukar bila nak tidurkan dia.
Dia hanya ngempeng je sampai lelap.
Tu je yang boleh buatkan dia tido.
Saya memang tak reti nak tidokan dia selain dari directfeeding.

Kalau jaga tengah malam pun jerit2 "Nak.. Nak.." sambil tarik baju mama dia.

Masa g outstation hari tu bengkak jugak breast saya selepas 24 jam tak susukan Awatif.
Pam tak bawak.
So marmet je la sekadar nak kurangkan rasa sakit.

Balik tu ingat Awatif dah xnak BF.
Sekali diminta juga.
Tapi mungkin disebakan susu dah kurang sebab seminggu dah stop,
dia selalu mengigit.
Dekat seminggu jugak gitu.
Sampai lah petang 26 July tu, dia gigit dengan kuatnya.
Saya jerit la sebab sakit.
Dia nangis sebab terkejut.

Bila dah reda, dia "Nak.. Nak.."
Saya konon gurau la "Tak boleh nanti adik gigit"
Dia cebik, pastu nangis.
Memang saya tak kasi sebab masih sakit pun.
Ada lah dalm 3 kali dia mintak.
Saya cakap benda yang sama.
And since that dia da tak tarik2 baju saya.

Saya buatkan susu, dia minum.
Then sampailah malam.
Dia tido sendiri.

Hari berikutnya pun sama.
Dia da tak mintak.
Sampai lah sekarng.

Semudah itu?
Sian anak mama.
Tak sampai 2 tahun pun.



Hannah Damia yang semakin bijak.
Mama sayang kamu.
Kamu selalu buat mama kancing gigi menahan geram nak gigit kamu.
Sengeh Awatif buat mama hilang pedoman.



Konflik Anak dan Papa Beli Kasut Raya

Salam Isnin.
Saya rasa agak kesuntukan masa nak buat persiapan raya.

Konon berangan nak buat kuih raya sendiri tahun ni.
Tapi memandangkan langsir yang belom terusik so simpan dulu hasrat ke tahun depan.

Last weekend dah mula cari2 baju untuk anak2.
Maknya masih belom ada mood nak berayakan diri sendiri.
Pakai apa yang ada je.
Kalau datang taufik dan hidayah nak baru lah beli.

Al kisahnya persiapan anak-anak la.
Tiada hati nak ke shopping mall besar2.
Stakat g tesco dan kedai2 dekat ngan rumah je lah.

So anak pun sekarang dah pandai mintak kasut raya, baju raya bagai.
Mana la dia belajar all about the term tu.
Heee..
Pantang gi pasar mintak kasut.
Tapi yang dia nak kat pasar tu xsesuai dengan tema raya.
So macam2 alasan la mama kasi.

Antara alasan yang memakan diri adalah :
MAMA BELOM GAJI SO MAMA XDER DUIT.

Tau apa jawapan anak bijak itu?
"Kan hari tu mama da gi work jauh-jauh, banyak la duit mama"

Gedebuk.
Iya.. alasan yang saya nak gi Korea hari tu 
"Mama nak gi work jauh-jauh sebab mama nak cari duit banyak2"

So memang terbukti, anak memang SAVE segala maklumat dan sekarang dia da boleh relatekan dan gunakan untuk situasi bersesuaian.

Sudahnya jumaat malam hari tu gi la kedai kasut kat area rumah je.

Sampai2 je saya cubakan 1 kasut warna putih.
Terus dia berkenan.
"Kaseh nak kasut putih"

Konfliknya timbul bila sang papa tak berkenan.
Tak cantik katanya.
Pusing cari kasut lain.
Tak layan.

Sudahnya mama pening nak tunggu salah sorang mengalah.
Sudahnya papa tanya mama "Nak kasut tu ke"
Saya jawab "Ok je kasut tu"
Masih berkira2 lagi tu si papa.
Tapi si anak masih berkeras nak kasut putih tu.

Si mama dok tunggu sapa yang nak mengalah.
Sudahnya......



Kaseh dapat yang pilihan hati.
(Lepas beli kasut, singgah minum kejap, keluar dari kereta dah pakai)

BAru 3 tahun ok.
Tahun depan cabaran lebih besar bila Awatif pun da pandai buat pilihan.
Si kecik sekarang ni pun pandai minta test baju kat badan dia.
Haiss.. Cabaran anak dara 2 ketui dan papanya.



Wednesday, July 24, 2013

Positif, Doa dan Syukur

Assalamualaikum.
Percaya tak yang jika kita dikelilingi dengan orang yang positif kita pun akan merasai aura meraka.

Macam saya g EDP hari tu.
Conference call dengan Phil Martin,
walupun hanya 30 minit, tapi cukup memmberi semangat.
Antara point yang saya ingat

"If you come to work every morning with a positive mind, you will have a very good day for the whole day"

Yup.
Kalau datang keje dengan tiada semangat.
Dengan fikiran yang apa nak buat hari ni.
So life kita keseluruhannya akan tiada tujuan.

Then, pagi sehari sebelum graduation presentation,
saya hantar email kepada SK Rajoo (mentor yang saya ceritakan sebelum ni), 
nak tanya pasal umur dia sebab nak kena brief skit masa presentation.
So da closing tu mintak la Rajoo doakan saya dan he reply,




So touching.
It from an Indian guy.
Tak tahu nak cakap apa yang boleh digambarkan.

Then semasa pagi, tengah tunggu turn presentation.
Dapat email ni dari Rajoo,


Ouhhh.. rasa macam dihulurkan panadol disaat sakit kepala.
Sangat memberi semangat.
Bertapa positifnya dia.
Bertapa concernnya dia terhadap junior dia.

Hari tu masa g program Celik Momz,
Prof Muhaya bagitau 
"Sesiapa yang mendoakan orang lain tanpa pengetahuan orang itu, malaikat akan mendoakan dia"

SK Rajoo tahu ke hal itu?
Agama dia ada bagtau hal itu?
Mungkin tidak atau mungkin ye.
Tapi pointnya disini orang2 berjaya dan bahagia ni selalu mengharapkan yang baik terhadap orang lain.

Saya sangat mengharap saya boleh memiliki hati yang semulia itu.

SYUKUR

Balik dari EDP saya email salah seorang tenaga pengajar yang sangat saya kagum.
Macam hantar Letter of Appreciation la,
and he reply.
Kembang kembung.
Tapi betul la orang berjaya ni, walau dengan ayat yang simple,
tapi cukup untuk memberi kesan.


Perasan tak ayat dia "A thankful heart is always a good start"
Maksudnya bersyukur.
Jujur buat saya terkesima.
(Fuhh ayat)
yela, sebelum ni kita selalu disuruh bersyukur dengan apa yang kita dapat dalam ceramah agama.
Ada yang percaya tapi tak amalkan.
Dan buat saya macam kagum sebab jarang kita dengar orang sebut pasal syukur dalam hal2 memberi semangat ni.

Saya pernah baca juga dulu dalam buku
 "This is your life, not a dress rehearsal"
pun ada sebut pasal syukur.

Allah.
Tak tahu nak gambarkan perasaan.
Berjumpa, bercakap dan berhubung dengan orang yang berjaya ni akan membuatkan kita merasai aura positif.

Ini baru dikatakan berjaya.
Berjaya pangkat dan berjaya hati.





Monday, July 22, 2013

It's My Graduation Day

Assalamualaikum.
Cuba mengelakkan dari menjadi cerita basi.

Alhamdulillah.
Selamat sampai ke bumi Malaysia sabtu malam.
Sangat merindui anak-anak.
Dok membayangkan anak-anak berlari mendapatkan mama yang dirindui.
Tapi, kejadian sebenar.


Taknak pandang mama pun.
Menangis.
Dicuit pun taknak.
Hais anak.
Rosak angan-angan mama.
Tapi dalam kereta paksa juga sebab papa nak drive.

Ok cerita pasal my graduation day.
Presentation just fine.
Gagap gugup gigih gagah.

Present kat depan global leader.
Mau tak ke laut my english.

Dah selesai present.
Sesi bergambar.
Jom layan gambar la.


Ni semua EDP'ers
I sorang je wanita 


Emilio dan Joanne
VP Novelis Asia dan Global Talent Management Leader


Sean Choi
Global CI Leader 


Dan peserta EDP

Tak banyak gambar kat Hp.
Gambar kat orang lain blom collect lagi.
Nak tunggu gambar tu nanti jadi cerita basi.
Heee...


Dan sebagai tanda graduasi,
ini lah hasilnya.

Yes.
Suke giler graduation hat tu.
sangat simbolic dan bermakna.
Gambar bersama mentor dan wish dari leader2 kat sana.



Friday, July 19, 2013

Pray For My Graduation

Assalamualaikum.
It's my day.

Graduation untuk Engineering Development Program.
Menunggu giliran untuk presentation project.
Dijangka lepas lunch saya akan present.
Banyak rama-rama dalam perut ni.
(Butterfly in stamach)

Hope everything will be fine.
Keluar ko rama-rama. 

Monday, July 15, 2013

Puasa Diperantauan

Assalamualaikum.
Hari kedua di Korea.
Baru ada angin nak update blog.

Teringin nak kongsi pengalaman sepanjang berada disini.
Tapi nak update di blog kena ada story board dulu.
Kann..

Kalau update di facebook, lebih simple dan dengan 1 shot je da boleh update.
Tapi tu la, facebook tu terlampau open.
Terasa nak segan nak share gambar-gambar apatah lagi cerita.
Tak mahu disalah sangka.

Di rumah kecilku ini, saya bebas meluahkan suara hati tapi masih dalam keadaan terkawal.
Dan pembaca pun terkawal.
Hanya yang suka dan berfikiran terbuka sahaja yang akan buka blog kita kan?
Dan dia blog juga pembaca rela untuk membaca mengenai penulis.
Sapa yang tak rela tapi bukak jugak http://kasehku-hidupku.blogspot.com
Kalau di facebook tak rela pun newsfeed akan tayang.

Ok sudah.
Back to topic.

Serius, bila memikirkan puasa yang dikatakan panjang (3.30 am - 7.50pm)
lebih 16 jam.
Risau juga.
Berbanding di Malaysia 14 Jam.
Hey 2 jam je la beza.
In fact waktu Korea awal 1 jam dari Malaysia so saya yang buka puasa dulu pun.
Yang beza just kami kena sahur awal.

Beberapa bulan lagi sebelum kesini memang risau.
Tapi selalu bisikan kata semangat bukan saya sorang dalam islam kat Korea pun.
In fact ada yang kena puasa sampai 19 jam.
SAYA MESTI BOLEH.

Bila baru tersedar yang tinggal lagi seminggu nak ke sini, saya memang banyakkan doa semoga Allah pemudahkan urusan saya.
Saya nak sangat berharap dan nak tunjukkan kat rakan sekerja saya di Korea walaupun kami berpuasa kami masih mampu untuk menjalani rutin harian kerja seperti biasa.
Suruhan Agama tidak menghalang urusan kerja kami.
Itu harapan saya.

Dan Alhamdulillah.
Sepanjang 2 hari ini dijalani dengan biasa-biasa sahaja.
Tiada cabaran besar.
In fact Allah masih memberi ruang untuk membaca al-quran walaupun sehalai 2.
Nasibaik baik bawak al-quran hari tu.

Hari pertama bersahur dalam flight Korean Airline.
Memang layanan istimewa untuk kami muslim.
Alhamdulillah dipermudahkan.
Sampai di Incheon Airport, dalam kol 8 pagi, naik teksi terus ke terminal bas Seoul.
Perjalanan lagi 2jam setengah untuk ke YeongJu.
Dimana terletaknya salah satu plant Novelis di Korea selain di Ulsan.
Alhamdulillah bila fikir logik memang challenging.
7 jam flight and another 2 and half hour by bus.
Tapi alhamdulillah.
Bdan segar kepala pun takder sakit.

Terminal Bas Seoul

Perjalanan ke YeoungJu membelah bukit bukau.
Masa datang dulu semua pokok warna coklat sebab nak masuk winter dah masa tu.

Dari flight even bas pun saya rasa sangat selesa.
Alhamdulillah.

Hari pertama sahur di YeongJu.
Saya masak sambal tumis udang.
Sambal bawak yang segera dari Malaysia, udang beli kat pasaraya masa sampai hari tu.

Yang lain ikan bilis dan sambal tempe yang anak-anak teruna ni bawak.


Buka puasa pulak, untuk 2 hari ni kami di bawak ke restoren seafood berdekatan dengan hotel.


Makan benda simple je, ikan bakar, salad and ikan kukus.
Semuanya masak simple je.
Kata tuan kedai ni, hidangan ni dia tak pernah sediakan di kedai yang baru beroperasi ini.
Hidangan ni khas untuk kami sahaja.



Sedikit mengenai YeongJu.
Sebuah pekan yang terkenal dengan ladang Epal dan Ginseng.

Biasalah kalau Cameron Highland banyak replika Strawberry,
kat sini Epal la, melambangkan industri kat sini


 Punggi Insam Market yang bermaksud Pasar Ginseng.



 Satu market ini hanya menjual ginseng sahaja dalam pelbagai bentuk.
Saya sambar jeli ginseng.

Fakta menarik lagi mengenai YeoungJu ini adalah sungai ni.

Pemandangan sungai dari bilik training.
Berhadapan dengan plant.
Sungai ini mengalir dari bandar YeongJu.

Mengikut cerita kawan Korea ni, sungai ni dulu mengalir arah bertentangan dari arah yang ada sekarang.
Tapi selepas terjadi satu peristiwa tanah runtuh yang besar disini, arah aliran sungai ini bertukar.
Allah maha besar.
Kalau Dia mengkehendaki sesuatu Dia boleh lakukan dalam sekelip mata.
Kun Fayakun.
Allah Maha Besar.

Ok lah..
Jadual esok.
Pukul 6.30 pagi saya sudah kena berada di plant untuk video conferance dengan Phil Martin.
Ceo Novelis.
Video conferance untuk setengah jam diwaktu pagi sebab Phil Martin dah nak balik keje.
Kat Altanta dah malam kot masa tu.

Then bergerak ke HongCheon.
Nanti saya update lagi kisah Bumi Allah itu,

Friday, July 12, 2013

Persiapan Ke Korea

Sentap-sentap jugak.
Tapi apa pun belum kemas.
Tak excited nak kemas.
Sebab pose kot.

Antara persiapan yang gitu2 je adalah waktu solat.



Memandangkan akan ke 3 lokasi Seoul (1 Night) --> YeoungJu (2Night) --> Hongcheon (3 Night) so jadual pun kena 3 tempat.

Persiapan lain makanan.





Product Brahim je la yang reasonable pun.
Nanti cari sayur n buah je la kat sana nanti.

Persiapan mental nak berjauhan dengan anak-anak musyuk cinta hati tu la.
Awatif tu manja sangat camner la nenek dia nak jaga tu.

Waaa... Bila sampai bahagian ni..aku butakan hati.
Buat xder hal..
Kalau difikir mula la sesak napas.



Tuesday, July 9, 2013

Selamat Datang Ramadhan

Assalamualaikum.
Syukur..
Kalau diberikan kesempatan dari Allah, beberapa jam lagi, Ramadhan akan bertamu.

Allah Maha Besar.
Terharu.
Allah panjangkan usia saya dan orang-orang yang saya sayang untuk merebut peluang ini.

Allah Maha Besar.
Syukur.

Setiap tahun mengharapkan Ramadhan yang bertamu adalah yang terbaik.
Ramadhan diharap menjadi lubuk saham amal ibadah untuk bekalan di hari Akhirat.

Allah Maha Besar.
Kepada Dia kita memohon.
Dihapuskan dosa yang bertahun dan menggunung.
Datanglah Ramadhan.
Bulan seribu nikmat.

Allah Maha Besar.

Kepada semua pembaca blog Kasehku-Hidupku dan Hidupku Rumahku Terurus,
saya memohan jutaan ampun dan maaf jika ada sebang tutur kata dan penulisan yang mengguris perasaan.


Ikhlas dari lubuk hati, saya selalu mengharap penulisan saya menjadi inspirasi dan info yang berguna kepada pembaca dan segali gus menjadi saham ibadah untuk saya dan sesama kita.

Saya seboleh mungkin mengelakkan diri dan menjauhkan diri dari sifat menunjuk, bangga diri dan riak.
Seikhlas mungkin hanya sekadar perkongsian perasaan dan kehidupan saya supaya memberi manfaat kepada pengunjung belog kecil ini.

Akhir sekali selamat berpesta Ibadah, semoga Ramadhan kali ini adalah yang terbaik.

Selamat Berpuasa.
Saya Sayang Rakan-Rakan Sekalian.








Resepi : Nasi Ayam Ala Mok Yu

Huaaaa... Tak pernah-pernah post pasal masak-masak.
Tapi nak jugak.

Terjatuh cinta dengn nasi ayam yang disediakan oleh adik ipar.
Minta resepi dan try la last week.
Semangat berkobar-kobar.

3 Perkara yang kita akan sediakan ye puan-puan.

Nasi
Ayam
Sup

Cara-cara :

1. Rebus ayam.
(Ayam ini juga yang akan digunakan sebagai lauk nnt)



Cara penyediaan nasi :

1. Panaskan planta di dalam rice cooker.
2. Tumis bawang merah, bunga lawang dan kulit kayu manis.




3. Selepas naik bau, masukkan beras dan gaul.



4. Dan kemudian masukkan air rebusan ayam tadi.

5. Masukkan sedikit serbuk kunyit bagi menaikkan warna kuning nasi.
Dan tutup periuk dan biar sehingga masak.


Cara Penyediaan Ayam:

1. Tumbukkan halia dan bawang putih sehingga lumat.


 
2. Gaulkan bahan tumbuk tadi bersama dengan sos tiram, kicap dan sedikit garam.





3. Ambil ayam yang sudah direbus tadi dan gaul dengan bahan-bahan di atas.


4. Perap seketika bahan-bahan tadi.


5. Dan goreng dengan minyak yang sedikit.
Tak perlu goreng lama-lama sebab ayam tadi dah masak.
Cukup sekadar bahagian luar ayam garing.

Penyediaan Sup :

1. Masukkan perencah sup bunjut kedalam air rebusan ayam tadi.
Dan masukkan garam.



Dan inilah hasilnya. 
Presentation kena gempak.



Walaupun tak sedap.. Kakak makan nasi siap tambah lagi.

First time buat.
Markah untuk diri sendiri 5/10.
Ada ke bagi resepi tapi cakap tak sedap?
Hahahahaha..

Kena fine tune sikit lagi.
Nothing wrong with the resepi. 

Ok.. dah tambah 1 lagi jenis makanan yang Mama Lynd "berani" buat.

Monday, July 8, 2013

Meh Sini Adik Ajar

Senyum..
Salam isnin..

Hari ini adik nak mewarna


Kakak pun sama



Kaseh : Eh, cantiknya adik buat. Camner nak buat tu
Awatif : Mula-mula kakak buat camni
Kaseh : Tak pandai la dik

Adik : Jap, adik tunjuk.

Adik : Mula-mula kakak buat camni. 



Kakak : Ouhhh.. Kakak da pandai.


Heee... Jom sengeh ramai-ramai.

Thursday, July 4, 2013

Jalan-jalan Cameron Highland

Assaamualaikum.
Bukan tiada bahan nak up.
Tapi...... Abaikan excuse itu.. (Tak payah explain Cik Lynd)

Ok.
Bersempena Papa tukar tempat keje baru, so kami plan nak g jalan-jalan.
Yela sebelum mula tempat baru nak refresh mood dan lagi pun dah nak masuk Ramadhan, so segar-segarkan minda sebelum diri ini diserahkan kepada Allah dengan lebih lipat kali ganda berbanding bulan biasa.
Amin.. semoga Ramadhan ini adalah ini adalah yang terbaik berbanding sebelumnya.

Antara yang masuk senarai :
Janda Baik
Bukit Tinggi.
Gold Coast
Port Dickson
Cherating
Pangkor
Cameron Highland.

So pilih-punyer pilih.. kami decide nak ke Cameron Highland.
Biasalah kriteria tempat jalan-jalan kami, traveling less then 4 Hours dan 2Days 1 night Stay.

Dan ambil kira info bahawasanya, weekend jalan nak naik jem so kami decide nak g Jumaat.
Lagi pun Ahad saya ada Program Celik Momz (Next entry saya share)


Muka mama dan anak yang baru jaga dari tido.



Heee.. papa drive mama tersengguk-sengguk semasa dihighway.

Check in kol 1, kami da sampai atas kol 11.
So tempat 1st kami gi Butterfly Farm.
Kat sebelah dia ada Butterfly Garden.
tempat yang sama ke asing-asing.

Rasa ni taman persendirian kot.
Kecil je tempatnya.
Ada butterfly (Mestilah, nama pun butterfly garden)



Budak paling bising dalan jaring butterfly tu.

Excited lain macam budak setahun 3 bulan ni.
Sampai pak arab kat situ pun sengeh-sengeh.
Mau taknya, konon bercakap la ngan orang tu tapi sapa pun tak faham.
Tunjuk butterfly.

Selain butterfly, ada juga binatang lain macam serangga, ular, katak, tupai, kula-kula dan lain-lain.


Then kat bahagian belakang ada tempat tanam sayur.

Rasa macam nak guling-guling, geram tengok kesegaran pokok tu.

Kaseh?

Dah besau kot.
Tak berapa bising macam adik.
Adik pantang nampak benda gerak, semua ditunjuk.

Then singgah kat strawberry corner.

Makan strawberry segar.
Puas hati.
Beli yang memang dah masak sebab nak rembat terus.
Papa yang tak berapa suka pun makan jugak sebab dia kata manis.

Then check in.
Kami guling-guling.

Tertido sampai petang.
Heeee..

Tapikan seingat saya pasar malam yang diperkatakan di pekan Brinchang tu hari sabtu kan?
Kenapa kami g Jumaat dah ada.
So kami jalan je la dari hotel ke pasar malam.
Da xder mood nak amik gambar.

Bnayk yang menarik sebenarnya.
Antaranya pokok carrot yang masih segar dengan daunnya.
Papa suruh amik gambar, tapi malu.

Jambu Apple and Jambu Strawberry.
Mati-mati kami ingat spesis pokok yang kami tak pernah dengar.
Rupanya jambu batu yang dibuang kulit dan dijeruk so warna luarnya warna hijau apple dan merah strawberry.
Haisss.. Haisss..

Saya?
Strawberry coklat la.
3 cocok 5 ringgit.
Puas hati makcik makan.

Da malam, lepas maghrib turun lagi.
Jalan2 kat pasar n makan satey.

Bila kenit2 dah tido, papa keluar cari meggi.
Bukan sebab lapar, tapi tak tahan sejuk.

Heeee.. Syok Hannah tido.
Mentang-mentang sejuk.

Lepas bekpes, kami ke Cactus Valley and Big Strawberry Farm.


Kat Cactus Valley, Hannah memang terpegun, terpaku, terkaku tengok ikan kap besar2.

As i mention KAKU.


KERAS.
Haaaaa,, tak boleh tengok gambar ni.
Rasa nak geget.
Teringat peristiwa masa ni.

Dengan posisi yang begini, Hannah langsung tak bergerak dekat 10 minit.
Ada 1 family dari terengganu kot, dok cuit and keliling dia.
Langsung tak bergerak.
Kami panggil pun dia tak gerak.
Kaseh dah mula merengek sebab orang dah cuit-cuit adik dia.
Kaseh dok mintak ambilkan Hannah.
Tapi Awatif tak gerak.

Bila family tu pegi dia toleh dan meluru peluk papa.
Tutup muka kat peha papa.
Buat muka tersipu-sipu.
Tak tau la apa yang dia fikir sebenarnya.
Dia keras kat situ sebab leka or orang dok cuit dia.

Hais budak.
Gigit boleh?

Then decide gerak turun and nak singgah Tanah Rata.

Nak singgah Bharat Ladang Teh.

Oarang dah mula ramai.
Gayat tapi pemandangan cantik.


Beli la Teh Cameron buat MIL and boss yang approvekan cuti saya.
Heee..

On the way turun singgah beli sayur, petai dan madu.
Hoooo.. orang baru nak naik kami dah nak turun.
Yang pasti memang jem.

Berakhirlah sesi jalan kami untuk separuh masa pertama untuk 2013.

Corat - Coret :

1. Tak sejuk punyer pasal.
Kerek Papa. Katanya tak sejuk so tak payah bawak sweater.
Sekali nampak panas, keluar kete, masing2 sengeh sejuk.
Hooo.. Kena la beli sweater jugak.

2. Tour Plan
Sebelum pegi memang study dulu tempat-tempat yang patut dilawati.
Taknak nnt rasa rugi termiss tempat yang sepatutnya.
Lagi pun melancarkan prjalanan.
Tu tugas mama, papa just tanya "nak gi mana"

3. Hotel xder aircon and kipas.
 Masuk je hotel.
"Hais.. aircond xder, kipas tak der"
Tak payah..!!!
Sejuk sampai segala lubang yang ada ditutup.
Udara luar yang sejuk.
Biar kami kedap disitu.

Mama tumpang rezeki anak-anak.