Pages

Saturday, December 24, 2011

Checklist Baby

Rasanya bila tak tulis rasa macam tak tau apa yang nak sebenarnya.
Untuk new baby ni takder la apa sangat yang nak disiapkan.
Tapi selagi tak listkan selagi tu la tak sedar apa yang kita perlukan sebenarnya.
Ok la baby sayang, ni mama rancang untu baby..

1. Baju New Born
Papa berpendapat yang kena la jugak beli yang baru. Sian baby tak merasa barang baru.
Ok la Papa.

2. Sarung Tilam Baru dan Bantal.
Same as Papa said, masa Kaseh dulu excited cari kekabu and buat tilam sendiri.
So untuk baby mama jait sarung tilam ngan bantal yang baru.
Nanti mama cari kain jaitkan untuk baby ye.

3. Almari baby / Shelf
Da ada 2 anak ni semestinya baju pun double.
So dok pikir2 nak beli yang macamana.
So far Kaseh, mama letak dalam bakul je.
So dok consider nak beli shelf aje,
so masa dalam pantang sok susun je dalam tu letak kat sebelah baby.


4. Nursing Pillow.
Untuk BF preparation, nak merasa gak la guna ni.P
Pam sume da ada so just nak topup2 je la.

5. Storage Bottle.
Untuk baby mama nak kumpul stok banyak2 stok sebelum berkerja.
So nak tambah skit2 lg storage yang ada.
Nak guna plastic katanya xberapa elok tapi nak kena buat survey dulu.

6. Persiapan mama berpantang.
Dengan ini nak umumkan mama da pantang betul2.
40 hari pakai bengkung.
So mama nak beli 1-2 lagi bengkung sbb ada 1 je xeh recycle tak terbasuh nanti.
Jamu lak da survey ingat nak pakai NR tapi taknak beli set sbb rasanya tak terpakai kot sume tu.
So pilih je mane yang nak bila da bersalin sok, da kompom baby xder jaundis,
baru la nak beli.
Sebabnya takut jd cam dulu tak leh makan sbb Kaseh jaundis.

7. Selongkar barang Kaseh.
Ni nak kena bukak balik kotak, pilih and cuci sume.
Tapi tunggu la nanti da 7 bulan sok.T
Tapi ni pun da excited.
Heeee...


1 comment:

umialya said...

boleh beli daa sikit2