Pages

Wednesday, February 2, 2011

Memberi Kabar

Salam bersiaran.
Just want to update sejak ku berstatus suri rumah.
Masih dalam mode menyesuaikan diri.
Terutama dalam hal nak menguruskan Kaseh.
Trust me, menguruskan Kaseh adalah cabaran paling besar yang aku terpaksa tempuhi.
I am a real mother right now.

Selama ni 70% masa Kaseh adalah kat nursery.
Bila weekend my husband always with me.
Ku nak mandi ke, masak ke apa ke En Suami y amik turn jaga Kaseh.
Pernah jadi suami ku OT hari sabtu, ku mmg tak mandi tak makan la sampai En Suami balik.
Sekarang mmg challenging la.
Tapi until now bergelar housewife for just 7 days ni the real one punyer cabaran blum ada.

Apa ku buat, masa En Suami nak g keje ku bangun la and mandi siap2.
Untuk memastikan ku bangun, ku tak iron baju en suami awal2.
So nak tak nak ku kena bangun la.
Pas ku mansi biasanya ku akan tewas la.
Tido sama ngan Kaseh.
Heeee.

Tapi baru minggu ni je aku jaga Kaseh.
Last week still hantar kaseh ke nursery sementara nak habiskan bulan ni.
tu pun semalam half day je ku jaga kaseh sorang.
Kaseh tak sehat so en suami halfday pagi antar Kaseh gi klinik.
Kaseh demam pakej skli ngan selsema and batuk.
Paed cakap tekak Kaseh da agak teruk.
Ermmm...
Mama akan jaga Kaseh sebaik mungkin.
Pasni da takder alasan berjangkit kat nusery ke apa.
Everuthing is in my hand.

Perkembangan Kaseh ku akan citer dalam next entry coz today Kaseh da genap 11 bulan.

Citer mama kat rumah plak.
baru berjinak-jinak nak berkenalan dengan jiran2 yang suri rumah.
Mostly orang belakang rumah aku la.
Selama ni kurang bertegur sapa sebab kuar belakang ruumah jarang2 je.
Tu pun sejak letak washer machine kat luar selalu jugak la kuar kat blakang.
Tambah lagi sekarng da tak keje sidai baju kat belakang so baju cepat kering skit.
Dulu sidai kat depan so bila redup lambat kering tapi selamat tak kena hujan.

Sonok gak sambil-sambil sidai baju berborak.
Mostly citer pasal anak dan masak-masak.
ku mmg tanpa segan silu ngaku tak pandai masak.
So jumaat hari tu g pasar beli ketam konon-konon nak masak special.
Skali tak pandai siang.
Hehehe.
Ngan akak belakang tu la aku tanya camner nak siang dan camner nak masak.
Hehehehe.
Kena bantai gelak ngan akak tu.
Poyo je beli ketam tapi tak pandai masak.

So jadi la ktam masak lemak resepi akak tu.
En suami tanya "Ni sendiri masak ke orang belakang yang masak?"
Hehehehe.
Tandanya ku masak sedap la tu.
Nak cakap direct malu.
Hahahahah.

Citer pasal internet di rumah ni.
Ku tengah pasang streamyx.
Hangen la gak.
Banyak sangat poblemnya.
Skrg ni bersiaran pakai Digi broadband.
Sellow macam milo.
Nak laju time2 gini la.
Da tongah malam nak ke pagi.
Ni pun tak brani nak upload gambar.
Cepat la En Streamyx oooi.
Den raso cam dipulaukan kat pulau terpencil je,
tanpa jaringan internet ni.
da terbiasa nak cari no tepon apa pun tekan kat google je.
skrg ni jari dok gatai je.
Terbantut segala program.

Apa-apa pun ku tak sabar nak kembali ke dunia blogging ni.
Wait for me kawan2.

Love U all.

Psssttt : Tengah download hormon keibuan secara fulltime.

8 comments:

Normaliza said...

ari tu hasben saya ada gak hint pasal nak makan ketam. tapi sebab tak reti siang punya pasal, saya buat tak dengar je..hehe

Mieja@Amiizaa2001 said...

Tahniah lyn dah menjadi suri rumah sepenuh masa:) akak sangat kagum, sebab cabarannya tu sangat tinggi...kesabaran pon sgt tinggi......:)

Anna Da Lady said...

hehe..best of luck, my dear fren

ayu said...

lynn,

mula2 ayu nak ucapkan tahniah pada lynn ...bukan senang kan nak tukar status diri ni..kalau sebelum ni bekerja n lepas tu plak bertukar menjadi suri rumah...ayu sendiri pun mmg berangan2 tinggi nak buat mcm tu..tapi apakan daya..komitmen terlalu tinggi..banyak benda nak kena settle..huhu..btw, semoga enjoy dengan kehidupan baru ye..

P/s : lepas ni, direct bf je la dengan kaseh kan..best..best..suka..suka..

KasehKu said...

Normaliza : Kena cuba jugak belajar siang. Nanti anak da pandai ckp lagi segan nk blajar. heheheh.

Kak Mieja : Betul. Jgn anggap dok kat umah tu senang. Bnayk cabrannya bila srg kat umah bersama baby. Y untungnya anak depan mata. Bab beban keje kadang2 sama je.

Kam : Ur luck hopefully always with me.

Ayu : Banyak benda y kna consider bila nak jga anak sndr ni. Apa y plg sy risu adlh "adakah aku layak untuk mendidik anak ku sepenuhnya?" Risau sgt bila 100% ada kat bahu kita. klu elok, elok la kita, klu tak elok, tak elok la kita. Best gak bila direct ni. takyah pikir hasil tenusu.

umialya said...

tahniah Lynd..

akak respect tau.. penat dok umah tp sonok sbb anak membesar di depan mata, sambil2 tu bolehlah mula 'bz on line'

Baby Mama Love It said...

Kak Tini : Saya setuju. penat dok rumah laain dari penat keje. Tapi sy rasa cam baru masuk darjah 1 SEKOLAH JOM JADI IBU. Serius sy katakan mmg menbar jadi suri rumah ni.

CHeeSYaNa said...

Until now, bile kene jaga Zarif seharian sorang2 kat rumah, ku akan cuak sepanjang masa.. seriously, mana nak makan nyer, nak solat lagik, nak kemas rumah, nak mandi etc...
btw, diriku pon tak reti masak, including tak reti siang ketam gaks.. hihiih