Pages

Wednesday, June 15, 2011

Kaseh At 16 Month

Di saat kemarau mood untuk berblogging,
ini la n3 y blom ku langsaikan.
Ku coba buat la eak.
Time ni kol 5.15 am.
Bangun nak sahur tapi cam xder selera so just mkan kurma je la.
Bukan takder masa nk bt N3 tapi since da keje ni cam spjg ada kt umah rasa cam nak lekatkan idung kt pipi Kaseh je.
And tak smpi hati nak tolak2 tangan dia bila kacau bila kita bukak lappy ni.
So ku amik keputusan biar la ku hadap anak ku y nyomot ni puas2.

Ok.
Lets talk about my princess at 16 month.


Mama da keje almost 2 weeks da,
so sepanjang tu juga la Kaseh g skool.
Jumpa balik kawan2 lama.
Mama keje mula rabu so isnin just g duduk2 di skool waktu petang nak biasakan Kaseh dengan suasana.
Mula2 tu dia tercongok je kat pangku,
tapi bila lama2 dia mula da nk nak bangun.
Main kejar2 dgn budak2 lain.
Ku perasan Kaseh ni klu dgn budak dia peramah kl ngan orang dewasa ni dia mmg tak la.Even hanya pandang je dia xnak.
Dia mula main bawah tangga dan main ngan toys y ada.
Hari selasa, ku antar dlm kol 10 am and nk tinggal sbb nak budget susu.
Ku masuk je skool duduk2 dulu.
Tapi bila dia bangun main bawah tangga ku lari balik.

Ku amik dalam kol 5 lebih,
Kaseh nangis katanya.
Biasa la tuuuu.
So Kaseh minum dalm 2 botol je.

So Rabu ku mula keje,
mmg pagi tu antar meronta2 la.
Xper la.
So smpai hari ke- 6 hantar da xnangis,
Ummi hulur tngan je dia terus nk g.
Da boleh salam da ngan mama bila mama nk g keje.
just babai je blom sbb mungkin dia biasa babai kat org je kat mama xpernah.

Tapi y tak tahan, masuk hari ke 3 Kaseh kat skool da mula bunyi sound y tak best kat idung.
Cam nak selsema.
Ku g la klinik mintak nasih doktor.
Dia suggestkan multivitamin for kids.
Baru 1 hari kasi, lusanya terus sah selsema, batuk and panas.
terkilan gak la, selama 4 bulan Kaseh ngan mama, tak pernah selsema,
makan pun belasah je aiskrim ke air sejuk ke.
AAAAA..
Bermula lagi ujian untuk mama.
Minggu pertama, demam on off,
tp xder la smpi coti almaklum la baru mula keje.
Masukk minggu ke dua tak baik lagi Dr sok On antibiotik.
So hr ni rabu dalm usaha menghabiskanla.
Tapi demam ngan batuk da kurang, just selsema je still ada n banyak OK.
Tido Kaseh tak selesa.
Ya Allah, berikan lah anakku kesihatan yang baik.

Ok. Stop talking about benda y tak best.
Chill la Mama.
We talk about apa Kaseh boleh buat.
Ermmmmm...

Ouhhh..
1. Tarik tangan.
Tau apa sign y Kaseh nak nenen.
Selain dari dia akan selak2 baju / tudung.
Kalau ku dalam keadaan duduk dia akan carikan bantal soh aku baring.
Dia nak aku baring telentang bukan mengiring, dan dia bukan nenen sambil dia baring.
Dia akan duduk tersengeh buat gaya lompat macam menunggu hidangan y nak di hidangkan.
Pastu panjat perut mama, nenen sambil meniarap dangan aksi perbagai.
kadang2 tertonggeng2.
Kadang2 ku biar je, nnt dia selak baju sendiri.
Ok, da pandai tarik bra sendiri.
Kalau ku kat tempat lain pun dia akan tarik tangan,
pimpin kat mana ada bantal,
bila da baring dia buat muka xcited.
Huuuuhhh...Priceless momment.

Jom la baring mama, Kaseh nak nenen ni.

Haaaa.. Dapat pun nenen. Edapnya... Mama nak rasa?

Malu la syaya mama..


2. Kasihhhhh...
Epan ni suke panggil Kasiiiihhhh..
Dengan nada lembut, y Kaseh ni pun ngikut la.
Masa MIL ckp "Kaseh baru belajar sebut nama sendiri"
Ku tak perasan sangat la.
Bila balik umah..
Dia dok
Acihhhh...
Tacihhhh..
Ku rasa cam pernah dengarrr..
pastu baru teringat tu gaya Epan panggil Kaseh.

Ini la 2 ketui budak y selalu peningkan nenek.

3. Kaseh da pandai doakan mama n papa.

Da citer pasal Kaseh solat kat sini.
Sekrang da ada improvement lagi.
Da pandai cari telekung.
Bila tahiyat akhir da naikkan jari telunjuk.
**Mesti tengok papa sbb mama pki telekung mana Kaseh nampak**
Da baca doa bunyi Psssttt Pssstt.
Tiru gaya papa tadah tangan.

Kasehhh..Solat betul2 tau, nanti besar solat tanpa mama suruh n doakan mama n papa.

4. Mama air da masak.
Huisss.. Yang ni mmg dia pemerhati y bagus.
Klau bunyi je cerek menjerit ku berbunyi, dia y akan bangun nak matikan api.
Ku perati je, so far dia nak matikan pandai la.
Idupkan blom la.
Ini budak arrrr.. sangat bijak.

5. Sejukkkk Mama.
Ni pun br 2-3 menjak ni baru pandai.
Bukak fridge.
Dulu dia tarik je tngan mama suruh bukakkan.
sekrang da pandai bukak sendiri.
kalu da bukak dia akan cuit2 sume botol2 sbb sejuk kot.
tao skrg ni da pandai angkat2 da.
Biasanya dia akan amik jeli kat dalam mangkuk pastu kasi kat mama,
cakap nak, pastu dia lari g amik lagi dlm fridge.
Dia just nak main bukak tutup fridge je.
Sbb tu skrg jeli 2 y bersepah dan akan ada dimana2.
Kalu almari leh la nk ikat2 klu fridge cmner?

6. Meh sini Kaseh tolong.

Pantang nampak mama manyapu,
mesti ada adegan berebut.
kasehhh, penyodok tu lagi tinggi dari awak.

7. Mama... Da petang la, jom la mandi.

Kejadian ni sabtu lepas.
Mama n papa golek2 depan Tv,
papa tido,
mama nenenkan Kaseh, tapi sbb nenenkan telentang terlelap la kejap.
Skli bunyi ketuk2.. rupa2nya Kaseh da ketuk pintu bilik air.
Sib baik kunci.
Da tak bleh bukak dia datang tarik tangan.
"Kaseh nak mandi ke?" Mama tanya.
Masa tu dlm kol 6, maybe kat skool kol 5 da mandi.
"Bukak baju dulu"
Dia pun selak2 baju tanda nak buruh bukak.
Ku bukakkan la.
"Kaseh masukkan baju dalam bakul baju kotor ye"
Dia pun buat gaya kedek2 angkat baju dia masukkan dalm bakul.
Ada 3 bakul, 1- bju mama n papa, 1- baju Kaseh 1 - bakul pampers.

Dia masukkan dlam bakul bju mama.
Bila ada y terkeluar2 tak masuk sepenuhnya, dia tolak2 kasi masuk dengan sempurna.
Gud girl.
Pastu dia nak bukak pampers.
Dia pkai Drypers pants, so kena tanggal cm seluar la.
Mama perhatikan dari jauh je dia dok berusaha.
Berjaya!!!!
Dia masukkan dlm bakul baju mama jugak.
Sib baik nmpk klu x hbis la dimesin semua skli.
Pas da bukak pampers, dia angkat kepala,
mana mama ni?
Tu kot y ada dalam kepala dia.
Hehehehe.
Anak mama da besar.


8. Mama jangan la nangis..
Ni rentetan, 1 hari ku demam, pastu mmg xsedap badan la.
Kepala berat je.
Y kaseh lak dok melekat je kat perut mama, dok nenen.
Bila da lama nenen rasa sakit la sbb gigi kaseh dok bergesel.
mama mintak Kaseh stop sbb Kaseh saje je nak nyonyot.
Kaseh taknak.
Mama ni klu tak sehat suka mengerang, buat bunyik,
pastu nenen lak sakit,
mama nangis la.
bila kaseh nampak je mama nangis Kaseh pun nangis.

Sejak tu ku buat2 nangis smbil tutup muka dia akan tarik tangan,
klu tak dapat dia pun nangis jugak.
Heheheheh.

Mama jangan la nangis

Kalau ikutkan banyak benda nak citer tapi cam da panjang sgat je N3 ni.
Da kol 6.30 pagi. Mama nak mandi.
Kalau papa masuk mandi dulu lama sangat.

Jika Kaseh yang baca :

Kaseh umur berapa ni masa Kaseh baca N3 ni?
Mama and Papa tengah buat apa tu?

Kaseh da solat ke?
Da mandi?

Itu la cerita masa Kaseh dok belajar solat n mandi sendiri.

Kaseh good gurl masa kecik2 dulu.
Gelagat Kaseh selalu buat mama n papa ttersenyum.
Kalau Kaseh still a good gurl sampai sekarang,
Kaseh g kat mama,
Kaseh peluk cium mama n papa,

bagitau kat mama "I'm Still A Good Girl, Mama"

Cepat, gi sekarang.
I love U my Princess.

3 comments:

umialya said...

wah. KAseh dah besar, makin comel g2

Ummi Eisya&Amani said...

moga kaseh cepat sihat ye..comel kaseh..

EllyEllies said...

lyn..ade kan lock latch kat fridge jual keda..ore penah napok