Pages

Wednesday, March 23, 2011

Kempen "SAY NO TO MEDANG"

Family suamiku jawa.
And ku quite close dengan dorang.
Kalau takde aktiviti mmg ke rumah mertua ku la.
So banyak istilah2 yang digunakan adalah perkataan jawa.
Ku takder la tau cakap jawa.
Tapi bila dorang ckp a few words tu aku paham la.
So smpi ada perkataan yang mmg ku gunakan bahasa jawa.
Dimelayukan itu cm lambat skit.
Salah satu perkataan tersebut adalah MEDANG.
Contoh ayat "Jom Medang"
Medang bermaksud minum/makan diluar.
Kalau WEDANG maksudnya AIR.
Contoh ayat "Amikkan wedang"

Apa yang ku nak ceritakan ini adalah aku addicted MEDANG.
Kalau dulu sebelum jadi suri rumah, takder la pelik sangat sebab ktrg mmg slalu makan luar je.
Jarang sangat la masak.
Tapi sekarang, even aku da masak dan makan kat rumah, asal malam ke petang ke mesti ku ajak En Suami medang.
Dapat minum teh ais pun jadi la.
Pandai2 la ku cari alasan nak keluar, g beli roti ke, g umah mak ke pastu singgah medang.
Heeee.

baru sekarang ku sedar sebab klu dlu mmg kuar untuk makan malam.
Tapi skrg ni ku rasa tekak ku berkarat kalau tak pekena teh ais kat kedai.
Buat sendiri tak datang feel tu.
Masa pegnen dulu lagi la.
Hari2 nak kena teh ais ngan roti telur.

Tempat lak tak memilih.
Macamana la aku nk ilangkan penyakit ni.
Nak kena test gak la.
Ermmmm..

Bila pikir balik bab kebersihan mmg hancus la makan kt kedai ni.
Bukan apa.
kita tak tau cmner drg handle makanan ni.
Klu kt umah bukan main aku, kejap2 basuh tangan kejap2 basuh tangan.
Tapi bila kat kedai....?
Kadang2 makanan tu ku suap gak kat Kaseh.
Selama ni ku cuba menafikan hal kebersihan ni.

Tapi tadiiii..
Bila berlaku depan mata...
Haaaaa...
Nyesal...

Orang ni tukang buat roti canai
.
.
Sebab takder order, dia nak g lap meje
.
.
Dia amik kain buruk
.
.
Disebabkan ku order roti telur
.
.
Kawan dia panggil
.
.
Dia letak kain tu
.
.
Ku perhatikan
.
.
Dia basuh tangan ke tidak
.
.
Dia ke tempat roti canai
.
.
TERUS PEGANG DOH ROTI CANAI!!!!!!
.
.
Waaaaa...
Keciwa akuuu
.
.
Ku diamkan lagi tak bagitau suami ku
.
.
Roti sampai
.
.
Dengan bongoknya ku bleh telan lagi.
.
.
En Suami cubit roti suap kat Kaseh
.
.
Waaaaa...
Bongok yang amat.
.
.
Ku diamkan lagi
.
.
Kenapa ke diam?
Tak kesiankan Kaseh ke?
Tak kembang tekak ke?
.
.
Sebabnya adalah, aku yang ajak En Suami so takut dia marah kalau aku tak makan.
**Pdhal En Suami takder la bongok suruh bini makan jugak tp pikir taknak kecewakan dia dengan bayk bunyi aku.**
Tapi ku nekad.
Lepas ni ku TAKNAK MEDANG SESUKA HATI.
Waaaa.
Sedih bila benda gitu jadi darah daging Kaseh.
Blom lagi citer bab y lebih detail.
Waaaa...
Tak sanggup nak pikir benda yang jadi darah daging aku n Kaseh ntah datang dari mane.

Dengan ini Siti Norhaslinda melancarkan kempen
"SAY NO TO MEDANG" selama seminggu
Hasilnya nanti la ku update.
Ni rasanya cam sama tahap nak brenti merokok ni.
Kna slow2.
Takleh drastik.
Langkah lain yang bleh diambil adalah
SILALAH CEREWET DALAM MEMILIH TEMPAT MAKAN.


**Kalau ikutkan badan aku ni da separuh terbentuk hasil medang**
**Ayat pujuk hati sendiri 'Late is Better Than Never'**


5 comments:

Imaan09 said...

adooooiiiiiiiii!dasyat! of course laa kain dia bukan tuala good morning y baru beli kemarin kan...! xyah laa band semua..band y ada 'sejarah' cm tu je

umialya said...

yg tu dia baru pegang kain lap meja, bukan lg merokok sambil wat roti canai, bygkn habuk rokok melekat kt roti canai, x sanggup!!! hu3

Salah satu sbb naper akak sering bawa bersama periuk belanga hatta ke bilik hotel sekalipun.. x tertelan nak makan makanan g2..

jom "say not to medang"!!!!!

Kasehku said...

Lea : Huuu. Tapi aku agak phobia ngan roti canai atau apa2 yang menggunakan tangan.

Kak tini ; Untung anak2 akak. Sy tak segagah akak. Waaa

fyda_ibrahim said...

fyda pun suke teh ais + roti telor.. hehe.. selera kite same.. fyda pun klau mamak tu wta cmtu, tpaksa telan.. sbb x berani nk ckp sbb kite yg ajak dia kuar.. hehe..

Kasehku said...

Fyda : Geng la kita eak.