Pages

Wednesday, March 9, 2011

Hospital Rakan Bayi

Berikutan kursus 20 jam yang ku join hari tu.
Pada pandangan peribadiku,
kursus itu lebih menjurus kepada bagaimana hospital ingin mendapatkan status rakan bayi.
So kami yang tiada kaitan dengan mana2 pihak ni agak dipandang pelik la.
"Apa ke he minah2 ni datang?"
Aku rasa tu la antara soklan yang berlegar dalam kepala peserta2 lain.

Jangan main2 tau.
Kursus ni sangat berguna kepada ku.
Terutama kami ibu-ibu yang menggunakan hospital yang berstatuskan
RAKAN BAYI / BABY FRIENDLY.
Tak kisah la hospital swasta atau kerajaan.
So aku mengistiharkan aku adalah AGEN PERISIK dalam kursus tu.

Buat gaya nak mengumpat skit..
Hulur telinga....
Korang nak tahu takkkkk....
**Salah!!! Bukak mata.. hulur telinga kat monitor ni nanti korang tak dapat baca**

Ada 10 langkah untuk sesebuah hospital tu kalau nak dinobatkan sebagai
HOSPITAL RAKAN BAYI.
Jom kita check adakah pengalaman bersalin kita dulu / akan datang mempraktikkan semua ini.

1. Have a written breastfeeding policy that is routinely communicated to all health care staff.
Ni biasa kita tengok la kan.
Kat dinding2 klinik kesihatan dan hospital kerajaan.
Ni senang je setakat nak tampal.
Mempraktikkan tu yang susah.


2. Train all health care staff in skills necessary to implement this policy.

So staff yang berkaitan dengan kelahiran dan bayi sepatutnya tahu kaedah dan ilmu yang berkaitan dengan penyusuan.

3. Inform all pregnant woman about the benefits and management of breastfeeding.

Semasa ku dulu, ku di briefing semasa baru nak buka buku merah.
Kalau sesiapa yang bersalin di hospital bukan rakan bayi, boleh lah menggali ilmu di internet atau kelas2 persediaan penyusuan.


4. Help mother initiate breastfeeding within half an hour.

Yang ni menarik.
Adalah diwajibkan untuk hospital rakan bayi (HRB) melakukan skin to skin sebaik sahaja baby keluar.
Bila join kursus ni baru ku tahu hospital tempat ku bersalin hari tu GAGAL melakukan ini semasa ku bersalin dulu.
Waaaaa... Sedey dan terkilan.
Nanti ku buat 1 n3 berkenaan skin to skin ni, nnt panjang sangat lak n3 ni.

5. Show mothers how to BF and hor to maintain lactation even if they should be seperated from their infant.

Sepatutnya semasa di wad kita diajar cara manyusukan baby termasuk la posisi baby dan pengurusan EBM.
Ni tengok nasib la, kalau tempat y OK Alhamdulillah, ada tu dibiarkan kita terkial2 sendiri.

6. Give newborn infants no food and drinks other than breastmilk unless medically indicated.

Ku terkilan yang ni, masa Kaseh di NICU cik misi sendiri yang offer FM sebab dia kata baby tak kenyang.
Salah yer.
Tak boleh sama sekali.


7. Practise rooming in - allow mothers and infants to remain together - 24 hours a day.

So sepatutnya HRB tak perlukan nursery sebabnya baby kena sentiasa dengan ibu.
baru la boleh menyusukan ON DEMAND.
Even nak kasi imunisasi pun sepatutnya bersama ibu.
Kalau dipisahkan terlalu lama, ibu tak boleh belajar tanda2 baby nak susu.
Biasanya baby yang diletakkan di nursery tu akan dikasi formula.


8. Encourage BF on demand.

Dats y la step 7 diperlukan.
On demand tak bermaksud 2jam ke, 3 jam ke.
maksudnya asalkan baby nak.
Tu pentingnya baby perlu berada dengan ibu.

9. Give no artificial teats or pacifier to BF infants.

Ni bagi mengelakkan keliru puting.
Even baby yang bermasalah y tak dapat direct pun dikasi menggunakn cup.

10. Foster the establish of BF support groups and refer mothers to them on discharge from the hospital or clinic.

Setiap hospital ada support group sendiri.
Sebelum discaharge sepatutnya hospital kena berikan nama2 orang yang boleh dihubungi jika bermasalah dgn Bf apabila keluar dari hospital.
Ada yang dari kalangan kakitangan hospital dan ada juga ibu2 yang pernak brsalin disitu.

So kawan2, cuba semak kembali adalah hospital tempat anda bersalin dahulu mengamalkan semua ini.
Ini merupakan hak kita sebagai ibu jika anda bersalin di hospital berstatus rakan bayi.
Ku baru sedar yang ada step y ku tercicir.
**No wonder ku dengar citer hospital tu pernah ditarik balik status HRB**

7 comments:

ct N honey said...

terima kasih dgn info ini,byk yg saya tahu,I love BF

CHeeSYaNa said...

my spital dulu pon agak fail on BF! Takde skin-to-skin contact directly lepas lahir, bagi FM pon takyah sign any borang and bagi guna botol puting biasa.. huhuuhuh.. Tapi, nurse tu semua mmg betul2 ajar camner position utk BF semua tu.. tu jerkla..

Kasehku said...

ct N Honey : I love Bf too

Yana : Yup. Bila ingat balik benda2 y kita tak dpt buat mmg agak terkilan. Tapi nk buat cmner. Jdkan pengalaman.

ImanAzyan said...

Jenuh la ingatkan sapa la yg join course ni dgn Che Fid, rupanya kamu yer Lyn.

ImanAzyan said...

buat gaya nak mengumpat! hehehe korang nak tau takkkk sepital kat HTAR tu tak de skin to skin contact. Akak pernah bersalin kat sana.Nurse bagi tengok anaknya badge sama ke tak dgn mak dia je, lepas tu terus bawak untuk mandikan baby.

MaMa AFiF said...

saya bersalin kat sungai buloh pun tak de skin to skin...google ilmu bf dari ternet alhamdulillah baby 15months still full bf cuma saya EPM...terkilan xdpt skin to skin dan xdiajar semua skali tentang susu ibu...ermmmm

Mama Lynd said...

Mama Afif : Tak per la. Y da lepas tu nak bt cmner. Yang penting perjalanan BF diteruskan dan jagan jemu menuntut ilmu.