Pages

Thursday, September 13, 2012

Hidupku Bahagia Jika..

Bakul Baju Kotor

Kosong

Bakul baju yang menunggu untuk dilipat
Kosong

Penyangkut Uniform Keje
Penuh

Bagaimana anda menguruskan pakaian keluarga anda?
Saya basuh baju ikut level bakul. 
Bakul kecil tu baju anak2.
Kalau dah oenuh means da kena basuh.
Bukan soal tak cukup muatan dalam washer machine tp space untuk sidai baju agak limited.
So kalau da basuk baju anak-anak baju dewasa kena tunggu lain hari.
Unless for weekend kami dirumah boleh sidai baju di pagar kalau hujan ke boleh angkat.
Kalau hari bekerja kena sidai dikwasan berawning.
Nanti saya share gambar penyidai baju saya yang kreatif idea dr saya sendiri dan diperli oleh akak belakang rumah.

Melipat baju.
Baju anak2 memang lipat sebab senang nak ambil bila nak sediakan beg nursery.
Baju dewasa pula semua hanger.
Seluar dan kain di lipat.
Kenapa tak hang semua?
Jawapannya : Limited space juga.
Hati puas tengok bakul kosong drawer baju penuh.
Bahagianya hidup.

Seterika / Iron / Gosok Baju


Saya tak suka..!!!
Pernah mention dalam entry sebelum ni [Link]
Kerja rumah yang paling saya tak suke.
Salah 1 punca konflik keluarga.
Saya perlukan masa 2 jam untuk iron baju stok seminggu.
Uniform saya spesis susah iron,
Fabrik tahan api.
Setiap minggu ini adalah fasa paling menyampah.
Beberapa posting kat FB meluahkan masalh iron baju ni 
(Saya mmg spesis susah update FB melainkan bila saya hilang pedoman)
Buat research diinternet cmner nak iron baju senang.
Tanya akak2 kat ofis cmner dorang iron baju.
Survey iron baju paling best.
Dan latest : Tengah cari kedai dobi yang boleh ku hantar uniform2 keje ku ini (Budget lebih lah)
Mana lagi penting kesejahteraan keluarga atau duit?
Huaaaa.. Memang mood stress bab iron baju.

Apa2 pun dalam menguruskan hal rumah tangga, wanita itu perlukah ikhlas.
Bila ikhlas hati kita tenang dan gembira melakukan tugasan itu kerana kita tahu Allah tengah memberikan ganjaran atas khidmat kita kepada suami.
Niatkan sebagai ibadah.

Ayat pujuk diri sendiri sebab bab iron baju memang saya tak ikhlas.
Dari saya teruskn tanpa keikhlasan, pahala tak dapat, stress moncong ngan suami baik antar dobi kan?

8 comments:

Anonymous said...

hehehe..aku bab melipat, paling tak suka..kalau ada space, rasa nak je semua digantung :) bab iron jatuh nombor 2, bab paling remeh...sebab bagi aku, sesi mengiron ni dapat menguruskan badan...hehe-KAM

Alieya said...

Basuh baju & sidai, sejak dr awal kawen.. sume nusi. Farah iron bj.. lipat kain ikot mood, kekadang together2... hihihi

Alieya said...

Basuh baju & sidai, sejak dr awal kawen.. sume nusi. Farah iron bj.. lipat kain ikot mood, kekadang together2... hihihi

Yaati Nor said...

salam pekenalan kak..masa ngandung saya mmg mabuk aka malas nak gosok baju..hantar dobi terdekat dengan rumah saya..1 baju 1.30..seluar pun sama..sekarang dah ok dah..kat umah saya ada khas bilik baju..semua baju dewasa gantung..heheh

zun said...

Sya pn bahagia kalau bakul laundry dn kain brlipat kosong, tp tu la keje yg slalu sya tgguhkn...malas! Utk iron pulak sya gna steam iron mcm yg kt kdai baju/ butik utk baju2 yg mmg ssh nk iron. Tp keburukannya baju akan rsa bsh sdikit dn prlu dibiarkan 'aired to dry' sblm digantgkn dlm almari. Walaupn begitu steam iron ni mngurangkan separuh msa mnggosok baju!

Mama Lynd said...

Zun : Yeke iron steam tu lg cpt keje mengairon? Iron y berdiri tu ke? bestnya..

zun said...

Msa mula2 beli tu lma la nak gna steam iron tu, sbb br bljar la ktakan. Tp lps semiggu dua dh lancar, sya pn trkejut tgk baju yg dh siap iron mcm kt rak kedai! Sya boleh settlekan baju sekolah 8 pasang, uniform tadika 4 pasang, kemeja ofis dn seluar suami 8, semuanya kurang dr sejam. Tp sblm start tu saya dah siap gntgkn kt hanger semuanya supya lps siap satu trs grab lg satu, jimat letrik dn cpt siap. :-)

Mama Lynd said...

Brand apa zun pakai? Brpr rgt? klu Cosway 2++ rasanya.