Pages

Thursday, September 6, 2012

Play Room Anak-Anak

Assalamualaikum.
Pembaca blog kecil yang disayangi..!!!!
(Kenapa mood excited sgt ni?)

Ohooo.. sebenarnya nak reveal "Rumah Kaseh"
Ok.. Rentetan dari entry nak create ruang aktiviti anak-anak disini [Link]
Sabtu lepas, secara tak sengaja termengemas bawah tangga.
tanpa disedari bwah tangga clear.
Padahal belum decide lagi nak buat playroom tu kat mana.
Tapi as i mention secara tak sengaja.
Sedar2 bawah tangga da clear.
Heee..

Kalau dulu ruang bawah tangga ni macam ni.



Selepas diclearkan, jadilah begini..

Lapang hati ku.
Tapi semak fikiranku dengan idea nak mengisi ruang ni.
Mak yang terlebih xcited dengan anak2 yang tak berapa paham dengan suami yang dok fikir "apahal plak bini aku bz semacam ni"

So hasilnya adalah..


Makcik sukeee..





Anak makcik yang sudah tengok hasilnya terus mewartakan kawasan itu "Rumah Kaseh"



Muke budak terlebih xcited.
Mak bapak dia pun tumpang baring.
Tapi si anak bertanya "Eh, kenapa mama duduk rumah Kaseh?"

Apa yang saya perasan, dengan terciptanya kawasan ini, senang nak ajar Kaseh kemas barang2 dia.
Dia tahu mane nak parking basikal, lori, kete dia.
Dia tahu segala baby2 dia nak dok mane.
Tu objektif utama.
Biar dia tahu dimana tempat barang2nya.

Semua barang y ditempatkan disitu adalah barang2 lama.
Tiada 1 pun yang dibeli baru.
Semua yang disorok dikeluarkan balik.
So tiada modal diperlukan selain modal kederat yang mengangkat kotak2 naik ke bilik atas.


So seperti yang dinyatakan dalam entry sebelum ini,
just nak ganti carpet tu kepada playmat dan letak meja n kerusi.
Bila bab nak kena beli2 tu yang lambat sikit.


Tambah 1 lagi nak cari something mcam ni



Atau Storage Stools 


Nak letak toys kecik2 and ingat nak belikan lego so kena ada storage dulu.
Makcik yang pemalas ni mmg la sangat mengharap anak2 dia tahu tempat yang betul.

Suke idea ni juga.
Ohooo.. Idea melimpah ruah tp tak terbuat je.

Apa2 pun makcik tahu princess makcik ni mmg suke rumah baru dia.
(Makcik pun suke sbb bwah tangga ni sejuk rupanya)

Sampai malam pun dia ajak tido rumah dia.







8 comments:

Imaan09 said...

nak jugek.. tp xde tangga.. full stop!

nur easy said...

cantik juga ubahsuai bawah tangga camni kan... :)

CHeeSYaNa said...

Lynd, ada lampu ke area bawah tangga tu? Toys Zarif semua mmg letak kat area tangga, tapi area tu takde lampu, so gelap skit... Zarif cam tak suke plak main kat situ..

btw, aku suka giler Trofast series kat ikea tu.. tapi.. MAHAL :( ku tak mampu
http://www.ikea.com/my/en/catalog/categories/series/19027/

So, beli jerk la storage box yg macam ni.. tu pon fikir banyak kali gaks sbb harga lebih RM50..
Benda ni boleh stack tinggi2.. so, bagi aku praktikal ler.. cuma biler anak nak amik toys yg kat bawah, die kena la korek box ni.. ehhehe
http://www.ikea.com/my/en/catalog/products/20187756/

p/s: Sorry le comment panjang2, aku mmg suke biler ko buat entry home organising/ deco nie.. erk, Aku dah jadik macam ambassador ikea le pulaks!

Mama Lynd said...

Lea : Boleh cari lokasi ain y bsesuaian..

Mama Lynd said...

nur easy ; pikir banyak kali sbb keje mengemas ni mmg merenyahkan tp bila tgk hasil rasa puas.

Mama Lynd said...

Yana : Makcik suke org kasi idea ni. Suke barang ikea tp nk pegi rasa jauh. Da la ku ni spesis tengok - balik - pikir - baru beli. Hee nak ulang alik rasa cam azab bona.
Weh.. share la ruang zarip.
bwah tangga tu bhgian y terlindung je y gelap so separuh2. Klu x on lampu mmg gelap tu y best tido. hooo

Fizah said...

best2...macik sukee..hee :D

dah tu, brg2 lama kat situ ko ltk mana lynd? let go ke?

Mama Lynd said...

Pijot : Sume hangkot masuk bilik atas. Jd 1 lg projek home organising nak susun biliik tu.. ohoooo.. Never ending story.