Pages

Tuesday, October 16, 2012

How Do I Clean My Home?

Jenuh Cari idea nk update blog without use any picture.
(means gambar y sy kena capture sndr and trnasfer)
At last ada jugak.

Ok dalam sesi kali ni saya nak share macamana sy bersihkan rumah saya.
Saya mmg suka mengemop.
Kalau x mop sya rasa rumah saya tak sempurna.
Seminggu sekali wajip mop hall.

And FYI, i jarang sapu rumah.
Yes..
Apa hal lak tak sapu rumah tp mop jadi wajib.
Sebabnya....

Heeeee..
Saya rasa lagi bersih saya vacum dari sapu.
Penyapu just guna kalau ada special case je,
macam ada benda tumpah ke.
So mmg cleaning job sya dimulakan dgn vacum.
Kalau sapu rasanya tak 100%  habuk, rambut dll berjaya ditangkap.
Kita boleh tengok hasilnya bila kita mop nnt.
Masti rambut bersepah lekat kat lantai basah tu.
Thats why i prefer vacuum.

Upss..
Sequentnya salah.
Sepatutnya lap dulu perabot.



Guna kain lembab supaya habuk boleh lekat pada kain.
Kalau kering habuk tu diterbangkan sahaja.
Saya suka guna kain lampin baby tu untuk mengelap sbb tak "berbulu".

Then lepas tu baru vacum lantai.
Da vacum, kerja mengemop dimulakan.

Saya guna mop yang hand spin tu je.


(Yang ni set skli ngan baldi)

Dari cosway.
Harga tak sampai 20 rgt.
Saya tak suke y sekali dengan baldi tu sbb tak pakai pun so nnt buat susah nak kemas.

Seblum ni pernah guna 3 mop y biasa tu tapi semuanya patah pemegang.
Tak kira la kayu ke besi ke mesti patah kat tengah sbb sy mengemop dengan rakusnya kot.


Then jumpa hand spin mop tu bukan brand cosway la.
2 tahun tahan.
Then memandangkan da jadi ahli Cosway so beli la untuk pengganti yng da rosak tu.
Sabun pulak say suka yang pencuci lantai serai wangi.
suka baunya.
masa mengemop tu jangan letak terlau bnayak sabun sbb nnt klu bnayk sangat kena mop 1 round lagi dgn air biasa.

Sebenarnya bab pemilihan mop dan penyampu ni, kami suami isteri dah cuba macam2 jenis dah sebelum end up dengan this method.
Apa yang susahnya?
Yela sebalum guna vacum untuk sapu rumah, mcm2 jenis penyapu ktrg cuba supaya habuk dapat dibuang.
Last2 skli br jumpa kaedah vacum.
Sbb selama ni dok pikir vacum hanya untuk carpet.


Ok selesai cerita Mop.

Next rutin membersih yang lain seperti dinding toilet, toilet bowl, sinki dan lantai toilet.
Saya hanya gunakan 1 product.
Feveret saya sejak zaman bujang lepas belajar dulu.
Housemate y cadangakn product ni.



Cream Pencuci Cif.
Sangat best.
Klu cuci toilet bowl tu boleh bezakan kesparklingnya.
Klu lantai toilet tu kena rata2kan dulu then biarkan buat seketika pastu baru sental.
Klau singki dapur tu lepas sental boleg buat cermin.
Memang best la.
Tapi kelemahan product ni.
Disebabkan ia berasaskan cream so kita kena bilas betul2 selepas kita gosok terutama pada lantai.
Sebab klu xbilas betul2 bila kering nnt lantai kita kan berpasir.
Sebab tu sy xguna untuk lantai rumah bahagian lain, saya hanya guna untuk lantai tandas sahaja.

Then untuk dapur dan dinding dapur saya tak cerewet sangat.
Kadang2 guna ni.


Mr Muscle.

Kadang2 guna pencuci pinggan je.
So, inilah perkongsian saya yang diharap berinformasi selepas sekian lama blog ni tak terupdate.

4 comments:

Yaati Nor said...

hahahha saya memang bergadung pasal menyapu nie..ms dok dgn ibu pun dia kata saya menyapu mcm org buta..hahah last en asben beli vacumm..psl mop pulak saya mmg malas..sbb company En Asben pengedar mop dan cleaning equipment..segala tok nenek mop ada kat umah dan den la testimoni pertama..kdg2 suka tp sllu nya bosan..hhahah salam pekenalan kak

Mama Lynd said...

Hoooo...Cari idea cmner tak bosan mengemop. Mengemop smbil menari samba?
Heeee

are-U said...

lynd,out topic ckit.. hehe.. ahli cosway ke?? kalau non member boleh beli ke barang cosway.. tengah usha penimbang scale cosway tu.. non member dengar2 dekat 2ratus..

Mama Lynd said...

tak lak rate bukan ahli. Anyway nk jd ahli 30 hengget je. baik jd ahli klu hrganya beza byk cmtu.