Pages

Wednesday, August 29, 2012

Ruang Aktiviti Untuk Anak-Anak

Seminggu full berada dengan anak-anak,
suprising sebenarnya banyak perkara yang saya baru tersedar.

Kaseh - Sudah pandai berimeginasi. Dia boleh susun barang dan katanya "kereta api"

Awatif - Sangat alert dengan bunyi. Plastik atau kertas.
Kalau kasi barang ni mmg dia diam.
Tapi kena monitor sbb sume benda dia masuk mulut.

Suatu hari yang tenang, borak2 pasal perkembangan anak-anak dengan Sang Suami. Dia pun perasan perkara ini.
Dan saya bgitau la permainan yang sesuai untuk umur2 Kaseh ni adalah lego.
Dia pun kata bagus tapi yang tak tahan nak mengemas la.
nanti bersepah 1 rumah.
Sekarang ni pun kami hanya letak toys yang besar kat luar, y kecil2 semua masuk kotak.

Then, Sang Suami cakap "Unless dia ada tempat khas untuk main"
Wahhh.. Makcik suke.
Serahkan pada Sang Isteri yang bijak sana ini.
sebelum ni nak buat pun takut En Suami kata membazir,
Tapi sekrang dia sudah berkata sedemikan rupa,
maksudnya ad peluang la.

Nak buat simple je and taknak beria sangat.
Objective of this activity space ni adalah :

Safety/Hygine -Sekarang Awatif tidak boleh dikawal lagi.
Dia bergolek tanpa dapat dikawal.
Bila ke simen / karpet mula la dihisapnya lantai.
Bila stuck dimana2 bucu dinding/ meja kat situ juga dia cobaan menggigit.
Kadang2 bila terlepas pandang kena "cari" Awatif kemana Awatif tergoleh.

Routine : Untuk mengajar anak2 space mana tempat bermain dan even bermain tahap kesepahan dalam keadaan terkawal.

Ada beberapa lokasi yang tengah konsider :
1. Ruang bawah tangga.
Sekarang jadi tempat letak barang.
So kosongkan area tu dan bentang playmat.
Tapi ruang tu agak gelap dan tiada lampu dan agak tertutup.

2. Area Work Station Mama.
Lokasi stategik tp laluan tak sesuai.
Saya tak suka playmat tempat Awatif bergolek dijadikan laluan dari dapur.
Tak hygiene.
Sama gak macam biarkan dia terdampar di lantai.

3. Preparation room.
Agak stategik tp kena susun atur perabut dan ruang supaya ergonomik.
Tengah cari idea lagi.

So mula la otak ni keluarkan senarai barang yang diperlukan.

1. PlayMat.
Nak yang jenis ni.



Tak nk jenis puzzle mcm ni.
Da ada masa zaman Kaseh dulu, tapi susah nak cuci sebab  engraving pada surface.

Yang Playgym da ada tapi kecik sangat.
So nak survey dulu.
Nak g jengah Littlewhiz.com ada beberapa pilihan yang menarik mata saya.

2. Table and Chair





Yang ni mmg leh guna lma dan saya tak rugi kalau beli pun.
Tapi blom survey lagi.

Dan perkara2 lain seperti storage box, dan rak buku.
Nak kena kenal pasti lokasi dulu baru bleh bari barang.
Tapi so far 2 barang di atas dah boleh survey terutama playmat.

Juga buat research aktiviti yang sesuai untuk umur Kaseh dan Awatif.

Bestnya kalau ada space begini.



Bilik atas kosong 2 tapi takkan saya buat keje kat bawah dorang main kat atas.
Patah pinggang mak ni nak ulang alik naik tangga.

6 comments:

Imaan09 said...

nak tgk plan umah aku x..? mana tau ko nk bg consultation free utk wat ruang main untuk nouri dan ruhil..obviously umah aku xde space.. 2 bilik dah jadi bilik adik2 aku..huhuu

CHeeSYaNa said...

Playmat boleh tgk kat Giant.. tak salah RM49.. Meja & kerusi bleh tgk2 kat ikea.. This is what I get for Zarif..

Meja RM29.90
http://www.ikea.com/my/en/catalog/products/30207688/

Kerusi RM39
http://www.ikea.com/my/en/catalog/products/50169529/

Mama Lynd said...

Lea : Ohooo.. Rumah ko da cukup sempurna. Suke kedudukan katil imaan and ko ltk toys dia kt ujung katil tu..

Mama Lynd said...

Yana : Best2. Bleh consider..

KiddoZoom said...

Salam perkenalan daripada KiddoZoom.

KiddoZoom menawarkan sumber inspirasi kepada ibubapa yang ingin menjadikan anak mereka sebagai jurugambar rasmi di dalam keluarga. Terdapat pelbagai model kamera yang sesuai untuk anak anda di sini.

Sila layari: http://kiddozoom.blogspot.com

Nurashikin ZA a.k.a NAZECK said...

Boleh try ni jugak
Draw with Oistein Kristiansen.