Pages

Tuesday, September 24, 2013

Exercise dan Penguat semangat

Assalamualaikum.

Kalau bercakap pasal exercise je ada-ada je alasan Mama Lynd ni

Bosan.
Tak sempat
Anak-anak sapa nak jaga.
Takder semangat.
Takder facility.

Tapi yang paling utama bagi saya adalah :
TIADA SEBAB YANG MENGUJAKAN.

So relate la dengan semua senarai kat atas tu.

Tapi yang penting semangat la.

Terima kasih kepada BiBi Yusof
Kerana entry dia la yang menyebabkan saya teruja untuk get start the healthy diet ni.
Saya rasa saya tak keseorangan.

Dari blog dia la saya jumpa video ni




Da dekat 2 minggu da pakcik ni membebel petang2 dengan saya.
Masih belum rasa nak bertukar ke video lain sebab saya belom lagi dapat Complete 30 minutes exercise ni.

Masa mula-mula ikut 10 minit da semput 15 minit pancit.
2 - 3 hari jugak la memang 15 minit je.
Tapi petang semalam 25 minit..!!!!!

Bak kata Tuan Penasihat diet saya, 
"You buat all out. Nak tau all out ke tak you semput sampai tak boleh cakap. You tak perlu nak work out sampai 1 jam. 20-30 minit cukup tapi hantam kau-kau punyer."

Kata tuan penasihat juga, dengan cara begitu kadar metabolisme akan meningkat dan akan kekal tinggi sehingga up to 24 - 30 hours.
So bila lepas exercise apa yang kita makan dalam masa 24 jam tu akan dibakar dengan cepat.

Terbeliak biji mata saya semalam bila dia cakap gitu.
Waaa.. dan-dan tu jugak semangat nak balik exercise.
Tu yang dapat 25 minit semalam.

Haaa.. akak-akak lain semangat tak nak work out?

Satu lagi, masa 1st week workout tu saya rasa rambut dan muka saya berminyak sangat.
Tanya la Tuan Penasihat, katanya "That's good sign. Your body are responding to your diet and work out"

Lagi la makcik berkobar-kobar.

Then lepas 1 week rutin saya tu saya perasan rambut saya sangat kurang gugur.
Kata Penasihat lagi, blood calculation during workout tu yang menyebabkan improve rambut dan skin condition.
Skin tu belom nampak lagi la.
Rambut tu alhamdulillah la, nampak perubahan.

Terima kasih la tuan penasihat atas kata2 semangat anda untuk meneruskan perjuangan ini.

Bila Mama Lynd workout?

Balik keje tu sementara tunggu makanan mentah beku dicairkan, time tu la.
Kalau tak saya akan tersadai depan laptop je.
Boleh je seltkan dan cari masa kena bijak sikit la.

Masa 1st week memang sakit2 badan and penat bila malam.
Tpi bila da masuk 2nd week da ok da.
Kena bertabah sikit masa awal2 tu.

Jom-jom kita amalkan gaya hidup sihat jom.

3 comments:

bibi yusof said...

mama lynd..
saya semalam 2nd trial ngan video ni.. tabahkan diri completekan 30 mins.. semputtttt... tp feel great after that.. :)

malam ni mungkin buat yg low impact punya aerobic... aerobic yg slow sket..

healthy Life..

Yaati Nor said...

nak kena join gak jln atas treatmill ni..treatmill dah jd gajah putih dah ni

Puteri Fiza said...

Assalamualaikum. Biase la kak. Klu da ade ank mcm kje nk buat. Rase sebuk je memanjang. Hehe... Done follow. Klu sudi follow back :)
www.galerifiza.blogspot.com