Pages

Friday, January 7, 2011

Kaseh 10 Bulan


Walau pun agak delay,
tapi takper.
Late is better than never.
Kaseh Melissa Lyana ku da 10 bulan.
Da besar.
Cayang anak mama.



Suke main air.
Ni gambar masa g Jeram Toi kat N9.
Suke dia main air.


Da pandai buat muka comey.
Buat muka fake crying.
Geram nak geget.

Apa yang Kaseh da boleh buat sekarang?
Dia da boleh bangun dan bendiri sendiri.
The best part is, the 1st time is in front of my eyes.
Kalau sebelum ni development dia tak boleh nak detct bila the first time.
Maybe kat skool or mybe kat rumah.
Then masa ku cuti seminggu lebih hari tu i can see it.
Sangat bangga.
Anak mama da besar.
Just tak sempat nak snap.
Sebelum ni dia panjat2 dan lepas tangan, sekarang without any support.
I'm proud of U, my Kaseh.

Best achievement boleh melangkah 2 step.
Past tu collapse.
Bila tatih dia just hold my hand, i can feel actually dia da tak fully depend on my support.
Camner la gaya dia bila da pandai jalan sok.
Mesti tak larat nak kejar.

Dia punyer bising mulut dia Ya Allah.
Suke sebut "A-Pe".
Nampak kucing - "A-Pe"
Bila kita borak2 ngan orang lain and ignore her dia pun bising "A-Pe"
Tak tau maksud dia apa. Tapi takkan la "Apa?"
Huhuhuhu.

Gigi da 6 batang.
2 bawah, 4 atas.
Gigi da banyak, dia suka makan biskut, gigit timun, carrot.
Kalau tengok orang makan dia pun sebok nak jugak.
So sekarang kalau makan kat luar kena make sure yang diorder mesti yang
Kaseh pun bleh makan.
Kalau ada timun pun jadi la.
Kalau tak dia akan mengganas.
Pastu sume benda masuk mulut.
Dan suke gigit bucu tangga dan grill.
Tak leh leka.
Nanti bunyi "krup..krup" asah gigi kat bucu tangga.

Pandai mintak angkat.
Disebabkan masa nenek ku datang hari tu, sepupu ku yang umur 9 tahun ikut skali.
Dia suke layan Kaseh.
Didokong la.
Sorong naik stroller la.
Bila da takder orang dia akan mintak angkat ngan papa dia.
Papa pun layan naik motor petang2 pusing taman.

Bila nyanyi pok amai2 dia akan tepuk tangan.
Even tengah lalok pun dia leh tepuk tangan bila kita nyayi.
Kalau time duduk tepuk tangan sambil goyang2 badan.
Kalau malas dia golek2 montot bulat je.
Hehehe.
Da pandai lambai tangan bila nak babai.
Tapi ikut mood.
Kalau datang mood dia, berdiri kat grill sapa yang lalu dia lambai.
Dalam keta selisih ngan kete lain pun dia lambai.
Sebut je babai, dia akan lambai.

Penyusuan.
Masih sama.
Ku bekalkan 16 oz ke skool.
Da pandai pilih botol.
Tukar botol lain dia taknak.
Kaseh pakai botol Avent tapi teat MAM.
Hasil tenusu ku?
Ngam2 la.
10.30 am - 8oz
1.30 pm - 5 oz
5.00 pm - 4 oz

Kaseh ni ada masalah keturunan.
Hehehe.
Rambut nipis, halus dan lambat panjang.
Ikut sapa?
Aku.
Heheheh.
Cukur masa 3 bulan.
Tapi sekarang, masih camni.
Heheheh.
Tak per la.
Janji sihat.

Sosial.
Sangat suke berkawan.
Nampak je budak lain, dia akan pandang dan buat gaya bercakap "Peh..Peh.."
Kalau dengan ngan Arfan, dia yang kejar Arfan, padahal orang tu da bleh jalan.
Kadang2 Arfan yang ajuk Kaseh merangkak.

Bersama Acik2 Kaseh.

Ermm..Apa lagi eak.
Mama Kaseh ni da dok pikir2 apa nak buat untuk besday Kaseh nanti.
Perlukan?
Lambat lagi kan?
Hehehehe.

Sangat suke buku.
Malam tadi, dia jumpa buku PAMA.
Gambar baby.
Mula2 tak perasan dia buat apa.
Skali pandang...
Ni time ni dia tak perasan lagi ku amik gambar.
Ni la gayanya.
Bila da nampak camera dia da tak senang duduk.
Mari mengganas.
Tangkap mama..!!


Panjat peyut mama yang boroi.
Dapat mama..!!
Kaseh menang.


Semoga Tahun Baru ni membawa kebahagiaan untuk kita sekeluarga.
Anyway, masa Kaseh 10 bulan hari tu which is 020111, adalah besday Papa Kaseh.
Happy Besday Papa.
Papa da tua. Da 30 da.
Diharap impian Papa akan terlaksana di dekad baru kehidupan Papa.
Walaupun kita tak kaya material, tapi kita kaya Kaseh Sayang.
I Love You Papa.

7 comments:

mimi said...

Yahooo! lagi 2 bulan ye nk 1 tahun.
mmg dah patut pk tu for besday.. saya pon dok pening ni nk sambut besday Adam cmno.
bila tye hubby dia sengeh jek. sabo jola.
nyway.. hepi besday yg ke 10 bulan Kaseh comel. Jadi anak yg baik ye.

alyyani said...

kaseh dgn adel sebaya eh? tp gigi kaseh banyak nye! adel sebatang pun tak keluar lg. huuhuu..

KasehKu said...

Mimi : Biasa la. Bonda2 ni berpikiran jauh melangkaui zaman.

Alyyani : Kaseh 2hb hr tu genap 10 bulan. Lambat gigi takper gak xder lak do asah gigi kat simen. Hehehehe.

umialya said...

kaseh gigih dok asah gg kt simen supaya senang nak'geget' mamanya nnt.. hu3

Imaan09 said...

tomeyyyy..
see dear, duk umah seminggu, dpt tgk 'first time'..klu duk sebulan, mesti dpt jd first timer macam2 lg kan..kesimpulan??? huhuuuuu

Mieja@Amiizaa2001 said...

tomei-tomei dah besar:):)

KasehKu said...

Kak Tini : Selain menggigit semasa nenen, dia juga suka menggigit gelang tangan mama sambil gigit tangan sekali. Kadang2 dia main kat kaki, ibi jari kaki kita y digigitnya. Kalau kaki sendiri orang kata nak adik, kalau kaki mama? Tak pernah dengar.

Imaan09 : Huuuuu. Sesuatu yang bonda2 zaman sekarang selalu terlepas.

Kak Mieja : Anak2 kita mmg tomey. jon Balik kiss n hug anak masing2.