Pages

Monday, January 17, 2011

Power Pumping Ver Mama Kaseh

Akhirnya ada idea untuk buat N3 berinformasi.
Kak Lynd bayar hutang untuk Farah.

Power Pumping (PP) adalah hyperstimulation.
Yang bermaksud ransangan melampau (version sy sndr)

PP ni bertujuan untuk mengosongkan breast dan memberi signal kepada otak yang
"we need more milk"
PP ni bukan bertujuan untuk mengumpun stok y banyak sahaja.
Tetapi untuk generate the signal.

Kalau waktu mengepam y biasa kita akan lakukan selama 15-30 minit untuk
setiap sesi.
Dan selepas 2 jam kita pam lagi.

So PP version mama Kaseh adalah
10-10.
10 minit pam
10 minit break
ulang2 dalam masa 2 jam.

Kalau mama pilih time siang sbb badan da biasa dengan schedule mengepam.
Kalau mengepam malam bila time Kaseh tido, badan mama kena menjalankan 2 fungsi.
Iaitu menyesuaikan badan dgn jadual baru mengepam dan mengosongkan breast.
Pernah jd konon2 nak buat PP malam.
Breast rasa cam ada isi tapi pam tak kuar.
Sebabnya tak pernah2 den mengepam time tu so badan den ni naik heran la.

So da masuk hari ke-3 baru nampak hasilnya.
So PP ni bleh dilakukan tak kisah la seberapa kerap pun.
Mama Kaseh ni bila da susu nampak cam merudum baru la nak buat.
Antara ibu contoh sedunia adalah Kak Tini.
Bleh rujuk kat sini.
Dia buat PP bila ada kesempatan bukan bila da nak jatuh cam mama.
Betul x Kak Tini?

Farah bleh buat macam2 cara.
20-10 ke.
20 minit pam dan 10 minit break.
20-20 pun bleh.

Dalam 2 jam sebelum buat PP ni Farah minum air banyak.
Buat horliks ke, susu ke, milo ke atau apa2 la y serasi sebagai milk booster.

Bleh study kat susuibu.com pasal PP ni.
Bleh klik sini,

Dan banyak lagi.
Selamat mencoba Acik Farah.

Pssstt : Terima Kasih susuibu.com atas segala ilmu.

7 comments:

umialya said...

makin berinformasi..

ayu said...

bagus lynd...teruskan info2 sebegini..

Arissa Zoela said...

keep up the good work...
boleh bc pengalaman saya buat PP gune Avent Manual kt sini...

http://arissazoela.blogspot.com/2010/11/power-pumping.html

Jum Sertai GA sempena 1st Birthday Arissa..Hadiahnya mmg mommies suke :) TQ http://arissazoela.blogspot.com/

teacher bonda said...

sy pon dl slalu wat pp..
tp skang dh pyh nk wat sbb anak slalu kacau. asal nmpak bonda dia pgg pam, dia ml mntk susu..:p

KasehKu said...

Umialya : Informasi cedok dari akak jugak.

Ayu : Dalam Usaha mencari ilmu.

Arissa Zoela : InsyaAllah.

Teacher Bonda : Sy pun sama. Sbb tu sy buat time Kaseh da tido tp kadang2 mama Kaseh pun pengsan sama.

mimi said...

thanks share the link.
Kagum sungguh ngn usaha kak Tini tu.
Sama2 berjuang k..
Kite dok pulun PP jek skang ni.
hasil belum nmpak gak but xkan givup.

alieya said...

baru sempat bace n3 kak lynn... aduh, baru sempat bace n3 kak lynn.. seminggu dua ni byk outstation... ngeh,...he..he

kak lynn, skrang ni aimna da minum 7botol x 4oz... uuuwaaaa jenuh nak kejar die punya demand... cuti ni nak start buat PP la, 10-10 ok kot..hihihi... thanks kak lynn for the information n3... fara byak belajar ngan kak lynn je & bace buku.. aiman pun sihat sgt, takde sakit2.. suke :D

one more thing kak lynn, nanti kalo baby da mula makan, die akan kurang minum susu tak??