Pages

Wednesday, August 18, 2010

Akhirnya di Ramadan 8

At last....
It's here...
Maklum la 2-3 menjak ni mood nak hapdet blog tentang kehidupan ku mmg ke laut sume.
Dok join GA je..

At last jugakk...
Setelah aku melalui zaman kejatuhan..
Hari ni bangkit kembali.
Usaha ku tak sia2.

Hasil tenusuku kembali stabil.
1 hari leh la dapat cukup untuk keperluan Kaseh 1 hari, 16 Oz.
Jadual ku?
5.30 am
9.00 am
11.00 am
2.00 am
4.30 am
12.00 am
Walupun kadang2 1 sesi dapt dalam 2 -3 oz je.
Ku syukur.
Dan hati ku puas bila sebelum tido bila ku tengok fridge tersusun 4 botol yang setiap 1 nya berisi 4 oz hasil tenuku.
Alhamdulillah..
Allah Maha Besar..
Usaha ku tak sia2..
Bila Jumaat ku bleh simpan buat Frozen stock.
Ahad n Sabtu just catch up u hari isnin.
Hati ku puas.
Syukur sangat.
Allah tak pernah lupa akan janjiNya.
Alhamdulillah..
Kehidupan Ramadan ku?
Balik keje awal 10 minit dari biasa.
5.35 pm , bell bunyik ku angkut cooler bag ku menghala ke main lobi.
Ku abaikan segala benda yang bleh mengganggu pejalanan ku.
hehehehehe.
Perjalanan dari Shah Alam ke Felda Bukit Cherakah biasa 30 minit,
sekarang leh jadi 1 jam lebih.
Ni pun da puas tanya orang jalan short cut.
Kira ok la.
Takder la sangkut yang menyakitkan hati.

Hari2 buka umah mertua ku.
Suami ku amik Kaseh kat Skool terus balik umah nenek.
Aku sampai sana tinggal angkat makanan kat tempat santapan je.
**Buka puasa bersila sebab meja makan tak muat**

Da buka, kemas2, sembahyang pastu lepak.
Dalam kol 9 mentong (Bhsa jawa yang bermaksud topup makan la sblm tido ke 2nd round ke)
Pastu tapau apa yang patut pastu balik.

Sampai umah perjuangan sebagai isteri dan ibu menyusukan bermula.
Mula2 mesti buat Kurma Blended dulu.
Hidangan wajib ku da 3 malam ni.
Buat 1 mug yang tinggi dan besar.
Sambil minum sambil masak nasi dan lauk untuk sahur.
Sambil2 layan Kaseh.
2 3 menjak ni dia suke merengek.
Nak tido pun susah.
Dulu sambil nenen pun leh lelap.
Sekarang ni di biar dia golek2 smpi tertido sndr.
Time tu jugak la nak basuh botol susu Kaseh.
**Walaupun Skool da antar yang da basuh ku tetap basuh skli lagi kat umah**
Kemas barang Kaseh nak g skool.
Da setelllllll sume keje rumah.
Sembayang Isyak.
Sesi mengepam yang terakhir untuk hari ini.
So dalam kol 12.30 am aku baru leh tido.

Soknya kol 4.45 aku bangun sahur tinggal masak benda y bergoreng je.
Da 2 hari da menu sahur ku sup lobak putih yang dimasak pada malamnya dan ikan bilis goreng yang dimasak paginya.
Lalu aje aku makan.
Suami ku?
Kalau dulu tak sahur tapi sejak kawin bangun sahur sbb sian tengok aku makan srg2.
Si dia makan pun cuit2 je.
So menu ikut suke tekak aku la.
Tanya dia nak makan apa nak bangkitkan selera sahur dia kata sume tak jalan.
** Ni baru nak layan kerenah suami bersahur kerenah Kaseh sok???**
Tak sabar lak nak puasa ngan Kaseh.

Da makan..Da kemas.. Sesi mengepam yang pertama untuk hari itu.
Kadang2 Kaseh bangun jgk.
Layan la dia.
Kadang2 terlelap jugak kadang2 tak tido pun.

Kol 6.45 am g keje.
Tapi nape ntah pagi pun jalan jem jugak.
Begitu la ku hari2.

Yang pasti hari ni ku gumbira.
Terima Kaseh Ya Allah atas kurniaan-MU

Nak g mengepam duluuuuu..
Semoga dimurahkan rezeki..


5 comments:

Imaan09 said...

alhamdulillah!chaiyuuuukk!anyway, baju kurung ko ok x..?

KasehKu said...

Cun sangat la bju tu.
Tapi cam untuk raya baju tu besar je.
Hahahahahaha
Paham x?

nur said...

ooo... kaseh dan danish beza 8 hari aje laa... lusa danish dah ckp 6 bulan, so boleh perkenal solid food :)

seronok baca entry ni... usaha tangga kejayaan!

ayu said...

bagus tu lynd...suka baca entry ni...caiyok2... semoga usaha lynd sentiasa dipermudahkan...

"suka cara lynd buat stok time hari jumaat tu" hehe...

KasehKu said...

Kak Nor : Yup anak kita lebih kurang je. Berdebar sbb Kaseh da move to the net stage.

Ayu : Heehehehe. Ayu sumber inspirasi sy.
Sy bersemanagt balik bila tau ayu kena sediakan bekalan 24 oz sehari. Nikan pulak sy yang 16 oz da give up. Banyak ilmu yang sy cedok dari ayu. Stok hr jumaat dan pam seblum tido san pas sahur. Heheheheh. Thanx a lot.