Pages

Tuesday, August 3, 2010

Imaan dan Kaseh

Kaseh oh Kaseh.
2 minggu lepas g melawat Imaan sakit.
Semalam Kaseh pun admited ward DEMC semalam...
with the same reason "bronchial pneumonia"

Hai Lea, kita best pren anak kita pun best pren jugak la nampaknya.
Bermula dengan selsema hari Ahad,
malamnya kol 1.30 pagi Kaseh nangis tiba2..
Nangis kesakitan (Every moms will know the patern of their baby)
Suara dia sangatttttt lain.
Suara sakit tekak yang sangat teruk.
Nenen pun refuce sbb maybe sakit tekak kot.
Sampai tertido.
Tido pun nafas bunyi kuat.
Kol 4.. skali lagi nangis.
Ku pujuk2 lagi.
Kol 8 pagi ku g klinik dekat ngan rumah.
Dr cakap paru2 bunyi bising.
Dia kasi gas untuk cairkan kahak.
Time tu Kaseh blum demam.
Aku g keje dulu jap sbb ada meeting penting.
Encik Suami jaga dulu.
Tengahari ku balik bunyi nafas Kaseh still kuat dan batuk still ada dan bnyi sangat menakutkan.

Ku nekad bawak g DEMC kol 2.30 ptg.
Dr checked and the explanation is same.
But he asked weather want warded or not coz Kaseh needs nebulizer every 3 hours.
So we decided to stay because everythings are here and we can't take any risk by staying at home.
Ku baru berfikir2 nak buat N3 untuk Kaseh semalam sempena Kaseh 5 bulan semalam.
02032010 ---> 02082010
Tapi N3 lain lak yang ku buat hari ni.

Keadaan Kaseh.
Dia still ceria.
Masa nebulizer still leh sengeh.
Masa masuk petang semalam temp 38.0 degree and td last check 36.5 degree.
So temp da ok.

Pg td Dr ckp nak sedut tapi aku tak kasi.
Tak sanggup aku tengok.
Ku suruh tepuk aje sbb keadaan Kaseh tak teruk pun dah.
Nafas da tak kuat.
batuk pun da better.
So buat ape sedut.
Hope my decision is correct.

Tadi fisio pun Kaseh still leh sengeh2.
Dr cakap anak awak kuat tapi mak dia yang terlebih takut.
Mau tak beb.
Ku mak dia, mak mane yang sanggup tengok anak dia menangis.
(ke aku y over????)
Dr cakap lets your baby batuk or "uk-uk".
Kahak tu akan kuar pas fisio.
Hari ini da 3 kali Kaseh uk-uk yang cair.
Which is good coz all the kahak go through that way.
Pandai anak mama.

** Anak org sebelah tengah nangis and dok sebut "sakit..sakit.."
Luluh hati aku.
Admited sbb dalam mulut ada ulser so refuce makan or menyusu.
Nangis sejak pas "cuci" mulut pagi tadi.
Dugaan bagi ibu bapa**

Back to Kaseh.
Dia banyak tido.
maybe kesan ubat kot.
Ubat batuk, selsema, demam, antibiotik.
ku tak kasi nurse yang kasi kan.
Bior la dia menjerit ngan aku.

Pagi td ada opis mate ku tepon.
sbnrnya nak citer pasal keje.
Tapi membebel dulu kat aku.
Kat opis mmg dikenali pengepam tegar.
Drg sume tau yang anak aku just minum SI je.
tapi alih2 sakit sampai kena warded.
Katanya....
"Anak ko minum susu badan patutnya tak macam ni"
"Ko la makan mimum yang tidak2"
"Anak ko yang kena. Sian dia"

Yang membebel tu lelaki tau.
Hampeh tol.
Aku kena bebel lak
Pikir balik.....
Betul ke salah aku..?
Masih merenung kata2 dia..
Ada logiknya.

Ermmmm...
Apa2 pun kalau ku tak kasi SI mybe anak ku lagi teruk.
Doakan kami ye kawan2.




7 comments:

mummy alesya said...

moga kaseh cepat sembuh

ayu said...

alahai..siannya kaseh...
tapi reason kawan lynd tu tak betul sebenarnya...
baby ayu danial dulu pun kena gak bronchitis ni..tapi tak le kena warded..pegi sedut neb 4 jam sekali je...tu pun bila kali ke2 pergi sedut, dah nampak ok..act ia bergantung pada persekitaran juga...
btw, moga kaseh cepat sembuh ye..

KasehKu said...

Thnx mummy alesya and ayu.

Ayu : Apa2 pun kita da buat yang terbaik.
Yang lain serah kat Allah.

umialya said...

Moga Kaseh cepat baik

nur said...

cepat baik yer kaseh...

mummy alesya said...

org ckp kalau ibu minum ais r benda sejuk anak leh kena..ntah la

KasehKu said...

Umialya dan Nur : Thanx for the doa.
Mummy Alesya : terpikir jugak tu.
Kite tak pernah pantang apa2.
Main blasah je. Nk kena pantang jugak la.