Pages

Friday, August 20, 2010

Wahai Anak Bangsa Ku

Coba teka, apa isu tengah hot sekarang?
Bazar Ramadan?
.
.
Juadah berbuka puasa?
.
.
Jualan Aidilfitri?
.
.
Tempah Kuih Raya?
.
.
Tempah Langsir?
.
.
Penyeludupan Mercun?
.
.
Bantuan Lambat Tiba kepada Mangsa Banjir di Pakistan?
.
.
Dato' Lee Chung Wei Tak Berlatih di London?
.
.
Atau
.
.
MAYAT BAYI DIJUMPAI DI..........?
Yup.
Tu la issue yang tegah panas di Malaysia.
Ya Allah.
Sukar nak luahkan.
Apakah perasaan "sepatutnya di panggil IBU" disaat dia melahirkan, membungkus, mencampak,
meninggalkan anak yang tidak berdosa itu?
Apakah perasaan dia bila dia melihat berita menyatakan bayi / mayat bayi dijumpai?
"Oh, tu yang aku buang td"
"Alamak!!! Camner leh drg jumpa ni"
"Mati ke? Masa aku tinggal td elok lg"
.
.
Tak tau
Serius aku tak tau apa perasaan dia.
Cuba tengok gambar ni.
Ada gmbr close up tp tak sanggup aku nak paste kat sini. Ni pun 2 - 3x pikir nk letak ke tidak.
Sila ke sini klu nk tgk artikel penuh.
.
.
Klu diperhatikan betul2 ada najis di badan baby ni.
Tak tau nape ku terpandang y itu.
Tau tak apa yang aku terfikir?
.
.
Wahai ibu kepada mayat bayi ini..
Kalau lah anda melahirkan anak ini dengan cara yang "sepatutnya"
kat hospital Kak Misi akan datang tanya
"Baby da buang air besar?"
Tau tak itu lah yang kita tunggu.
Pengalaman itu.
Pengalaman menunggu baby buang air besar, membersihkannya.
Tau tak najis sebegitu hanya untuk baby yang baru lahir.
Bila baby kita da buang kita akan bagitau Kak Misi "DAH BUANG"
Itu sume pengalaman seorang ibu.
Patutnya baby tu td diuruskan oleh ibu.
Ditukar lampinnya bukan dibiarkan meninggal bersama najisnya.

Ya Allah.
Itukah bahagian yang diterima oleh bayi yang tak berdosa itu?
Berikan lah ibu kepada bayi ini dan semua bayi yang dibuang dan bakal dibuang petunjuk.
Berikan rasa seorang "IBU" kepadanya.
Atau sekurang2nya rasa kesian untuk seorang manusia yang tak berdosa.
Walaupun baby tu tak pandai berkata2, tak pandai nak saman di makamah, tak pandai report polis dan hanya tahu menangis tapi dia tetap seoarang MANUSIA.
MANUSIA
MANUSIA
macam kita.
Yang 1 hari nanti akan jadi macam kita.

Wahai anak bangsaku, sedarlah.
Minta petunjuk dari Allah.
Kepada yang dah terlanjur, kembali kepangkal jalan dan jangan tambah dosa membunuh pulak.
Kepada yang masih "selamat" berdoalah semoga Allah pelihara hidup kita dari sebarang kemungkaran, kesesatan dan semoga diperkuatkan iman kita.
Kepada ibu-ibu, doakan lah anak kita dijauhkan dari segala keburukan.

Balasan didunia mungkin kita boleh lepas.
Tapi Akhirat hanya Allah yang Maha Mengetahui.



2 comments:

Imaan09 said...

ermm..sedih pulak aku baca 'artikel' ko..

ayu said...

betul tu lynd...sekarang ni mmg dah jadi isu yg PANASSSSS