Pages

Tuesday, August 24, 2010

Bila Da Jadi Ibu

Ni bukan merungut tau.
Just nak meluahkan or maybe kongsi perasaan apabila da jadi seorang ibu.
Bak kata seorang rakan; " Bila da ada anak ni kita penat risau je"
Ermmmmm
Betul..
Ku setuju.
Risau adakah kita da kasi yang terbaik untuk anak kita.
Risau adakah penjagaan kita ni betul.
Risau masa depan dia.
Risau kesihatan dia.
Dan macam2 la.
Sini ku listkan antara dilema / perkara yang perlu dikonsider bila da jadi ibu.

1. Susu
- Yang ni ku da yakin ku da kasi yang terbaik untuk Kaseh.
Tiada keraguan.

2. Lampin
- Nak kena konsider dari segi keserasian dengan anak dan tahap ekonomi ibu bapa.
Ada baby yang serasi yang mahal cam Mami Poko dan ada baby yang serasi dengan brand Tesco je pun.
Tapi sekarang da ada option Cloth Diapers.
Tapi ni pun ada banyak brand untuk dikonsider.

3. Nursery / Baby Sitter
Waaaaa... Dari dulu kat dada ni sesak bila pikir bab ni.
Ku pikir apa la yang Kaseh lalui kat sana hari2.
Ku tengok anak ku OK je.
Tapi dari segi jiwa dan dalamannya kita tak tau.
Terpikir nak sorok kemera kat mane2.
Apa yang ku dok pikir, cara penjagaan, pemakanan, keselamatan dan kasih sayang.
Waaaa... Sesak dada.

4. Clinic / Doctor / Hospital
Biasa la budak2 selalu sakit.
So what should we do if they get sick.
The best way is go to see Doctor.
Butttttttt...
Keadaan sekarang da tak sama cam dolu2.
Ibu bapa or orang kebanyakan cam kita ni pun tau pasal ubat.
Klu dulu dulu di set ubat adalah benda baik.
Tapi dengan knowledge yang makin berkembang kita pun tau antibiotic tak baik untuk baby, ubat selsema tak elok diberi secara berpanjangan dan macam2 lagi.
It will make all the mommies not confident to give all the ubat.
Takut kasi kesan sampingan.
So ibu2 ni buat decision sendiri bila nak kasi ubat.
But the actual is Allah je yang tau.

Ditambah lagi sekarang ni Doktor / Hospital zaman sekarang ni bukan hanya "Merawat"
Tapi cari making business.
They sell the "rawatan"
So sometimes they sell the not necessary "rawatan" to make business.
It's happen in front of my eyes.
So who we should trust?

So bila orang cakap kalau sakit g je la klinik.
Ouhhhhh.
It make me think "Which doctor that i should trust"
And recently i think i should trust Government Hospital.
Coz they don't have any business.
But another "Risau" come.
It's they really care about my daughter?
So it will be the endless risau of trusting doctor and hospital.
And the best medicine is "Mother's Doa"
and sometimes with a little doctor in my heart.
(Maksudnya sesedap rasa la nak kasi ubat ke tak)
5. Insurance / Future
Zaman yang tak boleh diramal dan dunia yang memerlukan duit sekarang ni mmg memerlukan perancangan dan langkah berjaga-jaga dari awal lagi.
Tanpa insuran klu time emergency nak g bawak ke hospital berdekatan yang klu kat Shah Alam ni private je la yang bersepah mmg agak susah.
Nak masuk private kena bayar deposit dulu.
Blum lagi bil yang mencecah lutut.
So insuran penting.
Tapi jangan pikir pasal medical aje.
Pikirkan skali pasal education.
Lagi 17-20 tahun lagi Kaseh nak masuk universiti kalau bleh tak nak la berhutang PTPTPu.
Jenoh nak membayarnya.
Mama and Papa blum lagi hbis bayar pinjaman anak nak sambung amik hutang lagi.
Tu pun klu time tu PTPTPu still wujud sbb skrang ni berapa ramai yang tak bayar.
So insuran and skim simpanan pelajaran adalah penting.

Tips : Klu nak amik insuran dengan mane2 agen pls make sure yang dia full time or part time.
Sbb ada kes yang agen ni tahu jual je tapi lets say ada problem jadi kat client dia pun tak tau nak buat apa.
Insuran ni bukan sekadar "ADA" tapi kena tahu "GUNA" bila sampai masa.

6. Pemakanan
Zaman sekarang ibu bapa sangat prihatin dan berpengetahuan.
Bukan Doktor je yang tahu pasal kesihatan.
So sekarang ni nak kasi makan pun kena pikir berzat ke.
Sayur ni ada vitamin apa?
Masak gini tak hilang zat ke?
Makanan ni ada MSG ke ada bahan pengawet ke?
Dengan lambakan JUNK FOOD yang ada dipasaran
mencabar kekuatan ibu bapa untuk mempengaruhi anak2 supaya tidak mengambil makanan sampah.
Huisssss...
Blum lagi bab nak beli makanan kena baca kandungan bahan-bahannya.



1 comment:

umialya said...

akak setuju, kita kena prihatin semua itu, kini, pengetahuan cuma di ujung jari je