Pages

Monday, August 30, 2010

Baby Sitter VS Nursery

Skrang ni mode cari nursery / babysitter baru untuk Kaseh.

Status skrang ni :
Kompom cari lain
Baby sitter da ada
Tapi still consider nak cari nursery.

Ermmm.
Baby sitter da jumpa da.
Isteri security kat kilang aku ni.
Pernah jumpa skli.
Base on cover judgement cam ok.
Suami dia pun ok je.
Dok kat taman seblah je.
Tapi dia request nak berkenalan dulu.
Ku pikir ok la sbb msti la kena kenal sapa yang nakjaga anak kita.
Tapi kan...
Malam tadi En Suami ku bersuara.

Suami ku ni jenis yang tak banyak cakap.
And mostly hal rumah tangga ni dia kasi kat aku yang decide.
Termasuk la hal aku nak tukar nursery.
Masa aku nangis time insiden yang ku citer kat sini.
Ku kata nak tukar nursery dia kata tak kisah la.
Bila start minggu lepas ku nekad nak cari nursery lain pun dia tak kata apa.
Bila ku tanya pendapat dia yang sebetulnya pun dia jawab
"Ermmmm... Ntah la"
Ku takut gak la ku buat keputusan sendri je.
Dan penilaian ku salah.
Maner la tau suami ku ada pandangan dia sendiri.

Tapi malam tadi.
Dia termenung pandang puteri kami sedang beradu.
Ku tanya la "Papa pikir apa?"
Dia kata nursery yang sekarang ni da tak cam dulu.
Biasa papa amik Kaseh petang2 muka Kaseh comot sampai hingus kering ke pipi.
Tapi dipakaikan bedak nak cover comot tu.
DUlu kuku Kaseh panjang je dipotongkan.
Skrg ni da itam tangan.
Ktrg nak potong pun malam je yang sempat.
So skrg ni potong time Kaseh tido malam je.
Kadang2 Papa tunggu lama kat depan nursery.
Katanya Kaseh Uk-uk kena tukar baju dulu.
Tapi cam comot je tengkuk dia berdaki
dannnnn baju kotor 3 pasang je bila ku check.
Klu baju kotor kena yayak mesti baju kotor 4 pasang.
Ku syak dia tak mandikan just tukar baju je.
Tapi tu kitrg "SYAK" je.
Tak kompom tau.
Tapi hati ku tak sedap.
Dan suami ku jugak tak puas dengan budak2 yang ramai kat bawah tu.
Ermmmmm...
Akhirnya ku yakin yang ku buat keputusan yang tepat.

Dan pasal babysitter la.
Dia kalau bleh nak antar ke nursery.
Ku pun sbnrnya.
Ku lagi suke antar nursery.
Kalau bleh aku nak Kaseh ni terjaga tapi tak manja.
Klu antar bbsitter takut dia terlebih manja.
Tak pun klu org tu tak baik / cara cakap tak baik nnt Kaseh terikut lak.
Wallahuaklam.
Dan dia kata 'Jom kita cari nursery dulu"
Fuhhhh
Lega aku.
Selama ni ku tak daya nak pusing2 cari nursery.
Tapi bila Papa Kaseh pun da menyuarakan hasrat.
Rasa cam bersemangat skit.
Soooo Misi cuti ni nak pusing2 caru nursery.

Tapikan betul ke andaian ktrg yang nursery lagi bagus dari bbsitter.
Ni ku listkan pro and cons nya.

Nursery
Pro :
1. Ada jadual tetap antar kol braper amik kol brpe klu terlebih bayar OT
So ada sistem.
2. Pengurusan bb ada sistem so melatih anak supaya hidup berjadual.
3. Penjaga tak buat keje sampingan lain.
4. Melatih anak dari segi sosial. Pandai bergaul dengan orang.
5. Tak nak bb manje sangat.

Cons :
1. Kalau bb tak balance dengan penjaga so anak tak dijaga dengan betul.
2. Kurang belaian. Sbb takdernya klu bb nangis skil terus angkat. So bb takder la manja. Tapi kalau nangis teruk2 langsung tak dijaga cam penderaan mental dan emosi lak.


Apa2 pun mama dan papa cuba untuk cari yang tarbaik untuk Kaseh
Kami sayang kaseh sangat.

4 comments:

Anna Da Lady said...

usahala Lyn.Acik pun sayang Kaseh jugak.huhu

Pah Zarihan said...

saya antar dua2 anak ke bbsitter yg berbeza hehe...mmg ada pros n cons...tp so far alhamdulillah dua2 bbsitter anak saya tu ok...

pasal nursery, kena pandai kot cari nursery, kalo bleh budak2 yg tak ramai sgt

KasehKu said...

Kam : Betul, syangi lah anak kita.

Pah Zarihan : Tu la. Tengah kompius nak antar bbsitter ke nursery. Pening kepala.

nur said...

nursery ke, bbsiter ke... dua dua ada pro and cons. akak dah cuba dua dua before guna maid.

Kalau letak nursery, mmg kena cari yg x ramai budak. pengalaman mcm kaseh pun pernah kena. bila balik umah, penuh daki kat celah siku dah paha... sedih sgt tgk :(

letak bbsiter pun ok jugak kalu kena yg ok. Tp akak x tahan satu dengan bbsiter ni... asyik nak mintak cuti jer... kita pulak kena ikut jadual dia.