Pages

Tuesday, October 5, 2010

Cerita Penyusuan Ibu @ Kaseh 7th Month


Lama ku tak HupDet citer BF ku.
Masih tiada stok frozen or chilled.
Bak kata orang kais pagi makan pagi utuk at least 16 OZ per day.
Alhamdulillah.
Still bleh support.
Baru skli la ku tak sempat nk cukupkan sbb bz sangat.
Tapi sib baik kt skool Kaseh da kurang nenen so ada lebey y 1 day before.

Setiap problem atau kesusahan kita kena cari penyelesaian kan?
So dalam kebzian ku nak travel sana sini bila time keje ku memerlukan gadget yang membantuku.
Soooo.
Ku tengah aim benda alah ni.
Credit tu Uncle Google

Power Inverter.
Ku bleh mengepam semasa memandu or just stop kat maner2 and pam.
So no reason to skip pumping session lg.

Satu lagi dilemaku dalam misi penyusuan susu ibu ini adalah...
Nak handling schedule untuk membasuh, mensterile, mengering dan menyimpan botol EBM.
Sekarang ni apa ku buat malam je aku akan basuh dan keringkan.
Kalau malas ku kumpul samapi 2 hari baru basuh.
Keringkan kat dalam tapisan/besen.
Sterile ikut suka hati je bila sempat sekali seminggu ke skli sbulan.

Masalahnya adalah :
1. Kdg2 cam kelam kabut nk basuh botol disamping keje rumah yang lain.

2. Kadang2 botol tu tak kering betul2 bila pagi ku nk g keje.

3. Tempat nak letak besen tu terhad kat umah ku.
Kurasa cam bersepah besen dimana2.

4. Dari segi kebersihan cam tak kompiden je.
Walaupun skool da basuhkan tapi ku still basuh lagi skali.
Da la sterile sesuka hati.
Storage yang terdedah kat umah.

5. Penutup botol tu slalu hilang!!!!!
Da tak tally da antara botol dan penutup.

Ku ada beberapa pilihan.

1. Beli Bottle Rack.
Lebih organise ckit la compare to guna besen.
Tapi still kena basuh botol dan tak sterile.

2. Beli Steriliser
Tak payah la rebus2 botol da.
Tapi nak kena basuh botol gak.

3. Change to use Storage Bag

Credit to Uncle Google

Penyelesaian kepada sterile, basuh botol, tutup botol hilang dan simpan.
Tapi bermasalah dari segi ekonomi.
Pakai buang beb.
Lagi 1 ok ke skool nak handle?
Dengan pantas dan tuntas ku call ummi.
Dia kata OK je sbb dia pun penah tengok storage tu.
So senang jugak la tak payah basuh botol.

Yang lain takder problem sangat.
Hasil tenusu agak memberangsangkan.
Just nak improve bab nak mengepam kat rumah.
Agak liat skit nak mengepam kat rumah.

Apa-apa pun ku enjoy jadi ibu kepada
Kaseh Melissa Lyana
Dan
Isteri Kepada
Mohd Ridho Amat Kanan


6 comments:

ayu said...

boleh je guna botol...cuma tu la.kena standby satu tupperware besar..lps je basuh + sterilise, letak semua botol2 tu dlm tupperware besar n keringkan... tapi, guna liner tu pun ok juga... kalau bs dah agree, apa salahnya kan..

baincardin said...

tq for sharing d info. ^_^

umialya said...

boleh pilih maner yg termudah bg kiter

Intan Azmira said...

intan prefer guna plastik liner..malam kuarkan susu dlm 2-3jam, susu 1/2 cair..simpan dlm peti ais belah bawah..subuh biasanya susu dah cair 100% terus transfer dlm botol untuk every feeding time

eima said...

brp harga power inverter tu...bagus tu...

KasehKu said...

Eima : Harganya Rm 99.00