Pages

Tuesday, October 19, 2010

Mama dan Antibiotik


Sebenarnya den jenoh citer pasal anak sakit ni.
Bukan give up.
Tapi tak tau nak kata.
Almost every month Kaseh demam, batuk dan selsema.
Da jadi rutin bulanan ku g Klinik An-Nur.
Kasi ubat selsema dan ku tidak akan kasi ANTIBIOTIK!!!
Walaupun diadvise oleh Doktor.
Nak jadi citer demam last month cam biasa Dr kasi antibiotik.
Ku cakap kat En Suami "Taknak kasi antibiotik"
So ku kasi la ubat demam, selsema dan kahak.
Ubat selsema pun ku klu bleh ku nak elak sbb ku dengar tak elok kasi ubat selsema
dalam jangka masa yang lama sebab anak bleh kena sawan.
So ku selalu gak la skip.
Lepas a few session of berperang kasi ubat.
En Suami cakap "Mama kata taknak kasi antibiotik"
Skli ku tengok ku tersalh kasi ubat.
Ku kasi antibiotik kat Kaseh.
Hampagas punyer mama.
Kasi ubat tak baca lebel.
Tolong jangan contohi sikap ini.

So tak pasal2 ku kena continue.
Tapi tu la tak konsisten.

Kenapa ku tak kasi antibiotik :
1. Akan membunuh kuman baik
2. Once u da kasi kena commit. So ku amik keputusan ku tak kasi.

En Suami selalu kata ku lagi bijak dari Doktor.
Dan ku ada citer pasal antibiotik ni.
Benda yang selalu berlegar kat kepala aku ni bila Kaseh selalu sakit adalah,
ku selalu blaim kejadian Kaseh masuh NICU masa umur 3 hari tu.
Kaseh da kena drip ngan antibiotik sebab tu sume kuman baik dalam badan Kaseh mati.
Sebab tu Kaseh selalu sakit.
Sebab tu ku katakan TIDAK pada antibiotik.
Lagi bengang bila orang kata "Kasi susu ibu pun anak asyik sakit"

Nak jadi citer bulan ni Kaseh demam lama.
Ku kasi ubat demam pun still ON OFF.
Ku amik keputusan ku g klinik pakar kanak-kanak.
Dr buat ujian result , Kaseh ada influenza B.
Kaseh dapat surat rujukan ke GH.
Malam tu jugak ktrg g Hospital Sg Buloh.
Smpai sana kol 11.00 malam.
Kol 01.30 baru turn Kaseh.

Dr tanya, da demam lama u tak kasi antibiotik ke?
Ku mengaku y ku tak kasi.
Sudahnya Kaseh kena amik darah dan X-Ray.
Alhamdulillah xder per2.

Kaseh dikasi antibiotik yang mesti diambil setiap 8jam selama 5 hari.
Ku nekad kali ni ku MESTI kasi dengan berdisiplin.
Dan semalam hari ke 5.
Alhamdulillah.
Selsema selama sebulan da hampir kering.
Papa cakap " Kalau dari dulu lagi kasi mesti xder melarat camni"
Ermmmmmmm.....

Kaseh.. Maafkan mama..

Taktau nak kata.
Ku suka membaca.
Banyak benda y ku amik dari pembacaan sampai cakap Dr ku taknak pakai.
Salahkan aku?








4 comments:

Imaan09 said...

xsalah..cuma bila jd pape kita akan nyesal n xabes2 salahkan diri..
follow ur heart..
learn from mistake..

umialya said...

ambk a.biotik kena pd masa yg tetap, xleh culas..

Insya Allah, Kaseh cepat sembuh.

psssstttt; mamanya nglahkan Doc. he3

Normaliza said...

saya pun kadang2 keliru gak nak bagi antibioik ke tak..dah la yamin pun lebih kurang kaseh..mmg tiap2 bula ada je sakitnye..hmm

yang pasal ubat selsema tu ada dgr jugak tak elok sgt kalau bagi kanak2. kalau Yamin selsema, saya selalu guna kunyit aje. letak kat pangkal hidung utk keringkan hingus. pastu kalau malam, letak minyak kelapa kat ubun2..Skang Yamin dah 2 tahun lebih, saya bagi vit C untuk kurangkan selsema

KasehKu said...

Imaan09 : Yup. The problem is i don't know where is my heart. No heart to follow.

Kak Tini : Tu la. Kesian Kaseh jadi bahan xperimen Dr Mama.

Normaliza : Nak tunggu kaseh besar skit baru nak start kasi vitamin. Skrg ni berjaga2 je la.