Pages

Monday, October 4, 2010

"Kaseh Tau Mama Kat Mana"


Hari ni 04-10-2010
Kaseh 7 bulan 1 hari.
Tak perasan da 7 bulan da anak ku.
Dulu tiap2 bulan rasa cam lama je masa berlalu sebab nak tunggu 6 bulan.
Nak tunggu start solidffood.
Tapi sekarang da start just meneruskan penyusuan ibu je.

Pemakanan Kaseh.
Da seminggu la ku sediakan makanan Kaseh kat nursery.
Rutin harian ku?
Malamnya ku rendam beras dalam tarmos air panas.
Soknya ku tinggal masukkan sayur dan lauk je.
Setengah jam masak.
Klau tak rendam dulu lebih kurang 45minit jugak la nak masak.
Menu Kaseh bubur nasi campur ngan
Carrot, Kentang atau Brokoli.
So far ni je la y ku kasi.
Dalam kepala dok pikir nak kasi Jagung / Labu / SweetCorn.
Lauk lak samada ikan bilis atau ayam.
Tapi nampaknya kaseh suka ikan bilis.
Pas nasi masak ku blander dan letak dalam 3 bekas kecik untuk 3x makan.
Ok la kot sbb bila ku tnya skool Kaseh dia kata Kaseh makan je.
Dan ku perasan Kaseh minum 3 botol je minggu lepas maybe sbb da banyak makan.
Alhamdulillah...
Senang Hati Mama Kaseh Suka Makan Air Tangan Mama.

Kaseh sekarang Ya Allah lasak.
Jatuh Katil?
Panjat Tangga?
Ke Dapur?
Terhantuk kepala bawah meja?
Sume dia da rasa.
Mengengsotnya da laju sangat da.
Rumah sume di mop.
Merangkak boleh 2-3 langkah.

Kaseh da tumbuh gigi tau.
Sebulan lepas 1batang kat bawah.
Malam tadi papa Kaseh detect 1 lagi tumbuh kat sebelanhnya.
Patut la keje menggigit je la.
Tapi xder la smpi luke N aku.

Saparation Enxiaty pun da ada jugak.
Apa ku perasan dia suka kalau mama ngan papa dia tergolek kat sebleh dia.
Bila dia namapk kita ada dia boleh je main sendiri.
Kalau salah sorang bangun je mula la dia menangis cam orang cobet.
Tapikan..
Dia tau nak cari kat mane.
"Dapur"

Dia nanges je badan dia menghala ke dapur sambil nangis
"Ermmmmm...Ermmmm" - stand for MAMA
"Pah...Pah" - stand for PAPA.
Dia suke tangok ibu bapa dia dok berkepit je.
Kalau terjaga dari tido pun dia akan terus tuju ke dapur tanpa tengok keliling
Dalam kepala dia mesti pikir "Kaseh Tau Mama/Papa kat mana"

Tapikan pagi tadi saje la citer ngan Ummi nursery Kaseh da lasak.
Skli Ummi cakap yang Kaseh suke buat shortcut kalau nak jalan kemana2.
Tau tak shortcut lalu mane?
Panjat badan baby lain!!!!!
Terkejut aku.
Aku ingat selama ni dia suke panjat badan aku ngan Papa je.
Rupanya badan sume orang sebagai SHORTCUT.
Kaseh!!! Jangan kejekan anak orang la.
Kalau ada baby datang rumah, xkisah la lagi besar atau tua dari dia
mesti la dia yang kerja kan orang tu.

Bila ktrg g beraya dengan jiran2 ada baby lain yang lebih kurang baya Kaseh,
Beza dalam 2-3 minggu je tapi Kaseh PALING besar.
Kaseh terlebey sehat.
Tapi jangan la kejekan anak orang!!!!

Tapikan......
Walau apa pun.
Merengek ke.
Nangis ke.
Meragam ke.
Mama Bahagia Sangat.
Penat macam mana pun.
Memang Penghapus Duka.
Penghilang Stress.
I love U Bebez.






1 comment:

umialya said...

Kaseh dah besar, makin comey