Pages

Thursday, November 29, 2012

Engineering Development Program

Berakhir sudah.
19-23 Nov 2012.
Lesson 4 Wave 1.

Satu-satunya yang dibuat di Malaysia.
Next lesson 5 bulan May akan dibuat di Korea lagi.
Ini termasuk dengan graduation.

Averall untuk sesi ni agak relax.
Means tak too pack the program even sy ualang alik.
Tak sanggup tido hotel tanpa anak2.

HR sedaya upaya unyuk meperkenalkan budaya Malaysia kepada peserta Korea.
(20 Korea - 5 Malaysia)
Terutam mengenai makanan.
Tapi ada pekerja hotel tanya "Orang Korea ni memang tak makan banyak ke"
Sebab dia tengok makan yang dihidangkan masa tea break tak pernah habis.
Klau training untuk orang sini gerenti licin.
Feedback mereka,
makanan Malaysia agak oily (Yup makan mereka memang minimum minyak,)
Terlalu banyak break and makan (Biasa lah sarapa-morning break-lunch- evening break- dinner- supper)
Kalau di Korea, mereka sediakan biskut dan minuman 3in1 dlm bilik training dan boleh buat bila2 masa.
hanya 5 minit break untuk ke tandas.

Yang kelakau, g Port Klang untuk sea food dinner.
Sementara tunggu dinner time, ada yang panjat pokok kelapa dan gigih pecahkan sebab nak minum air kelapa.
Sekali diluahkan balik sebab tu kelapa tua.
Saya explain dia cakap "What don't you tell before i take the coconut"
Heee.. mane la makcik tahu korang nak minum.
Then masa dinner ktrg orderkan lah air kelapa.
Kat sana takder pokok kelapa ye sebab tu dorang agak excited bila tengok pokok kelapa.

Ada yang bertanya mana nak dapatkan coklat tempatan yang murah.
So explain la yang Malaysia tak glamer dengan coklat klu nk dibuat buah tangan.
So mereka nak dried fruit tropica macam betik dan mangga.
Mesti dalam pack proper sebab polisi Korea xbleh bawak masuk makan dalam pack y ikat getah tu je.

Then masa buat plant tour, kantin hidangkan kopi.
So sibuk la yang bertanya itu kopi apa.
FYI, orang Korea memang suke kopi Malaysia.
Terutama Kopi Ali Cafe Tongkat Ali.
Saya pernah tengok dekat airport ada y bawak berpacket2.

So saya just bwak drg g 99 Mini Mart je masa ada 1 dinner tu.
Terkejut orang 99 apa ke hal drang borong banyak2 mangga kering tu.
  

Masa sesi Debrief dengan MD Tom Boney.

(Tinggi dia 7ft 8in)
Yang paling terkesan kata2nya.
"If you have problem stay with it, because it will the most value thing for you"
Yes, aku baru terfikir macamana nak lari/elak dari masalah tu.
Heee... Thank you Tom sebab bagi kata2 semangat tu.

Suasana dalam bilik training.


Ni lah kumpulan saya.


Nama2 ahli group saya yang satu pun saya tak ingat.
(bermasalah nak pronounce nama mereka sebab dorang macam "telan" perkataan mereka)


HeeJung.
HR dari sana.
Umur lebih 30 tahun belum kahwin sebab dikata gemuk.
Gemuk?????
Kalau kat Malaysia orang letak dalam almari kaca sebab sayang nak cuit.
Tinggi dan melepak.
Obses nak mengurut sebab dia kata kat Malaysia murah.
Sudahnya saya call Kak Ros, tukang urut saya masa dalm pantang datang hotel dan urut dia.
Sukenya dia..


Ok guys.
See you next year in Seoul, Korea.

** Saya sengaja pakai bajuu kurung bila xder aktiviti luar sebab waktu lain xder peluang pun nak pakai bju kurung.

6 comments:

Xora said...

tanda "peace" tu adalah signature orang asia kan?

Imaan09 said...

bukan baju kurung je.. kasut tumit skali kan..?? hehe.. mcm best n happening je training ni..
tinggggginyaa itu TOM-TOM-BAK

Mama Lynd said...

Xora : Klu kita tak buat drg yang suruh buat. Heeeee

Mama Lynd said...

Lea : Tom citer dia g g Taj Mahal, masa dia tengah mengagumi keindahan Tajmahal ada org datang cuit dia "Can i take your picture?" Dia cakap n tergelak sendiri "Hello you are in Taj Mahal but you want to take picture with me" Sudah biasa org ajak bergambar sbb ketinggian dia.

Rozita said...

wah...nak kena gi korea pulak ke?
nape tak bawah diorang ke kedai yang ada sign agro bazaar..banyak benda diorang boleh tapau balik..

diorang mmg x suka makan..ingat sekali training dgn org korea.. geleng kepala dia tgk food org malaysia yg melambak2..hihi..

Mama Lynd said...

Huuu. Xtau plak psl ahro bzar tu. Xper la bkn rezeki drg.