Pages

Tuesday, March 12, 2013

Home Organising : 2013 Filing

Yes i know, already March 2013.
Baru nak update filing?

Alasan tak boleh pakai : I ikut calender fiscal year which start from April.

Alasan Sebenar : Ermmm.. tak berkesempatan.

Ok back to the topic.

Saya pernah update mengenai sistem filing saya dalam entry ni.


Lebih kurang setahun lepas.
Dimana setiap file adalah untuk setiap urusan.
But organising is all about improvement.
When i see the weakness (only for me) i will improve it.
Mungkin untuk orang lain lain pula caranya.

Last weekend saya buat setelah sebulan lepas segala filing saya pindah ke tingkat atas.
Yo lah, kena la confidential skit (Tpi bgtau kat sini).
Then setelah beberapa perkara dah di setelkan dan ditambah sy decide nak buat system baru.

Saya guna 1 file sahaja untuk semua update monthly and yearly.
Contohnya bil telifon, bil credit card dan untuk tahunan plak seperti bank statement dan insurance.

Mula-mula lambakkan dulu semua file.



Sediakan kotak kosong untuk "sampah"


Kemudian belek 1 per 1 yang mana boleh simpan dan yang mana buang.
Yang mana yang sudah fix seperti document kereta, rumah dan agrement bank saya kekalkan dalam 1 file yang asal.

Bil2 lama seperti 3 credit card yang sudah dipotong pun boleh buang.

So setelah di simpify yang tinggal hanya 1 file ini sahaja untuk bil.
Saya asingkan menggunakan kertas ni.
Saya tak tau nama apa.
Selain boleh tulis label di setiap helai,
ada 1st page yang saya boleh listkan terus.

Pada saya sangat senang dicari.

Dalam belek-punyer belek saya jumpa resit saya beli perabot masa mula-mula beli rumah ni.
Tengok date.
3/9/2009

Mula-mula ingat nak buang.
Tp bila pikir balik sentimetal value plak.
Simpan balik.


So hasil yang dibuang tak banyak sangat pun sbb sy mmg selalu buang klu mmg sah saya tak guna.

So siaplah sistem filing saya yang baru.
Tu je.
Bagaimana dengan sistem filing anda?


7 comments:

Yaati Nor said...

xpernah buar..en asben yang buat..heheheh..serabut klu saya nak buat..

Imaan09 said...

sistem filing aku paling teruk skali aku rasa.. jadinya weekend ni nak buat mcm ko laa..

Fizah said...

nak wat gak nti..

~Leyyatasha~ said...

hi salam kenal.
suka bace bab home organizing ni. well done..!! rajin awk, sy xtau bile nk start :)

jemput ke blog sy.
leyyatasha.blogspot.com

Mrs Kamilah said...

Sangat teratur. Saya punya berterabur :)Thanks for the idea.

E-ta said...

Boleh tiru juga ni...satu fail je...terima kasih atas perkongsian

ameerah kamaruddin said...

Wahh, tq untuk perkongsian.. Sebelum ni x guna fail, simpn je dalam kotak. Tp serabut la. Hihi..