Pages

Monday, April 22, 2013

Jom Mengemas : Almari Anak-Anak

Assalamualaikum  Sohabat.
Dan salam isnin.
Berkobar-kobar.
Nak kongsi aktiviti weekend saya yang lepas.
Jika minggu lepas saya kemas dapur.

Boleh refer sini dan sini.

Minggu ni saya kemas almari anak-anak pulak.
Timenya macam biasa. 
Tengah malam selepas anak-anak tido.

Adakah ada yang tertanya "rumah makcik ni bersepah sangat ke sampai tiap-tiap minggu kena mengemas?"
Jawapannya YA..!!!
Ihiksss..

Sebenarnya ni kira overhoul rumah la.
Selongkar, asingkan yang mana boleh buang (Huh..Tu je lah keje makcik) dan susun balik.
Sepatutnya aktiviti ni kena buat setiap 3 bulan ke, 6 bulan ke or setahun sekali.

So saya rasa dah sampai masa untuk almari anak-anak ni di overhoul sebab, Bila nak masukkan baju2 yang dah siap lipat terasa macam dah tak muat dah. Nak kena beli almari baru ke?
Tambah lagi sejak Kaseh dah besar ni dah pandai pilih nk bju mana. Xberkenan campak balik dalam almari.
Same goes to papa.
Haisss... Sudahnya gini lah rupanya..


Memang cik kak Mama Lynd ni xmalu tunjuk kebersepahan rumah dia.
Ihiksss..
Ni kira low inventori sebab weekend memang kebanyakkan baju berstatus mesin basuh, ampaian or longgok bakul.

Ok, step by step apa saya buat.

Langkah 1 : Longgok dan kosongkan.


Keluarkan semua isi dalam drawer.


dan longgokkan.
(Yang mana masih elok berlipat tak perlulah nak bukak ye)
Saya buat by drawer.
Supaya tak pening.
Drawer kaseh ada 2 level so kosongkan 2 level tu.
Jangan campur dengan baju Awatif.

Langkah 2 : Categorikan.

Kategori yang perlu dipertimbangkan

In Used 
(Kegunaan sekarang)


Transfer 
(Kaseh dah tak muat bleh kasi Awatif)

Xder gambar.

Store / Donate
(Simpan sebab nak derma..Anyway saya dah ada penerima..Faktor lain yang excited nak kemas tu)



Dan feveret saya.....
Dispose
(Baju dah lusuh sangat takkan nak kasi orangkan.)


Yang dalam plastik tu yang nak buang.
Dalam bakul yang nak hangkut naik tingkat atas.
Yang mana dah xpakai la.

Hasilnya?

Jika sebelum.


Selepas

 Drawer pertama yang menempatkan baju yang dah siap dengan pasangan masing-masing.
Biasanya baju untuk stok nursery.
Lapang sebab yang lain masih dalam proses pendobian.


Level 2 : Baju tanpa pasangan.
Mean baju mix and match.
Kalu baju pasang untuk nursery dah habis baru la belek-belek drawer ni.


Lapang oooo.. Tak payah beli almari baru.
Dah siap ruang untuk menerima stok2 baju yang bakal dilipat nanti.

Ni Awatif punyer.
Awatif memang tak banyak baju sebab saya lebih suka dia ber rompers. 
So space untuk penyimpanan xbanyak.

Sebenarnya saya pernah cerita pasal kid's closet ni.
Boleh refer kat sini.
Divider Cosway tu masih practikal untuk saya guna.

So apa yang anda overhaul minggu ni.
Jom la share..jom la.. jom la..

Nota Kaki :
Boleh tak entry ni jadi entry penyertaan untuk GA SusunAturSioca

10 comments:

Fizah said...

boleyyy sangat mamalynd oii...hehe

part dispose tu kureng fhm..yg dlm bakul tu, bwk naik atas utk apa? konfius ambe di situ...bukan utk dibuang jgk ke..?

Mama Lynd said...

Dispose tu u bju y dh tlampau buruk n xlayak pki. nk buang or bt kain buruk. y nk ltk atas tu sbb nk masuk store y mana untuk derma sok. nnt dh kumpul br bleh kasi kt org tu.

Asma said...

Kemasnya, part sisih n dispose tu sebenarnya paling susah nak buat sebab sayang..

adianiez AIDA said...

aida pun if nak mengemas, tgh mlm after anak2 & asben tido lena. provided next day tu tak keje la. aman & damai...
baju anak2 saya memang sentiasa ber update. tak muat, terus pass pd anak2 buah :-)

Siti Fatimah said...
This comment has been removed by a blog administrator.
MiSs iiMa said...

tgk entry ni cam semangat nk overhaul almari anak sendiri ;)

Mama Lynd said...

lg ssh bl ada y masuk cmpur u ckp 'jangan'

Mama Lynd said...

ank2 cpt mbesar n bju xleh pki lama. lg sng klu selalu bt kn?

Mama Lynd said...

nk bt lap dapur xsmpi ati.. trasa cm sgt comel u d lap.

Mama Lynd said...

mmg tujuan nk kasi org lain bsemangat pn. ihiksss