Pages

Friday, July 30, 2010

Badan Oh Badan

Bagi ibu yang menyusukan anak mereka pasti biasa dengan quote
"ON DEMAND" or "Mengikut Permintaan"
Maksudnya, bila baby nak, kasi jeeee.
Tak payah tengok jam.
"Huis da 2 jam, bleh kasi."
"Blom 2 jam mane leh kasi"

Tujuannya adalah untuk badan kita menyeting pengeluaran mengikut keperluan baby kita.
Dari konteks ibu berkerjaya, mereka perlu menstimulate pengeluaran susu dengan aktiviti mengepam.

Pengeluaran susu adalah seperti flush toilet
(sorry klu perumpamaan ni agak krg sopan)
Jika kita flush..air baru akan refill.
Flush je refill.
Flush lagi refill lagi.
Kalau tak flush maka tak refill.
Takkan jadi yang dia refill je sampai melimpah.
(Klu pam tu rosak lain cerita ye)
Klu dalam pantang yeee.
Badan kita refill jeee klu tak flush kuar mesti bengkak dan demam.

Klu hormon da stabil konsepnya adalah seperti flush la.
Bila kita pam SI, badan akan setting yang kita memerlukan sebanyak itu SI.
Kalau kita tak pam, badan kita akan setting kita tidak memerlukan SI.
Makin kurang kita mengeluarkan SI makin kurang la penghasilannya.
Begitu bagusnya badan kita.
So takder la membazir bagi orang2 yang tak menyusukan anaknya.
Sebab badannya "Da paham2 sendiri".

Bagi ibu yang bz cam aku........
Waaaaa sangat menyedihkan.
Bukan ku tak mau mengepam tapi kekangan masa.
(Ni semua alasan)
Bila BZ ku tak sempat mengepam.
Dan badan ku yang mengikut perintah Penciptanya ini,
melakukan tugasnya dengan taat dan patuh.
Badan ku disetting mengikut "keperluan".
Dan sekarang ku perlu membantu badan ku ini untuk menukarkan settingnya kembali.
(Aku yang bantu badan atau badan bantu aku)
Rules is Rules Lynd.
Badan ini hanya menjalankan tugasnya.
Hanya engkau yang lalai.

Disaat kebangkitan.
Belajar dari kesilapan.
Jika kita tak jatuh kita selalu alpa, riak dan lupa diri.
Bangun kembali.
Jangan berputus asa.

Ditangisi benda yang dah lepas takkan merubah masa depan.
Tingkatkan kapasiti tank anda.
Kepada ibu2 yang senasib.
Jangan give up.
Ingat ON DEMAND.
Badan kita memerlukan masa untuk resetting.
Bak kata Ayu, jangan risau pasal hasilnya.
Pam je.
Nanti badan akan paham.

Anyway, kepada ibu2 yang senasib,
sama2 la kita pujuk diri sendiri.


2 comments:

Imaan09 said...

ermm.sedih pulak aku baca..

nur said...

huhuhu... ada kawan senasib rupanya! akak pun dalam proses nak upkan production... sedih sgt, tp masa tak dpt diundur! kena lipat ganda usaha b4 puasa ni... pam, pam dan pam!