Pages

Tuesday, December 21, 2010

My English

Bahasa Omputih.
Nak cerita pasal bahasa omputih aku.
Aku memang malas nak baca artikel dalam bahasa omputih.
Kalau atas sebab2 yang kukuh sahaja aku aku akan baca.
Macam agreement ke, term and condition ke atau apa2 la.
Tapi kalau artikel ke buku ke majalah ke akau rasa aku sangat kena bekerja keras nak baca.
Tak relaks.
Tapi recently ku jumpa 1 blog budak2 la.
Xder la budak maner pun.
Mostly dia guna BI tapi ku suke lak baca.
Suke cara dia cakap.

Communication in English.
Ada cerita.
Dulu ku bljr kat UKM.
Masa tu ku pikir nak cakap omputih ni senang je.
Bila ada budak Jerman masuk kelas ktrg, ku tak pernah borak ngan dia.
Tapi ada la kawan ku srg ni kira best pren la ngan dia.
Cakap omputih.
Ku pikir senang je bahasa dia tapi ku sekadar senyum je.
Tak pernah tegur.
Sampai la ktrg 1 kelas g Sg Congkak buat bbq.
Masa tengah lepak2 mamt Jerman ni makan rambutan.
Budak2 lain sume lepak la jugak.
Dia tanya aku " What is this?"
Tolong la, ku nak cakap "This is Rambutan" berbelit lidah aku.
Rasa malunya.
Mungkin sebab segan kot aku rasa cam susah.
Nak sebut "THIS" pun aduih lidah aku tersimpul.
Baru la ku tahu y English ni kena latih lidah.
Masa tu kuda tahun 3 ku risau la nnt nak interbiu camner.
Sejak tu dok kat umah pun cakap omputih ngan housemate.
Thanx my pren 4 support me.

Ni rahsia aku yang ingin ku kongsi..
Aku mmg risau pasal interbiu masa tu.
Apa ku buat aku praktis interbiu semasa "menunaikan hajat"
Kan sambil duduk tanpa buat apa2 ku bayangkan konon2 ada org interbiu aku.
So kalau orang tanya ni aku jawab ni.
Biasakan lidah dan lenggok badan.
Allhamdullillah.. Sepanjang 2 tmpt da aku keje aku hanya g interbiu dlam 5 tempat je.
Kalau aku tak dapat keje tak pun aku dipanggil untuk 2nd interbiu.
So mane y kompom dulu aku sambor dulu.
Aku tak g la interbiu lain.
**Tiada unsur riak disini, tapi nak bgtau y interbiu sgt penting untuk menarik perhatian**

So kepada adik2 y nak cari keje tu sila pastikan bahasa anda boleh difahami.
Tak perlu berasap tapi simple dan difahami.

Dan sekarang ku keje ngan Jepun2 ni bahasa ku da jadi EngPan.
English-Japan.
Bahasanya mmg lain.
Ngan Jepun2 ni tolong jangan guna bahasa yang cange2.
Grammer ni tak penting.
Yang penting perkataan yang mempunyai maksud.
Dan ada perkataan tambahan yang menunjukkan kejepunan,
macam "ne, ka" dlll.
**Tiba2 mata berpinau, idea tak kuar nak pikir contoh**

**Selepas break selama 1 jam**
Sambung balik citer.
Target tahun baru aku, nak rajin baca artikel omputih ni.
Selain dapat tambah pengetahuan tapi dapat improve keyakinan diri bila
communicate ngan orang.
Rasanya bahasa Inglish ku da berkarat da ni.
English yang betul ye.
Bukan EngPan.

3 comments:

Anna Da Lady said...

wokeh..me too...nak jugak polish my Eng.

nur said...

ha ah, agree bab EngJapan.. dulu ada gak sorang interchange student dr jepun sekelas masa form 4. kalau kita ckp simple english, mmg dia faham

mimi said...

Samala... Bab tu kadang2 baca english dan cari maksud gune Microsoft word..
English saya mmg teruk lg2 x praktis.
Tulis dan baca sgt2 berbeza ngan nak bercakap kan.
Kite leh menulis tp susahnya ya Allah nk dilafazkan bab x pektis. huwaaaa...
Dah lama x cakap omputih, hari tu kene replace secretaries.. gila gelabah nak atur ayat bila jawab call and buat call bab kene speaking. Camne nak wat ek? xkan kite nak baca artikel kuat2 kot kat ofis