Pages

Monday, December 20, 2010

BreastFeeding Stage

Perkenalan dan dunia breastfeeding ni ada beberapa stage.
Just to share my opinion just and we will know where we are.

Stage 1 : Knowing The BreastFeeding World.
Sume orang tahu mengenai polisi penyusuan susu ibu.
Only breast milk until 6 months and continue the breastfeeding with the solid food until 2 years.
Lebih kurang gitu la.
Sume orang tahu pasal benda ni sebab kalau hospital kerajaan sblm kita bukak buku merah tu mmg dia akan kasi briefing pasal benda ni.
Sejujurnya..
Masa stage ni aku berpikiran.. ini hanya la POLISI.
Baby and formula milk is the reality.

Stage 2 : I will breastfeed my baby.
Masa ni kita akan berada dizaman Baby and breastfeeding is the nature.
So kita akan bertekad untuk menyusukan anak kita.
Korek dan gali segala ilmu.
Buat research, baca blog, baca forum SUSUIBU.COM, mintak petujuk dari orang berpengalaman.
Dan bleh hadir ke breastfeeding preparation class
Masa ku dulu tercetusnya aku untuk ke stage ini adalah disebabkan Kak Anita.
Baca sini untuk kisah mentor ku.

Stage 3 : Selepas Bersalin
Ni time cabaran paling kuat.
3 hari pertama.
Kalau dapat memboloskan diri dari stage ini.
InsyaAllah, cabaran lain akan ditangkis dengan gagah perkasa.
Kenapa?
Pada stage ni orang tua2 selalu kata "Takder Susu"
Time ni la baby asik nangis je.
Sebabnya kita pun belum pandai nak BF anak.
Mungkin sebab tak pandai dan mmg susu takkan banyak sebab time kolustrum je ya ada.
Tapi ia CUKUP untuk baby.
Kalau kat private hospital kat nursery dorang kasi FM.
Dengan badan kita yang lemah.
Dengan suara kuarang sedap didengar suruh kasi FM.
Biasanya memang kelam kabut la.
Time ni kecekalan kena kuat.

Stage 4 : Back To Work
Time dalam pantang kena kumpul stok.
Reaserch pasal pengurusan EBM.
Membiasakan diri dengan pam dan sebagainya.
Time ni susu agak meriah.
Stage ni jugak kita dok arrange schedule mengepam kt opis.
Membiasakan diri dengan dunia mengepam ni.

Stage 6 : Baby Goes to 6 Month
Kalau bagi sesetengah orang tu kiranya graduation day la.
Tapi untuk ke stage ni pun ada gak la suara2 sumbang.
"Tak sukup sekadar kasi susu je kena kasi solidfood"
"Nanti baby tak pandai makan kalau lambat kasi makan"
Biasanya stok EBM masih berbaki.
Tapi da start ada turun naik la.
Dengan peningkatan permintaan dari baby.
Kalau Kaseh demand dia semasa di skool,
bermula dengan 10 oz semasa 2 bulan dan
16 oz semasa 6 bulan.
Nak sampai ke sini kita gundah gulana bila skool cakap
"Esok kasi lebih skit ye ibu"

Stage 7 : Baby Goes for Solid Food
Time ni kita pun xcited la intoduce solidfood.
Time ni biasanya mengharap y anak akan kurang skit la nyusu.
Kalau Kaseh time ni demand da tak meningkat tapi just maintain.
Sejak intoduce solid sampai skrg just maintain 16 oz.


Stage 8 : Production Drop.
Stage ni boleh terjadi bila2 masa.
Klu ku, panggil zaman ni "EXAM TIME"
Time ni Allah nak buat ujian mengenai kefahaman kita terhadap penghasilan susu.
Biasanya ayat berputar2 adalah..
"Susu da skit"
"Susu da kering"
Kalau kita paham mengenai prinsip penghasilan susu kita akan tahu apa y patut kita buat.
Biasanya
- Milk booster
- Power pumping
- Increase pumping session
dll.
Tu antara bab2 yang Allah nak uji.
Jika kita da buat semua ni Allah akan kasi markah dan ganjaranya.

Stage 9 : My Baby is 2 Years Old
Ni kiranya da pangkat Dr Falsafah la.
Ermmm..
Takder apa yang nak ku komen sebab ku belum sampai stage ni

Stage 10 : Totally Weaning my Baby
"Weaning / cerai susu tak semestinya stop terus susu ibu.
Weaning ni bermula dengan kita introduce solid food"
So totally weaning ni baru terus stop susu.
Kalau ikut adatnya selepas 2 tahun la.
Tapi tak salah kita nak teruskan penyusuan sampai yang kita nak.
Takder istilah "Susu da jadi darah"
Tepuk dada tanya baby.

So..
Kepada ibu-ibu yang terutama berada pada zaman kejatuhan pengeluran susu ibu,
jangan la fikir itu merupakan zaman yang menyebabkan kita memberhentikan penyusuan susu ibu.
Ingat..
Ia merupakan 1 zaman dalam kehidupan seorang ibu yang menyusukan.
Semua orang akan mengalamai zaman itu.
Tapi it's depend kita lulus tak zaman tu.
Kuatkan azam anda untuk BOLOS itu zaman.
Itu bukan dipanggil nasib/takdir tapi sebuah perjalanan.
Good Luck all Mama out there.

6 comments:

INSYIRAH DREAMS said...

yep...sy sndiri pnah mnglami zmn kjatuhan.x sngka btui la..tp tue le dugaan pd ibu2 yg mnyusukn.allah nk lihat btapa kita kuat unt hadapi saat tue.alhamdulilah....skrg da kmbali normal.dan sy lbih mnghrgai tiap titik susu yg tkeluar.hihi!!

CHeeSYaNa said...

nicely written =)
now in stage 8 and tak sabar nak stage 9...

Mieja@Amiizaa2001 said...

salamssss, bagusss tulisan mama kaseh nie....utk peringat semua ibu2:):)

PS: mama, letak chat box senang k.mieja nak menjerit hikhikhikhik

KasehKu said...

Insyirah Dreams : Tu la. Klu tak merasa gundah gulana sbb production drop rasanya tak complete dunia penyusuan ibu ni. Apa yang penting usaha dan belajar. Tahniah kerana berjaya mengharungi EXAM Allah.

Yana: Sama la kita. Nanti bleh graduate.

Kak Mieja : Hahaha. Den ni tak berapo pandai nak bt blog cange2.
Nanti sy godek cari shoutbox ni. Terima kasih bg cadangan. Lap u pogebe.

shaida said...

salam...selamat berkenalan..saya ibu baru menyusu anak yang baru nak masuk 4 bulan..terima kasih ye banyak tunjuk ajar yang saya dapat pelajari dalam blog nie..membuatkan saya terus bersemangat untuk menyusukan anak dengan susu sendiri..semoga dipermudahkan hendaknyer..

KasehKu said...

Shaida : Salam kenal. Ouhhh tidak. Siapa la sy nak bagi tunjuk ajar. Just sharing. Alamax..Tiba2 touching.
Time kasih sbb sudi baca rumah kecik sy y tunggang langgang. Tahniah kerana memilih susu ibu. Your baby is one of the most luckies baby in the world.
**Cepat balik kiss baby awak**