Pages

Monday, December 13, 2010

Yahoo!! Financial


Ni bleh dikira sebagai new interest ku la.
Selain dari BW ke blog ibu2 sambil berkongsi cerita dan tips.
Ku suka mengekplore 1 lagi benda.


Apa yang menariknya?
Kat situ ada culculator.
Gi kat Personal Finance.
Dan bleh la Explore culculator kat situ.
Baru2 ni ku ada la baca buku pasal personal financial management.
Dalam hidup kita ni, lagi2 bila dah jadi ibu bapa.
Banyak benda yang kita perlu rancang dari SEKARANG untuk masa depan.
Contohnya Education.
Katalah 17 tahun lagi Kaseh masuk Universiti.
Memerlukan belanja.
Target aku taknak la meminjam dengan PTPTN.
Sebab utang tu nak membayarnya lama.
Apa kata menabung dari sekarang.
So kata lah untuk 4 tahun Kaseh memerlukan 40ribu.
Katakan ku simpan dalam ASB, dividen 10% la katakan.
So cuba kira berapa banyak kita perlu simpan dari sekarang?

Meh, jom kita kira.
Tak berapa clear.
Berapa Duit untuk Education sekarang = $ 0
Berapa yang diperlukan = $ 40 000
Berapa tahun lagi duit itu diperlukan = 17 Tahun
Dividen tahunan (ASB etc) = 10%

Hasilnya kat situ $987.00 setahun.
Sebulan $82.25.
Bagaimana?

Antara perkara lain y kita perlu consider dari sekarang adalah :
1. Education.
2. Menunaikan Ibadah Haji.
3. Retirement.

Dan banyak lagi.
Kalau kita tak merancang memang kita akan menggelabah dimasa hadapan.
Ni buat yang aku takut.
Bila aku mampu menunaikan haji?
Bila aku pencen sok macamana life aku?

Sekarang ni asal ada duit je cukup bulan habis.
Da habis baru nak beringat.
hehehehe.
Peringatan untuk diri sendiri.

Life is not just what we do or what we have today.
Life is about what / how is our life in the next 20 / 30 / 40 years.

6 comments:

baincardin said...

Demam HDR dah kembali! jom layan....^_^

umialya said...

betul tu.. kita kena gak merancang ntuk masa depan

Anna Da Lady said...

Lyn..aku yg masih 'bujang' ni pun selalu before next gaji dah habis, apalagi yg dah ada famili kan?tetapi tu kdg2 memang dapat saving, cuma next next month mesti guna untuk benda2 emergency..Tapi, alhamdulillah, syukurlah dgn apa yg kita adakan?

ayu said...

thanks lynd share info ni..

KasehKu said...

Kak Tini : Betul tu. Beringat sebelum menggelabah.

Kamala : Yup. Syukur dan cukup. Pas kawin lg save la. Ada org tanggung. Hehehehe.

Ayu : Sharing for Caring (^_^)v

mimi said...

Bagi pihak saya lak cakap je byk. Proses x jalan lg. Azam thn barula nk kene saving lebey sikit.;)
Sama2 berjuang ye..hehehe
GOOD LUCK!