Pages

Thursday, December 16, 2010

Takut @ Risau

Hoooo..
Rentetan dari aku bakal dibiar tanpa bertali tak lama lagi.
It's make me scare@worry.

Apa Kelebihan Makan Gaji:

1. Ada insurance.
Lets say ada emergency company akan tanggung.
Termasuk lah dengan Kaseh.
Walaupun ada insurance sendiri tapi bila guna insurance sendiri nak kena urus sendiri.
Cam kes Kaseh hari tu.
Guna insurance company, just tunjuk kad je pas tu sume complete diuruskan oleh HRD dan pihak DEMC, walaupun ada masalah tapi dorang setelkan sesama sendiri.
Pasni, agen insurance aku akan berfungsi. Hehehehe.

2. Tanggungan.
Gaji kita fix.
Kalau sakit or emergency leave gaji kita still jalan.
Cukup bulan dapat gaji.
Maksudnya hidup kita ditanggung walau pada hakikatnya "Kerja" kita tak sepenuh gaji kita.
Boleh dikatalan ku dibayar untuk nafas yang ku hembus di opis ni.
Tak kisah la apa yang ku buat mengepam, berborak atau berblogging ku dibayar.
**Sebab tu ku tak pernah komplen gaji setimpal ke tak, aku naik gred ke tidak coz ku tau apa apa y aku buat**
**Dats why i love my job now**

Tu la 2 benda advantagenya makan gaji.
Tu yang aku risau tentang "KEHILANGAN" yang bakal aku hadapi.

Kerisauan yang lain adalah apa jadi ngan aku pas aku berenti keje sok?

1. Aku ni kaki tido.
Susah sangat nak bangun pagi.
Kalau da tak keje sok adakah aku sudah tidak berkesempatan untuk mencium tangan suami ku sebelum dia g keje.
Even skrang dia OT pun aku bangun ulur tangan je salam ngan dia.
Mata pejam.
Kepala kat bantal.
Kaseh?
Kami mengambil keputusan untuk tetap menghantar Kaseh ke skool.
Kol berapa la Kaseh g skool.
Waaaaaa.
Hantu tido ni makin mengganas la kot.

2. Time management.
Skrg ni kt tau kita ada berapa jam je kat rumah.
So sume benda PERLU diselesaikan on da dot.
Tapi selepas "kemewahan" masa yang kita ada ntah apa la ropa time management ku.
Sekarang ni En Suami takder la komplen pasal romah tongganglanggang.
Pasni klu rumah still tungganglanggan camner?
Apa alasan?

3. Financial Management.
Duit pampasan ku cukup la untuk aku tak keje selama 6 bulan.
**Tapi takder la aku nak jd suri rumah selama tu**
Tapi kalau dok kat umah banyak lak aktiviti masa lapang yang melibatkan duit.
Waaaa.
Tak tau dan takut.
Tu yang sibuk belajar mengurus kewangan ni.

Tu la yang berlegar2 di kepala botak ku ini.
Kerisauan dan kebimbangan.
Kepala berputar2 mencari ilham dan countermeasure untuk sebarangkalian.
Nak kena buat failure modes and effects analysis (FMEA).
Kata engineer
**Tapi da nak pencen**

Pssstt : Apa rancangan masa depan?
Tungguuuuu.
Semoga dipermudahkan dan nanti ku kongsi 1 hari nanti,

5 comments:

mimi said...

Suspense jek mama Kaseh ni ye. ;)
Ngah tunggu ni ape awak nak buat. huhuhu.. sebuk jek mimi ni.

Normaliza said...

apa la agaknye yek perancangan tu. tak sabar nak tahu..hehe

Fid said...

rileks aaa....ke kita tukar dua??akak ambik vss linda ganti tempat akak hahahahahahhahahah

insya Allah rezeki daripada Allah

Anna Da Lady said...

lyndd..apa pun yg ko buat aku sokong.. :)aku tag ko.cuba tgok kalau ada masa

KasehKu said...

Mimi : Bukan nak kasi suspen.
Tapi taknak citer selagi tak kompon jd.

Normaliza : Sy pun tak sabar nak share.

Cik Fid : Boleh. Tapi sy akn tercongok depan pc sambil berkelip je. ITU SAHAJA. Boleh?

Kam : Baikkk. Nanti sempat den buat no.