Pages

Monday, November 1, 2010

Aktiviti Hujung Minggu


Tak kira.
Nak jugak update.
Da nyampah tengok dok tengok N3 y sama je dari minggu lepas.
Heeee.
Bz tahap gaban dan line tak berapa nak clear.

Weekend lepas.
Bestttt sangat,
Sebab dapat beraktiviti benda y da lama ku tak buat.
Hehehehehehe.

Bangon pagi2. tengok permandangan yang indah ni.
Senyuman anak yang comot.
Geraaammmm.


Turun bawah.
Tengok2 En Suami da siapkan sarapan.
Hahahahaha.
Beli je.
Roti canai telur ngan teh ais.
Pinggan sume da basuh.
Bahagia idup hari2 camni.

Setelkan keje rumah.
Basuh baju dan kemas pasir kat blakang.
Kemas pasir???
Keje yang da lama aku niatkan nak buat tapi tak terbuat.
Masukkan pasir dalam polybag sebab guni pasir lebih buat sinki dulu da reput.
So bersepah kat blkang.
Jadi buruh angkut pasir aku pagi tu.

Dok lepak2 tiba2 En suami bersuara dengan sumbangnya
"G sungai Buloh jom"
Aktiviti yang da lama ktrg tak buat.
Gi melawat kedai bunga kat Sg Buloh.
Da lama giler ktrg tak gi. Last aku g 2 hari sebelum bersalin.
Tu merupakan aktiviti bulanan kitorang masa aku mengandung dulu.
Sejak da melotop da tak g.
Tapi memandangkan Kaseh da besar.
Da leh tinggal2.
So bleh la ku memulakan aktiviti berkebun kami.

Rodger2 ibu mertuaku.
(Mmg geng Sg Buloh ku)
Dia on.
Pas zohor kami berangkat ke sana.
Huissss...
Kegilaan kami suami isteri yang terbaru.
ORKID...

Masa awal2 pindah rumah dulu.
Gilerkan keladi.
Masa tu pikir orkid ni bnayk sangat jenisnya.
So rambang mata tengok.
So tak minat sangat.
Tapi bila tengok koleksi ibu metuaku yang macam giler berbunga.
Kejelesan timbul.

Orkid ni macam2 jenis.
Ada yang berbau.
Ada yang kena tempat redup.
Ada yang takleh air banyak.
Ada yang berharga serendah Rm 10.00
Dan ada yang setinggi Rm 500.00
(Gilos la sapa yang beli ni)
Nape mahal?
Base on jenis bunga dan process perkahwinan dorang.
Ku bukan lah pakar orkid.

Tapikan.
Base on kepuasan ku prefer beli anak.
Biar la lama tunggu dia berbunga.
Tapi tu la.
Kepuasan.
Tapi ku beli jugak la yang da bunga.
Buat penyeri.
Nnt ku buat N3 lain pasal koleksi orkid ku.

Jalan2 tengok bunga2 lain.
Yang ni spesis pelik.

Kat kedai skit punyer cantik.
Tapi bila balik umah.
Bunga da mati.
Jangan harap dia nak bunga lagi.
Naper eak?
Macamana nak jaga bunga ni?

Cantikkan.
Water founten (Pancuran air)
(Cmner nak eja ni?)
Nak buat seketul camni mahal beb.
Ku lebih suka DIY.
Tapi cam da boring je yang ada kat umah tu.
Ermm..
Tunggu dulu la.
Ada projek lain y menunggu.


Yang gini pun mahu Rm 500.00
Biarkannnnnn....

Sudahnya.
Ini lah hasil "tengok2 aje" kami.
Inilah nasib kami bila g sana.
Stop beli pun sebab kete tak muat.
Nak beli benda lain sebenarnya.
Nak kena bawak lori kot.
So postphone dulu project sebab kete tak muat.
Waaaaaa...
Bulum tangkap gambar kat bonet lagi.
Ni hasil mertua dan menantunya.
Suami ku?
Dia sanagt la bijak.
Dia suka ngan benda2 gini.
Tapi dia biak bagi tidak mengeluarkan modal.
Dia jadi tukang bawak bini dan mak dia.
Dia tau bini dia tak sayang duit.
"Yang tu cantik Yang"
"Abang tunjuk aje. Ayang nak beli pun ok je"

Yang bestnya. Aku tukang beli.
Dia tukang jaga kat umah.
Itulah kami.

Da balik dr Sg Buloh masing2 dok membelek orkid yang ada kat umah ibu mertua ku.

Orkid ni kalau kena gaya macam giler berbunga.
Yang ni siap bercabang 3 lagi.

Dah banayk jugak koleksi ibu mertua ku ni.
Gantung bawak pokok belimbing je.
Tak susah jaga orkid ni.


Ni Namanya Lisa Surihani Dan Farid Kamil.
Rabbit Epan.
Papa dia belikan.
Tomei je.

Hari ahad lak keje ktrg dok kejekan taman kami.
Dan melambakkan pasir kat kawasan rumput carpet kami.
Kira cam process melupuskan rumput karpet kami.
Sebab sejak pasang awning ni rumput da taknak idup.
Sebab tak kena matahari.
Patutnya g Sg Buloh tu g beli batu ngan foot step tapi sbb kete tak muat.
Bantut la project kami.

Da malamnya bagi meraikan weekend yang best dan
bagi memulakan weekday yang mencabar.
Kami meraikan diri kami dengan memakan Cheese Nan..
Da lama ku cari cheese nan kat klang ni.
Tapi tak jumpa.
Tapi akhirnya ku jumpa jagak minggu lepas kat sini.
So aku ngan En Suami yang mempunyai minat yang sama terus la kesini.
Walaupun perut da kenyang tapi ku melantak jugak.
Nak meraikan diri punyer pasal.


Cheese Nan


Teh ais.

Kaseh pandang je eak.
Blom cukop umo.

Maka pada malamnya.
Kaseh pun pengsan setelah penat melayan merenah ibu bapanya yang ntah apa2.



Psssstttt :
Best giler dapat buat benda yang kita suke.
Cheese nan paling sedap adalah kat Amir Ali Seksyen 15 BBBangi.
Da nak kuar da.
Bos ku dok menunggu nak g supllier ni.
Hehjehehe

5 comments:

Imaan09 said...

1) nos ko tgu ko???bertuahhh..
2) xde nama lain ke rabbit tu..
3) aaarggh.....rindu zaman lepak2 kt kedai mamak..kini sudah tiada lagi..klu nak wat gak, kena mintak baby chair skalik!!!

kmieja said...

comelnya kasehhh:)

rabbit tuh cute namanya hehehehhehe

KasehKu said...

Imaan09 :
1. Sbb bos ku nak tumpang aku so dia kena la tunggu.
2. Aku pun xtau dalam banyak2 hero n heroin nama tu y drg pilih. Mak andir dan Pak Andir pun ok gak apa.
3. Gilos punyer rindu zaman muda2 dulu.

Kmieja :
Terima Kaseh sbb melawat rumah keceq sy ni.

Fizah said...

skali skala jom laa ke ameerali..suh bapak2 yg pegang anak2...=)

Anna Da Lady said...

weh....geramnya tgok ko beli bunga berbagai tu..kakngah aku yg dok shah alam tu pun hantu orkid jugak..sama je ngan suami dia..kalau balik kg aku tu, dia selalu kidnap tapi atas permisi dari mak akula, amik bunga orkid tu...huhu..bestkan umah ada laman ni..mcm2 bleh buat..bilala aku nak g tgok umah ko ni