Pages

Wednesday, November 24, 2010

Urutan Sebelum Mengepam Bersama Lovebaby

Best..Best..Best..
Masa mengepam tadi ada sesi mengurut ngan Cik Fid Lovebaby.
Best.
Dapat banyak tips.
Terutama tips mengurut.
Terpaksa amik gambar tukang urut je la.
Yang diurut takleh le.
Antara tipsnya mengurut adalah:
1 - Urut bermula dari belakang leher, bahu dan ke dada sebelum mengepam.
2 - Pastu urut di bahagian areola dan picit skit nipple kasi kuar susu.
3 - Pastu pam.
4 - Bila da tak susu tak kuar stop pam dan urut lagi.
5 - Bila dok lepak2 kat umah dengan pasangan boleh la minta dia urutkan kat belakang.
6 - Atau pun bleh la g mengurut 1 badan.

Fakta yang baru ku tahu :
1. Buat power pumping kena buat beberapa kali baru nampak hasil.
Untuk kali pertama mmg tak berapa nampak hasilnya.
Teruskan dan anda akan nampak hasiknya.

2. Bila pam tak ikut jadual, contohnya tiba2 kita nak mengepam time2 subuh, hasilnya tak banyak sebab badan tak biasa dengan schedule baru.

3. Banyakkan makan ulam-ulaman terutama yang pahit yang bertindak sebagai milk booster.

4. Pengeluran susu bergantung dengan emosi si ibu.
Bila makin petang hasil da makin berkurang sebab kita kita berkerja dan penat.
Yang penting relax.

5. Peralatan mengepam tak perlu dibasuh setiap kali guna.
Hanya perlu letak dalam bekas tertutup pastu letak dalam peti ais.

6. Boleh mengepam dimana sahaja.
Boleh gunakan ponco, selendang, dan nursing cover untuk menutup bahagian
yang patut ditutup.

7. Even nenek pun boleh menyusukan.
Ini disebabkan oleh setiap wanita yang pernah menyusukan umpama kilang
yang berhenti beroperasi sebentar.
So bila diperlukan boleh on balik menggunakan kaedah2 yang diperlukan.

So far tu je yang ku ingat.
Terima Kasih Cik Fid.
Jasamu dikenang.

**Walaupun kami bekerja di kompani yang sama tapi lain bangunan so jarang
/ tak pernah jumpa direct**

7 comments:

Imaan09 said...

waaaaaa..sangat jelles!

Fid said...

macam liputan siaran langsung la plakkkk

ayu said...

laaaa..satu bangunan dengan kak fid ke...ish..ish..best betul.. pi menimba ilmu dengan otai tu ye..kak fid mmg banyak ilmu ^_^

umialya said...

bertuahnya lynd.. kena ambik ilmu cukup2

KasehKu said...

Lea : Da rezeki aku. Nak buat cmner.

Cik Fid : Cerita hangat mmg kena laju disampaikan. Nanti da tak fresh.

Ayu : Sy pun baru je tau y kami sebumbung. Rezeki nak buat cmner.

KasehKu said...

Kak Tini : Alhamdulillah. Rezeki da saat akhir.

ima said...

bagus info ni..utk kita share sama2..