Pages

Tuesday, November 9, 2010

Tips Breastfeed 3 : Breastfeeding Di tempat Awam


Ni untuk Fara.
G tengok dia ari tu dia tanya camner nak kuar kalau breastfeed anak.

Fresh EBM
Pam siap2 kat umah atau dalam keta.
Susu bleh tahan selama 4 jam pada suhu bilik.
So if baby nak dalam masa tu bleh la kasi.

Chilled EBM
Bawak chilled dari rumah.
Bila baby nak nenen bleh guna warmer atau bawak termos air panas.
Tapi ni banyak perkakas dan perkakus nak kena bawak

Direct feeding
Ni yang biasa ku buat.
Bawak susu gantung je.
Ni memerlukan skill.
Y bermasalh skit masa nak sumbat masuk mulut anak je.
Kalau dia da melekat da ok da.
Ada beberapa cara.

1. Pakai pakaian yang longgar supaya aksi selak menyelang senang.

2. Pakai tummy cover.
Untuk mengcover perut yang gebu gebas itu.
Bleh pakai tube tapi pakai kat perut.

3. Nursing Blouse
Ada macam2 jenis da sekarang ni.

4. Bawak selendang

5. Cover pakai tudung

6. Praktis depan cermin camner nak selak baju tanpa terlalu terdedah.

7. Mintak suami cover.

8. Cari tempat yang bukan tumpuan orang ramai.

9. Praktis nenenkan dalam ringsling sambil berjalan.

10. Jangan pandang orang.
Buat tak tau je.
Masa mula2 selak baju tu je tengok keliling ada orang pandang ke tak.
Da selamat buat tak tau je.
Jangan melilaukan mata.

Apa2 pun kena kompiden dan abaikan segala mata2 gatai.
So far ku tak pernah lagi la jumpa org yang camtu.
Or orang tak perasan ku tengah bf anak.

Kaseh yang asik melekat je masa mama n papa nak celebrate our 1st aniversary.





2 comments:

RASHLIANA said...

daku bangga dengamu, teman... cayalah...

bertuah Kaseh mempunyai ibu seperti mama dan ayah seperti papa...

Semoga ALLAH merahmati dan memberkati usaha mama... Amin...

alieya said...

thanks kak lynn.... da pandai da skrang hihihi... syukur sgt coz ada kak lynn yg banyak bg support & tunjuk ajar... luv u sis :D
rasa bangga tengok aiman sihat dari susu sendiri.. <3<3 luv it