Pages

Wednesday, November 3, 2010

Tips Breastfeed 1

Sapa lah aku nak kasi tips.
Tapi lebih kurang la kan.
Base on my xperiance la.
Terpikir nk buat N3 ni sebab 2-3 hari no dok kasi tips kat Ayu and Cik Ja.
Ibu baru yang tekad ingin menyusukan anak mereka.

1. Kuatkan semangat. Teguhkan Pendirian Dan Cekal hati.

2. Masa 1st time pump mmg hasil takkan banyak sebab
badan masih menyesuaikan diri dengan pam.

3. Jangan pikir sangat pasal hasilnya.
Pump je.
Kasi signal kat badan "I need more milk"

4. Nak kasi hasil yang agak lumayan.
Buat double pumping.
Takpun seblah nenen baby dan seblah pam.

5. Dalam pantang pam je.
Jangan risau camner nak bawak balik dari rumah atau space nak simpan.
Sebab hasil selepas pantang adalah bergantung kepada demand semasa dalam pantang.

6. Tumpukan pam / directfeeding pada belah yang kurang.

7. Masa nak bekalkan ke bbsitter or nursery,
gunakan kaedah EBM secara optimum.
Madsudnya adalah :
Jika baby minum 6 botol sehari.
Ibu juga menghasilkan 6 botol ditempat keje,
Jangan bekalkan kesemuanya frozen EBM atau semua chilled EBM.
Gunakan 1 frozen dan 5 chilled.
Ini mengelakkan stok frozen xpired jika tak digunakan.
Dan juga memastikan baby mendapat hasiat yang optimum.

8. Bekalkan EBM dalam botol yang cukup untuk 1 sesi.

9. Pam secara berjadual.

10. Jika hasil pada hari / minggu itu berkurangan.
Jangan pikir untuk campur dengan formula.
Tapi kerapkan pam.
Kasi signal kat badan.
"I need more milk"

So far tu je yang ku ingat.
Mungkin akan to be continue.

Hepi Breastfeed.


2 comments:

nur said...

mmg tips yg bagus... akak sokong 100%

ayu said...

info yg sgt bagus lynd....thanks for sharing..simple tapi bermakna tauuu!!