Pages

Friday, April 8, 2011

Anak Awak Selsema Sebab.....

Dapat call dari Farah.

1st Question :
Fara and Aiman selsema and Aiman
Doktor tanya "Awak breastfeed?"
" Ya, saya breastfeed anak saya"
"Awak kena elakkan minum ais dan makanan sejuk sebab tu anak awak selsema"
Betuk ke?

Jawapan ku :
It's depend, ada orang tu ok je minum ais.
Cadangan Kak Lynd, Fara test dulu dalam seminggu kalau Aiman ok,
mungkin juga la faktor itu.

2nd Question :
Doktor kata " Awak cuba la kasi susu formula kat anak awak, sebab bila awak gi keje,
awak letak susu tu dalam peti ais, pastu panaskan balik, sebab tu anak awak selsema"
Betul ke?

Jawapan ku :
ERKKKKKK...!!!

Terkejut mak.
Agak masuk akal..tapi kelakar.
Bab ni Fara jangan pakai.
Nak komen lebih2 pun tak berani.
Tapi Doktor ni memang berfikiran "mendalam"
Apa-apa pun jangan ambil apa2 nasihat menyeru kepada stop breastfeeding.

Setiap kaedah pengurusan susu ibu adalah berdasarkan kajian.
Kenapa susu bleh tahan 4 jam di suhu bilik.
Berapa lama susu tahan di freezer.
Kenapa susu memanaskan EBM adalah 60 degree.
Kenapa tak boleh panaskan direct ke atas api.

Semua itu dikaji berdasarkan perkembangan bakteria dalam susu dan pengoptimuman zat di dalam susu ibu.

Pssttt : Ada sesapa nak komen bagi Soklan No 2. Sori. den terkedu sebab Doktor tu berfikiran "jauh".
Tak salahkan Doktor itu mungkin "jauh"nya ke arah yang lain dan dia sendiri pun tak tau yang dia menyimpang.

7 comments:

MamaEma said...

doktor tu dah kahwin ke belum?

Imaan09 said...

senang cerita..doktor tu x pro-breastfeeding..pelik aku..klu orang tua kolot2 xtau pasal BF ni, xpe gak.. tp klu doktod-doktod ni y xsokong bf, cm nk bg pelempangg--pang-pang je..

MyRule said...

uik...doc mana tu? first time dgr..:P

alieya said...

wah pantas.. da msk n3.. huhu
yg 1st point tu maybe fara kene pantang jugak kot.. coz skrang ni pakai bedal je, selagi sedap kat tekak fara bedal je huhu..

yg point no2 tu, terkedu gak dengar doct ckp gitu, first time fara dapat nasihat doct suh tukar pada FM :( adoi..tak tau la nape dia ckp camtu, slh mkn vitamin kot huhu... dia kata fara terlalu letih, & x cukup tido coz BF aiman... tp fara tak rasa tu sume jd beban, sebenarnye keje kat opis yg melambak & slalu travel yg buat fara lth :(

pape pun, semangan tuk BF aiman tak akan luntur,.. bior le ape yg doct cakap, yg penting aiman makin bambam, sedap dipeluk :D

note : aiman selsema coz anak pengasuh selsema & suka kiss aiman..huhuhu

CHeeSYaNa said...

erkkkkkkkkkkkkkkk? apa kes doktor itu?

kakyong said...

macam tak de kelogikan langsung dgn kata2 doktor tu.. langsung tak boleh di pakai... hahaha...

percayalah.. doktor yg cetek ilmu... sori tu say.. dpktor yg tidak support penyusuan ibu...

Kasehku said...

MamaEma : Ntah la. Klu blom kawin pun Doktor tak patut ckp cmtu.

Imaan : Even xtau psl NF pun, alasan dia tu macam alasan y mak dia pesan keran iku logik akal.

MtRule : Tak tau la Dr mana.

Aleiya : Caiyok2.

YAna : Entah la. Dr tu terlebih blajar kot.

Kakyoong : Tu la. Masalahnya. Dr ni ada lesen besar, sume dia ckp org dengar. Ni la salah 1 faktor kenapa BF tak berjaya.