Pages

Wednesday, April 6, 2011

IBU KATA : Susahnya Nak BreastFeeding

Ku tak nafikan.
Breastfeed anak ini memerlukan komitmen yang tinggi dari ibu dan mungkin juga bapa.
Bila sebut pasal komitmen, orang akan pikir susahnya la.
Susu Formula je la senang.

1. ANAK ASYIK LAPAR JE.
Kata Ibu :
Susah la, anak saya kejap2 nak nenen, kejap2 nak nenen.
Saya pun nak rehat gak.
Badan lemah lagi baru pas bersalin.

Wahai ibu :
Anak yang mendapat susu ibu akan lebih kerap menyusu dari anak yang diberi susu formula.
Kerana susu ibu mudah dihadam jadi proses penghadaman mengambil masa yang singkat.
Lagi pun, perut anak masih kecil, jadi dia hanya boleh minum sedikat sahaja.
Manakala bagi susu formula, perut anak perlu berkerja keras untuk menghadam susu itu.
Memang anak kurang merengek tapi apa yang terjadi pada perut dia?

2. SUSAH LA NAK KELUAR.
Kata Ibu :
Susah la nak keluar2, nak kena bawak warmer la sebab takkan nak selak baju depan orang ramai.
Kalau nak tinggal kat rumah nak kena tinggalkan EBM lak.

Wahai Ibu :
Zaman da moden, kita selalu ada pilihan untuk melakukan sesuatu yang kita nak / patut buat.
Di pasaran ada baju penyusuan dan bra penyusuan.
Kita tidak perlukan "pendedahan" terlampau untuk menenenkan anak di tempat awam.
Kalau nak pakai baju biasa pun, praktis depan cermin skill selak baju tanpa "pendedahan" terlampau.
So, kita tak perlu tinggal anak kita dan bawa sebarang peralatan nak buat susu.

3. SKOP KERJA SAYA TIDAK MEMBENARKAN SAYA MENGEPAM.
Kata Ibu : Saya kerja travel so bila nak pam.
Saya sibuk je, tak sempat nak stop nak g mengepam.
Orang keliling saya lelaki so tak sesuai nak mengapam.

Wahai Ibu :
Cuba tanya di lubuk hati naluri kita, disebalik 3 alasan diatas, sebenarnya terselit rasa
malu yang nak mengaku "I'm Breastfeed My Baby".
Kalau kita mengaku yang kita BF anak kita, kita tidak akan segan silu untuk minta kebenaran bos/ rakan sekerja untuk cover line kita untuk g mengapam.
30 minit sahaja.
Kalau sibuk sangat boleh je mengepam sambil keje.
Saya ada seorang rakan, asal nak g mengepam je, dikecoh 1 opis.
Ada kebaikannya.
So kalau bos nak suruh buat keje pun tak jadi la sebab kita da bgtau nak g mengpam.
Busuk ati sangat la bos tu kalau tiba2 je kasi keje bila kita bgtau nak g mengepam.
Dibandingkan kalau kita sorok2 bos bukannya tau kita ada "hal" lain.
Buktikan pada rakan yang lain walau pun kita "curi" masa untuk mengepam kerja kita still siap.
Cari idea itu penting. Work Smart.
Ni salah 1 idea ye.
Untuk mengatasi masalah mengapam kat opis.

Banyak lagi la rungutan ibu2 mengenai BF anak ni.
Ini berdasarkan pengaman aku dengan beberapa orang ibu.

Tapi kawan2, tanya pada diri sendiri,
kenapa kita nak / perlu breastfeed anak kita?
KITA MAHUKAN YANG TERBAIK UNTUK PERMATA HATI KITA.
Apa pun rintangan kita pasti akan harunginya.
Untuk memberikan yang terbaik untuk permata hati kita.
Lagi 1, cuba bayangkan jika kita tidak diberi pilihan, BF 1-1nya pilihan kita.
Nak tak nak kita kena buat.
Bila kita tidak mempunyai pilihan apa yang ada itulah yang terbaik.

Pssstt : Ini semua disebabkan kurang pengetahuan bahawa sekarang teknologi memudahkan kita untuk memberikan yang terbaik untuk anak kita. Tuntut lah ilmu untuk mengatasi susah itu. Kerana pulangannya tidak ternilai.

7 comments:

Imaan09 said...

pendapat aku.. bila dah start, mmg rasa terkilan nak berenti.. so, kena kuat masa y mula2 tu laa

CHeeSYaNa said...

I pump kat my workspace, sambil mengadap PC (in fact, tgh type comment ni pon sambil mengepam).. dah a few times my officemate lelaki datang to discuss something with me time tgh ngepam.. Kita buat selamba ajerkla.. yg penting kita tutup part yg perlu ditutup.. turunkan skit kerusi, so that badan bleh cover masuk bawah meja skit.. yg penting muka kene confident and bangga menjadi BF mommy!

MyRule said...

Walaupun baru menyusu 6 bulan tapi saya sgt bangga menyusu kan baby saya.. :P

ct N honey said...

1.kalau lepas bersalin tu,kita pun bukan buat keje,mmg ada masa lah nak bagi BF.
2.Sekarang ni byk pasaraya besar menyediakan tempat atau bilik utk beri anak BF.
3.Memang kejam lah bos tu kalau tak bagi kita mengepam.
kalau mmg dah tak nak boleh bagi seribu alasankan...

alieya said...

suke point kak lynn yg ke3...
tapi,fara leh buktikan walau kita travel jauh mana pun, kita still boleh bawa balik bekal tuk anak kita :D

tak kira ke utara or selatan.. fara still bawa balik bekal tuk aiman :D

baru2 ni fara g holiday ke langkawi, slamber je la BF aiman kat kedai makan,... dtang sorang atuk ni, dia tanya "nak bg susu badan ke kat anak"??... die kata bagus, jgn malu2 nak bg anak susu badan... jaga anugerah yg Allah amanahkan sebaiknya... time tu fara rasa bangga sangat coz dpt susukan aiman :D

thanks sis, sebab kak lynn la.. fara kenal BF... ;p

Kasehku said...

Imaan09 : Yup. Pemulaan je y rasa susah pun. Lama2 nnt rasa bersyukur.

Yana : Berterus terang lagi menyenangkan keje sbnrnya. Yang penting kita tak buat salah da idea y kreatif tu penting.

MyRule : Bertuah baby kerana mendapat yang terbaik dari ibunya. Tahniah ye. ^ bulan itu pencapaian yang cukup baik. Keep it out.

ct N Honey : Betul. Setiap kesusahan ada penyelesaiannya, melainkan kita sendiri yang block diri kita.

Alieya : Should proud f ur self. Bertuah Aiman dapt ibu yang tabah. Well done sis.

MyRule said...

Kaseh..thanks.. :P


Alieya..bukan setakat travel jek boleh bawa balik susu tau..i PJJ ngan baby time weekday..still baby masih minum susu ibu..alhamdulillah..