Pages

Tuesday, April 19, 2011

Sampai Hati Mereka

Ku saje buat tajuk yang tiada kaitan dengan isinya,
supaya hanya orang yang betul2 ingin baca blog ini sahaja yang tahu,
bukan atas ku nak buat citer sensasi.
**harap tiada yang salah faham**

Ku perasan 2-3 menjak ni ada isu dalam dunia Breastfeeding ni.
Iaitu mengenai "Tayang EBM"
Sampai wujud 1 page kat Facebook,
Kami Benci dipertonton EBM bertimbun2
Pandangan ku mengenai isu ini adalah,
ku tak kisah mengenai gambar dan perjalanan BF ibu2 lain di facebook atau blog.
Samada susah atau senang itu adalah perjalanan dia.
kalau suka tengok la lagi kalau tak suka tutup je la.
Orang biasa cakap "blog ku suka hati ku la nak letak apa"
so sampai ada yang timbul perasaan benci yang sanggup create page tersebut di FB adalah tidak patut.

Itu menunjukkan orang itu sangat marah.
Kita tak boleh nak tafsirkan niat sesorang itu meletakkan gambar EBM
mereka atas sebab riak atau apa sahaja.
Mungkin itu sebagai kenangan untuk anak dia.
Bila anak dia besar esok dia akan lihat perjalanan ibunya dalam membesarkannya.
**itu merupakan niatku dalam berblog ini**

Kalau ku tengok stok ibu lain yang banyak samapi tahap tersedak tu,
pandangan ku?
Kagum dengan ketabahan hati ibu itu mengepam.
Ada yang sanggup bangun tengah malam,
ada yang weekend pun mengepam,
ada yang bermula dari awal pantang lagi da start mengepam.
itu adalah usaha ibu2 itu dan Allah kurniakan rezeki yang setimpal.

Macam ku, mengaku yang ku tergolong dalam golongan orang2 yang usaha cukup2 makan,
sa hasilnya pun cukup2 makan.
So bila tengok orang y EBM berkepuk2 tu, ku rasa mmg patut la dengan usaha mereka.
tapi mungkin ada yang rasa demotivated,
saya cadangkan cuba positifkan diri, jika susu anda masih sedikit, mungkin usaha anda belum cukup untuk Allah berikan yang sepatutnya.

Kepada yang create dan LIKE page FB itu, mungkin sampai hati anda berfikiran 1 hala sebegitu.
Apa perasaan ibu yang sudah sekian lama menampal gambar2 EBM itu?

Hanya oarang yang membuak2 "benci" sahaja yang gagah untuk create page tersebut.
Kenapa ye?
Kekuatan anda untuk membenci dan melukakan hati orang lain secara terus amat la saya kagumi.

**Saya minta maaf jika ada yang membaca ini tergolong dalam golongan yang LIKE**
**Saya tak salahkan orang yang BENCI tayangan EBM, tapi saya kagum dengan orang yang sanggup create page FB tersebut**
**Kalau saya benci / tak suka sesuatu, saya akan elakkan dari bercakap / tengok hal2 tersebut, jadi saya akan kawal rasa benci saya**

**Ingatkan diri saya sendiri yang dunia ini luas, tak semestinya apa yang kita rasa betul, betul dimata orang lain**
**Tak salah jika pendapat kita disimpan untuk diri sendiri sahaja, daripada melukakan hati orang lain**


9 comments:

MyRule said...

Setuju dgn u..Thinks posotif.. :p

Amiizaa2001 said...

lynn,

ayat awak kat bwh: Akak pon sependapat...kita buat blog,letak dlm blog bukan utk riak, tp perjalanan kita dalam penyusuan agar anak2 dapat ikut jejak kita...kalaou cucu boleh baca blog kita....alhamdllahlah kan...jdk apa yg kita tulis, kita dapat selak2 semula...segala petua yg kita mkn minum.

"Bila anak dia besar esok dia akan lihat perjalanan ibunya dalam membesarkannya.
itu merupakan niatku dalam berblog ini"

nur said...

akak pun terkejut juga bila ada fan mcm tu... tp tak ramai pun yg like, kan?

Kasehku said...

MyRule : Betul kl kita rasa ia positif maka positif la kita. klu negatif sampai bila2 dan apa pun y org lain bt y tak sama ngan kita akan terus dianggap salah.

Kak Mieza : betul. tak salah memnci tapi mengajak org membenci sama tu y x ptt. Membuatkan persaan benci menular ke seluruh tubuh itu pun xptt. Tak semua org suke kita buat tp tak salah jika kt mghormati apa shja niat org lain. I like akak.

Nur : Tu la. Harap tak jadi lagi lain kali.

ayu said...

isu ini ada ayu siarkan di blog ayu...mmmm, memang mula2 agak tersentap juga la..tapi, ye la, lepas mendengar beberapa komen dari rakan2 yang lain, ayu ambil sebagai satu pandangan positif..

umialya said...

1'st akak mmg 'like'page ini untuk dptkn link, takut terlupa lak!!

tlg jgn salah fhm ye sbb pada mulanya akak ingat nak wat n3 berkaitan ini tp bila dok fikit ntuk kali kedua.

"Perlukah aku membuang masa untuk hal2 yg remeh temeh?" tak pasal2 si pemilik FB ini boleh berbangga sbb sana sini org bercerita mengenai laman yg dia 'create', justeru itu dia berjaya glemerkan dirinya.

Last sekali, 'unlike' dan cuba menerima isu ini dengan hati terbuka. Biarlah dia ngan caranya!!

Kasehku said...

Ayu : Tu la. Ikutkan mmg nak biar je sbb tiada kaitan tapi terpikir klu la sy adalh ibu yang letak gambar stok dengan niat u peribadi mesti sanagt sedih. Orang terang2an tak suke kita. Honest klu sy y kna mesti sy sgt sedih.

Kak Tini : Tu la. Membuka hati dan menerima hakikat y dunia ni ramai orang banyk la pesennya.

Mama Iman said...

Saya pun kene sentap dgn golongan ni..nak buat macam mane..biarlah mereka sakit hati sendiri..jenis golongan suka kondem org lain..jenis golongan suka provoke org..jenis golongan kalo x suke tu terang2 tak berlapik sembur depan2..mmg tak berhikmah saya rase die buat fan page tu...

mybabysbucket said...

eh ada eh page gitu.. tak suka tutup aje.. abis cerita.. ke jeles kot orang tu hehhe ..

p/s: su (MBFPC)