Pages

Wednesday, February 8, 2012

FM Week 1 : Menentukan Kedudukan Kewangan Sekarang

Selamat datang ke minggu pertama.
Ku namakan sebagai FM Week (Financial Management Week)
Untuk langkah pertama, kita perlu menentukan kedudukan kewangan sekarang.
Macam apa yang ku buat, ku memang ada list khas setiap bulan apa yang patut ku bayar.
Ku da amalkan benda ni sejak dari awal ku kerja.
Ini bagi mengelakkan ku termiss bayar apa yang sepatutnya.
Dan jika kita da tetapkan apa yang kita patut bayar kita akan tahu balance gaji kita sebelum kita berbelanja ke arah yang tidak sepatutnya.

Contohnya adalah seperti dibawah,

Format yang ku gunakan adalah seperti diatas lah.
Sebelum gaji lagi kita da tau berapa balance gaji kita.
Kalau ada hutang peribadi atau ansuran / kutu ke masukkan sekali.

Ruangan TOTAL adalah untuk jumlah sepatutnya dibayar.
Manakala setiap bulan adalah untuk yang actual kita bayar.

Dari senarai ni ada beberapa perkara yang kita boleh rumuskan / pertimbangkan.

1. Berapa peratus baki gaji bersih selepas tolak perbelanjaan yang fix?

2. Bagi perbelanjaan WAJIB tapi tak menentu, seperti minyak dan belanja makan,
kita kena fikirkan 1 method supaya kita dapat monitor kemana duit itu pergi dan berapa peratus dari wang kita dibelanjakan kearah itu.
**Untuk bulan ini ku tengah menjalankan 1 method,
masih dalam tempoh percubaan jika berjaya ku akan kongsi**


3. Kena pertimbangkan list ini bersama suami atau asing.
So far kami buat secara berasingan, kami da bahagikan apa y ku patut bayar dan apa yang En Suami bayar so sendiri paham la. So xder la isu gaduh2 suami isteri.
Tapi memandangkan akan ada rombakan family financial berikutan beberapa perubahan dalam keluarga dalam 2012 ini, kami kena buat rombakan juga la tentang pembahagiaan ini.
So yang ni jugan akan dikongsi bila selesai rombakan nnt.

4. Senarai hutang sangat penting ye.
Walaupun sekecil RM20.
Tulis nama kepada siapa kita patut bayar.
Ni mana la tahu jadi apa2 kat kita at least En Suami atau saudara terdekat tahu.
Selain itu, ini akan menjadi motivasi untuk kita untuk memendekkan senarai hutang kita.
Kalau da list rupa2nya hutang sampai 2 helai kertas panjangnya.
Dan buat plan macamana kita nak bayar, secara ansuran / lum sum dan tempoh pembayaran.

5. Elakkan tunggakan.
Bagi yang berpendapatan tetap memang sangat penting untuk elakkan tunggakan bil.
Pendapatan kita fix, kalau sangkut bulan ni bulan depan bukannya kita dapat income tambahan untuk cover jumlah tunggakan.
Budaya "Lagi 2 bulan bonus, aku setel time tu la" adalh sangat tidak sihat.
Bagi yang sudah terlanjur, rancang dan set target bila mau setel.
Biar la sakit sikit 3-4 bulan janji sampai masa kita hanya bayar yang kita pakai bulan itu sahaja.

6. Simpanan.
Yang ni pun boleh masuk senarai "Wajib bayar"
Ku memang kena transfer masuk account lain.
Kalau tak mmg tak sedar diri la g cocok kat ATM machine.


Sebab tu ku mmg suka hari gaji, bukan sbb dapat duit tapi sbb nk bayar apa yang patut dan tengok balance berapa.
Lagi best bila ada senarai hutang yang dapat dilupuskan.
Kenikmatan yang tak terhingga.

Ok. Berjumpa lagi dalam langkah dan minggu yang seterusnya.

**Tak sabar nak setelkan PTPTN. Dalam bulan 8 nanti habis la**

4 comments:

Anna Da Lady said...

Hehehe..aku start buat benda ni bila dah kawin dan ada komitmen kena bayar...wau, berjela rupanya benda nak kena bayar...

Mama Lynd said...

Huuu.. Kena monitor supaya kita sentiasa "Sedar"

Fizah said...

aku pun buat jugakkk...nti nk blog jugak. dia part of my household notebook. kam, citer gak ah! ;)

Mama Lynd said...

Jom la kita share benda2 y bleh meningkatkan kualiti hidup ni.