Pages

Tuesday, February 21, 2012

Persiapan Berpantang - Breastfeeding

Assalamualaikum.
Mungkin entry2 akan datang akan lebih update more to persiapan bersalin / Persiapan Berpantang dan Persiapan Menyambut Baby Baru.

Agak excited nak menyelesaikan semuanya dalam minggu ni.
Supaya di minggu ke-36 hingga ke 40, saya lebih banyak bawak bertenang.

Ok. untuk siri ni saya fokuskan ke arah Persiapan BreastFeeding.

Ini semua persiapan saya.
Dari pembacaan dan rujukan kaedah2 yang ibu2 lain gunakan.
Seronok dan memberi idea.

Ini bahagian pertama.
Satu bekas besar yang memuatkan :
Pam Spectra -
Diperturunkan dari Kaseh.

Storage Bag, Botol -
Terpulang pada ibu2 nak simpan guna botol atau plastic.

Marker Pen dan Masking Tape -
Untuk Tandakan Tarikh dan nama baby.

Bekas ini akan diletakkan berhampiran dengan tempat ibu dan baby beradu semasa pantang nnt.
Semua da prepare 1 bekas so jangan usik dan tak perlu cari2 lagi.
**Kan kita kena kurangkan pergerakan semasa dalam pantang**

Bahagian Ke-2,
Bekas kecil yang memuatkan corong pam.
Untuk pengetahuan semua, corong dan botol tidak perlu dibasuh setiap kali digunakan.
Just simpan dalam fridge / cooler bag.
Kekalkan pada suhu yang rendah.
Suke bekas ni sbb agak2 je masa beli ni, skali masuk sume ngam2 je.
Beli kat tesco je tadi.
So yang ni bleh mintak tolong Kaseh amikkan bila nak guna.
Kasehkan nak jadi Kakak.
Kalau agak2 susah nak bangun tiap kali nak guna, tukar je guna cooler bag je nanti.

Bahagian Ke 3.
Storage.
Ini sume yang beli baru.
Autumnz Breastmilk Storage Bag RM 10.00 1 kotak/25pcs.
Kalau harga biasa RM12.90.
Mintak tolong kawan beli, ntah kat mana dia beli.
Ku rembat 5 kotak.
So far ku tengok plastic ni paling tebal dan ada double seal.
Disamping itu, ku still ada Suri Storage Bag, da lama beli ke dapat free ke.
Lupa.
Tapi Suri ni lembik skit plasticnya and tinggi.
Tapi apa salahnya habiskan stock yang ada.

Begitu juga storage bag yang gulung2
Ada masih berbaki yang lama dulu.
So boleh habiskan juga.

Ok. Kaedah penyimpanan.


Sumber Google.

Jadi ibu mmg kena creative.
Terima kasih kepada semua yang berkongsi di blog masing2.
Kaedah begini menjimatkan space dalam fridge.

Dan seterusnya, 2 kotal Storage Bottle Bumble Bee.
So far brand ni paling best sebab botolnya clear, tegap dan cap tak senang tertanggal.
Beli 20 pcs dengan harga Rm70 kot.
Tak ingat.
Ni paling murah la.
Terima kasih Puan Lea yang rekemen website itu untuk pembelian yang berbaloi.

And terakhir..

Sumber Google

Semoga perjalanan breastfeeding mama and adik baby berjalan lancar.

4 comments:

Imaan09 said...

bab rekemen je, keluar nama aku ek..

Mama Lynd said...

Lea : Heheheh. Ko kan teror bab2 survey aku teror bab bertanya.

Siti Rohayah said...
This comment has been removed by the author.
Cik Iman said...

cantik je simpan storage bag gitu kan :D