Itu adalah antara yang ku rasa perubahan yang besar jugak la dalam hidup mama.
Ku rajin memasak dan ku enjoy memasak.
Kalau dulu ni jadual / menu masak ku :
Isnin - Pasar Malam (Shell)
Selasa - Pasar Malam (Batu 8)
Rabu - Masak
Khamis - Makan Luar
Jumaat - Semestinya Makan Luar
Sabtu - Lunch : Masak Dinner : Pasar Malam
Ahad - Makan luar / Rumah mertua ku.
Tapi sekarang Selasa je gerenti ku tak masak sebab g pasar malam untuk cari stok barangan mentah untuk masak dikemudian hari.
Bab menu lak biasa2 je.
Kalau rabu ku masak pelik2 cam tomyam ke, masak2 lemak ke,
hari khamis ku akan masak yang simple je goreng ikan / telur je.
Selang seli la.
Sebab En Suami katanya masak simple2 pun tak per.
Kalau datang buang tebiat beli benda pelik2 cam ikan keli ke, ikan pari ke mula la search kat internet resepi2.
Seronok bila tengok En Suami dan anak makan walaupun sekadar telur goreng.
Ku ingat lagi satu ketika dulu...
masa tu pegnenkan Kaseh,
ku masakkan sup ayam dan ku tau ku masak tak sedap pun.
masak skit je semangkuk dan suamiku tak habiskan pun.
Amik 2 -3 ketui je.
Masa tu dia demam pun.
Kecik la hati ibu mengandung ini, balik keje kol 6.30 ptg,
terus masuk dapur.. masak tapi suami makan skit je,
Nak cari pasal lak.. Soknya kononnya meluahkan perasaan la..
Masa tu sarapan kat kedai makan,
bgtau klu makan kat kedai bukan main smpi kuah dihirup.
Sekali suami ku cakap " Da masak xder rasa"
Berjuraianlah air mata ibu mengandung itu dikedai makan.
Sejak tu merajuk da xnak masak da.
Tapi sekarang.. bila tengok dia ratah lauk smpai ke tulang temulang..
fuhhh... Hamik ko masakan takder rasa da melangkaui sempadan.
Tapi kenapa ku sekarang ku rajin masak ?
1. Anak dara ku tidak dapat dikawal lagi.
Makan luar memang tak kenyang dengan aksi panjat meja dan berlari sana sini.
So baik makan kat rumah je.
2. Masa di rumah lebih panjang.
Kalau makan kat luar, pas maghrib baru leh kuar.
Balik rumah da kol 9 malam.
Kalau masak, azan maghrib ku da siap masak, mandi, solat, makan kol 8 da siap urusan perut.
Bleh la tergolek ke nak beraktiviti lain.
Lebih santai dan tak payah tukar bju.
3. Ikatan kekeluargaan lebih akrab.
Seronok beb bila anak makan lauk y kita masak suap pakai tangan.
Bila Kaseh cakap "Nak pish (fish)"
Belasah sampai 2 ekor ikan cencaru,
Setakat tumis kobis pun sampai mama kena makan budget2 sbb tak cukup nasi Kaseh.
Kembang beb hati ni.
Biar la setakat jadi daging dihujung jari kaki Kaseh pun cukup la.
Bila En Suami, terkuis2 meratah lauk.
Bahagianya.
Ku dalam usaha mencari 1 hidangan istimewa.
Means bila anak-anak balik dari asrama / balik melawat mak bapak diorang ni,
mereka nak makan masakan mama.
Kena usaha lagi ni.
Jika dulu ku pikir balik kerja nak duduk dan rehat.
Tapi sekarang penat tu hilang walaupun hanya sempat merebahkan badan ni bila mata nak pejam je.
Ya Allah..
Janganlah Kau tarik rasa bahagia dan tenang ini.
Dan kurniakan lah aku kekuatan dan kebijaksaan dalam menjalankan amanat Mu.
Ku rajin memasak dan ku enjoy memasak.
Kalau dulu ni jadual / menu masak ku :
Isnin - Pasar Malam (Shell)
Selasa - Pasar Malam (Batu 8)
Rabu - Masak
Khamis - Makan Luar
Jumaat - Semestinya Makan Luar
Sabtu - Lunch : Masak Dinner : Pasar Malam
Ahad - Makan luar / Rumah mertua ku.
Tapi sekarang Selasa je gerenti ku tak masak sebab g pasar malam untuk cari stok barangan mentah untuk masak dikemudian hari.
Bab menu lak biasa2 je.
Kalau rabu ku masak pelik2 cam tomyam ke, masak2 lemak ke,
hari khamis ku akan masak yang simple je goreng ikan / telur je.
Selang seli la.
Sebab En Suami katanya masak simple2 pun tak per.
Kalau datang buang tebiat beli benda pelik2 cam ikan keli ke, ikan pari ke mula la search kat internet resepi2.
Seronok bila tengok En Suami dan anak makan walaupun sekadar telur goreng.
Ku ingat lagi satu ketika dulu...
masa tu pegnenkan Kaseh,
ku masakkan sup ayam dan ku tau ku masak tak sedap pun.
masak skit je semangkuk dan suamiku tak habiskan pun.
Amik 2 -3 ketui je.
Masa tu dia demam pun.
Kecik la hati ibu mengandung ini, balik keje kol 6.30 ptg,
terus masuk dapur.. masak tapi suami makan skit je,
Nak cari pasal lak.. Soknya kononnya meluahkan perasaan la..
Masa tu sarapan kat kedai makan,
bgtau klu makan kat kedai bukan main smpi kuah dihirup.
Sekali suami ku cakap " Da masak xder rasa"
Berjuraianlah air mata ibu mengandung itu dikedai makan.
Sejak tu merajuk da xnak masak da.
Tapi sekarang.. bila tengok dia ratah lauk smpai ke tulang temulang..
fuhhh... Hamik ko masakan takder rasa da melangkaui sempadan.
Tapi kenapa ku sekarang ku rajin masak ?
1. Anak dara ku tidak dapat dikawal lagi.
Makan luar memang tak kenyang dengan aksi panjat meja dan berlari sana sini.
So baik makan kat rumah je.
2. Masa di rumah lebih panjang.
Kalau makan kat luar, pas maghrib baru leh kuar.
Balik rumah da kol 9 malam.
Kalau masak, azan maghrib ku da siap masak, mandi, solat, makan kol 8 da siap urusan perut.
Bleh la tergolek ke nak beraktiviti lain.
Lebih santai dan tak payah tukar bju.
3. Ikatan kekeluargaan lebih akrab.
Seronok beb bila anak makan lauk y kita masak suap pakai tangan.
Bila Kaseh cakap "Nak pish (fish)"
Belasah sampai 2 ekor ikan cencaru,
Setakat tumis kobis pun sampai mama kena makan budget2 sbb tak cukup nasi Kaseh.
Kembang beb hati ni.
Biar la setakat jadi daging dihujung jari kaki Kaseh pun cukup la.
Bila En Suami, terkuis2 meratah lauk.
Bahagianya.
Ku dalam usaha mencari 1 hidangan istimewa.
Means bila anak-anak balik dari asrama / balik melawat mak bapak diorang ni,
mereka nak makan masakan mama.
Kena usaha lagi ni.
Jika dulu ku pikir balik kerja nak duduk dan rehat.
Tapi sekarang penat tu hilang walaupun hanya sempat merebahkan badan ni bila mata nak pejam je.
Ya Allah..
Janganlah Kau tarik rasa bahagia dan tenang ini.
Dan kurniakan lah aku kekuatan dan kebijaksaan dalam menjalankan amanat Mu.
No comments:
Post a Comment