Pages

Sunday, January 22, 2012

Kerisauan Dalam Pantang

Selain dari debaran menyambut baby baru,
adalah beberapa kerisauan yang berputar2 kat dalam kepala ni.

1. Jaundis.
Kaseh dulu prolong jaundis.
Kena selalu g klinik untuk amik darah.
So bila da jaundis ni banyak benda yang kita kena pikir ambil kira.
Pemakanan ibu (Sbb BF)
Nak menghadapi petua2 cam kena jemur la, mandi air bunga cina la,
tapi ku da xnak berkompromi bila bab disuruh kasi minum itu ini.

2. Sembelit
Ku memang ada masalah sembelit yang teruk masa pantang dulu.
Tu yang search set pantang yang boleh menyelesaikan masalah ni.
Selain itu ada jgak yang ckp makan prune.
Ok. yang ni boleh dipertimbangkan.

3. Rengat
Dulu dalam 3-4 minggu selepas bersalin,
ku selalu rasa sakit pinggang atau sakit cam kontraktion nak bersalin tu.
Terutama masa dekat maghrib.
Mula-mula ingat sebab sembelit, pastu ingat sebab tak bengkung betul2,
pastu ingat berdiri lama dalam toilet sebab basuh baju Kaseh
(Basuh pakai tangan masa kat rumah mertua)

Pastu ku terbaca pasal rengat.
Simptom2nya sama la yang macam aku rasa tu.
Huuuu.. Diharap ini takkan berulang.

4. Jagaan
Huuu.. yang ni memang nekad nak pantang sendiri kat rumah.
Sebab ku ada tanya2 orang, dorang berpantang sendiri je selepas anak pertama sebab da biasa.
Nanti ku buat N3 lain pasal ni.

5. Baby Meragam
Yang ni boleh dikatakan 'biasa la tu'
Masa Kaseh dulu, di awal2 kelahiran tak jadi issue sebab jaundis akak menyebabkan baby tido je.
Tapi bila da lama2 dia da mula meragam time malam.
Then pas 2 minggu ku berpantang kat rumah mertua ku Kaseh start meragam siang.
Boleh jadi macam2 sebab, kembung ke, baby tak dapat menyusu dengan betul ke, baby tak selesa atau sebab memang dia nak meragam.
Tapi walau apa pun sebabnya ku kalau boleh taknak tangisan tu mengganggu orang sekeliling aku.
Biar lah aku ngan En Suami je yang menghadapinya.
Tu salah 1 faktor ku nak berpantang sendiri kat rumah.
Biar la ku tunggang langgang kelam kabut menenangkan anak ku tapi tidak sampai mengganggu orang lain.

6. Kaseh
Penerimaan Kaseh macamana la agaknya.
So far ku mmg da bgtau dia yang dia akan jadi kakak dan dalam perut mama ada baby nak keluar nanti.
Tapi actualnya tak tau la.
Y ku perasan dia suka main ngan 'baby' dia pakaikan bedak, pampers la.
Nanti ngan baby betul esok berebut ngan dia ke xtau la.

So far ni je la yang buat ku tertanya2 apa yang bakal terjadi.
Walau apa pun aku akan hadapinya dengan tabah demi anak-anak tercinta.




2 comments:

nur said...

berkaitan rengat tu, akak pernah sembang dgn doktor sbb akak kena rengat masa melahirkan anak yang kedua... walaupun baby dah keluar, tapi rasa macam ada benda kat dalam perut... bila akak cerita kat doktor, doktor kata itu adalah rengat... mmg sakit sebab rasa mcm contraction... doktor kata, rengat semakin bertambah untuk kelahiran yang seterusnya... masa melahirkan anak sulung akak tan kena rengat pun...

Kasehku said...

Yeke. So camner nk prevent benda ni kak? Tak tahan ooo sakitnya..