Pages

Tuesday, March 27, 2012

Home Organising - Kid's Closet

Assalamualaikum.
Setelah beberapa ketika pemburuan Chest of Drawer untuk pakaian anak-anak dilakukan.
Akhirnya pemburuan berakhir.
Beberapa cara dilakukan bagi mendapatkan yang murah.
Buru kat mudah.com dan juga ke kedai2 barangan terpakai.

Akhirnya malas nak fikir, terus ke kedai perabot.
Dapat la seperti ini.

Asalnya nak beli yang drawer sahaja,
means tiada bahagian yang baju untuk disangkut tu.

Tapi disebabkan oleh perbezaan harga RM50 sahaja,
papa cakap "alang-alang".
Bila da diletak kat ruang tamu, terasa cam gabak besar.
(Niat asal taknak menampakkan ciri-ciri almari baju. Nampaknya berubah lagi la layout rumah saya selepas pantang nanti)

Takper la.
Puas hati gak la.

Niatnya nak update bila semua da complete.
Tapi jari ini menggigil je sebab ku baru upgrade 1 part.
So ku update by progress la nampaknya.
Jika sebelum ini saya menyusun baju Kaseh begini.


Tapi selepas consider anak no 2,
saya da tiada tempat nak letak bakul bersusun lagi.
That's why la decide nak beli drawer pakaian ni.

Memandangkan drawer ini ada 4 tingkat,
so saya devide 2 untuk Kaseh, 2 untuk adik baby.
Tapi buat sementara ni baju adik baby tak banyak,
1 tingkat pun da cukup,
So 1 tingkat lagi mama letak kelengkapan dalam pantang je la.

So apa rupa dalam drawer ini.

Drawer pertama :

 

Menempatkan baju yang dipakai seharian.

Drawer ke - 2 :


Menempatkan gaun dan pampers Kaseh.
 
Nampak tak devider yang saya guna tu?
Itu la upgrade yang  saya maksudkan.

Saya beli dari COSWAY.

Niatnya nak cari bakul kecil untuk dibuat divider sebab nak kasi nampak kemas.
Tapi susah gak nak dapat bakul yang ngam-ngam.
Da tertengok kat catalog COSWAY,
melompat2 la saya.
Semalam beli 1 set dulu sebab takut tak menjadi.
Bila da cun hari ni g lagi ingat nak beli 3 set lagi, 
sekali da habis la pulak, tinggal 1 je.
Malas da nak g ke TESCO.
**kat area yang sama ada 3 stokis Cosway**


Setiap 1 set ada 5 keping divider.
So boleh adjust dan potong
(Saya tak potong..Just lipat je.. Sayang)
1 Set RM 7.90
(Rasa cam penjual barangan COSWAY plak)

Dan untuk adik baby belom buat lagi sebab da xder stok.

Tingkat 3 :
Ruang lapang tu nak letak diapers adik baby.

Dan ini level paling bawah.

Saya letak bengkung,
booties and miten, barut dan dll.
Pun ada divider gak.
Masa beli diapers new born hari tu dapat free. 
Best..

2 drawer kecil paling atas, 
menempatkan bedak, tower, segala bagai krim Kaseh.
Bahagian tinggi untuk baju yang digantung pulak,
buat sementara saya letak set berpantang,
tilam, toiletries baby dll. 
Kira drawer ni da jadi one stop center untuk mama and baby dalam pantang nanti.
Tak payah cari-cari lagi da.

Perkara seterusnya yang nak diupgrade adalah nak buat label.
En Suami kesayangan tu suke tanya "Ma.. Mana..?"
Belum cari lagi da tanya.
Kena ambil dan letak depan mata baru diam.
Kadang2 baju siang hari dipakaikan kat anak waktu malam.

Tak payah nak citer pasal baju yang da lipat nak letak kat mane.
Memang tak tahu la.. (Sebab saya tak pernah suruh kot)
So bila da label jangan sebut lagi perkataan "Mana.."

Dan Kid's Closet ni dikira complete bila saya da habis pantang kot.
Sebab semua kelengkapan berpantang sudah tidak perlu diletakkan disini.

So nantikan update dimasa hadapan.
Bagaimana anda menyusun baju anak-anak.
Jom Kongsi.
 

7 comments:

ayu said...

Menarik! Berapa ye almari mcm tu..
Utk anak2 ayu; ayu guna 2 drawer plastic yg 5 tingkat tu...
Sorg satu drawer..
Ingat nak upgrade almari utk budak2 ni nnt..

Mama Lynd said...

Ayu : Klu tanpa tempat baju untuk disangkut tu Rm 350 klu y macam ni Rm400. Rasanya kalau servey ada y lg murah tp tgk kawasan. klu perabot area Puchong mmg beshh. Ni harga kat Klang..

Imaan09 said...

menarek!! tahniah mamalynd atas usaha anda.. sila berjimba dgn home organising..sebelum berjimba ngan jamu2 pantang..hehe

Mama Lynd said...

Lea : Salah satu cara untuk melupakan yang bahawasanya yang aku ni da over due.

♥naematulsaadahismail♥ said...

salam

nice one..inspirasi utk kemas baju kakak&future adik baby.hehehe.

tengah duk cari divider cosway jugak :D

Fizah said...

haii..lama tak jumpa..;p

Puteri Satu said...

akak nak cari almari cenggini la.. ada kaler putih tak ..hehhe