Pages

Friday, March 23, 2012

Mama Mengendap Kaseh dan Kisah Nenek

Semalam..
Masa nenek da masuk bilik nak semayang maghrib.
Kaseh ikut..
Mama intai la takut Kaseh kacau nenek solat.

Tengok2 dia dok sibuk pakai "telekung" pastu.. bentang sejadah dia.
Bila dia nampak je mama intai..
Ditutupnya pintu..!!!
Kaseh memang berlagak sikit sejak nenek ada.

Mama g amik camera.
Nak amik gambar.

 Ala.. Tak clear lak..

 Haaa.. Nampak skit.. 

 Asal telekung Kaseh pakai kat leher?

Haaaa.. Kaseh nampak pulak..!!!

 Dia da datang nak tutup pintu lagi..


 Mama Bukak Balik..!!


Heeee

Ini budak memang melekat aje ngan nenek.
Ada beberapa situasi yang menunjukkan sangat mama di ketepikan.

Situasi 1 :
Mama : Kaseh, Jom naik atas, mama da nak tido.
Kaseh : Babai Mama.
(Dia da book siap2 nak tido ngan nenek)

Situasi 2 :
Kaseh : Nenek, nak cucu.
Mama : Meh sini mama buatkan.
Kaseh : Duduk aneeee.. Nenek wat cucu..

Situasi 3 :
Mama : Saaaayang nenek (Sambil peluk nenek)
Nenek : Kaseh, tolong nenek, sakitttt.
Kaseh : Angannn.. nenek akittttt..
(Sambil digosok tempat mama pegang..tiup-tiup)
Kaseh : Dahhh..dahhhh.. da baik (buat gaya pujuk nenek)

Situasi 4 :
Kalau dia nyanyi..
Mama follow..
Kaseh : Ebok je (Sibuk je)
Kalau nenek yang follow.. tergedik2 menari.

Situasi 5 : 
Jika papa usik2 dia.
Dia ngadu kat mama.
Mama : Jangan Papa.. nanti tuhan marah.
Kaseh : Angan Papa.. Nanti NENEK arahh.
(Amboi..)

Nenek memang marah kalau Kaseh sepak2 ke ludah2 ke cakap kasar ngan mama n papa.
Kalau nenek marah je mesti dia nangis.
Sejak da 2 minggu dok ngan nenek ni Kaseh da xder cakap nak sepak ke,
cakap kasar ke.
Sebelum ni kalau dipanggil dia just datang / pandang je. 
Tapi sekarang, jawabnya : Ya, Saya.
Sejuk hati.
 Terima kasih Nenek..

Tahan gelak pun ada.. Terasa nak geget pun ada.
 Mentang-mentang nenek melayan je kerenah dia.
Sian nenek sampai pernah kitorang bawak Kaseh g umah nenek Felda sebab nak suruh nenek ni rehat.

1 comment:

umialya said...

pandai kaseh ambik hati nenek, sekurang2 tak le jemu dok sana