Pages

Wednesday, March 28, 2012

Kisah Bonda dan Kembar

Disaat da over due ni..
Tadi g checkup untuk check BP je.
Doctor kasi date sampai 31 March untuk g hospital.

So tanya la Cik Misi tadi biasa kalau tahan wad dorang buat apa.
"Masuk Ubat"
"Induce?"
Ye..


Balik rumah cakap dekat bonda.
Tiba-tiba nenek bonda bukak cerita.
"Kalau induce tak sakit"
"Yang ni mak boleh cerita, yang lain tak boleh"

**Baru perasan yang bonda tak pernah cerita pasal pengalaman bersalin dia. Aku je yang dok cerita pengalaman orang tu orang ni, baca sana sini,
 Ya Allah**

Rupa-rupanya masa mengandungkan adik saya yang kembar tu mak saya overdue 9 hari.
Dan sampai la hari bersalin mak saya tak tahu yang dia mengandungkan kembar.
Tiada sakit tiada tanda-tanda (Orang dulu maner der search2 ni)
Orang hospital datang rumah dan bagitau yang mak kena masuk wad sebab dah lebih hari.

Mak kena induce melalui kaedah drip.
Nurse tanya sakit tak..Mak kata tak sakit.. Nurse tambah dose kot..
Pastu mak baru rasa macam perut kembung dan "terapung".

Nurse tanya " Mana awak tahu yang awak mengandung kembar?"
Mak saya pelik la.. bila masa mak saya tahu.. Memang mak tak tahu pun.

Dah selamat bersalin (Normal Okkk.. dan tiada koyakan even bersalin kembar)
Nurse suruh mak jalan g cari baby.
Jarak lebih kurang 50 meter.
Masa pegi larat patah balik da tak boleh.
(Mak kata ada sesuatu yang nurse tu nak tengok kot sebab tu dia suruh jalan)

Tak lama selepas tu datang seorang lelaki..
Dengan buku cek..
Suruh mak tulis amount yang mak nak untuk jual si kembar yang lelaki..!!!
Dia cakap macamana mak nak jaga 2 baby dengan anak sulung kecik lagi.
(Masa tu saya umur 2 tahun)
Lelaki tu cakap yang bukan nak putuskan hubungan adik beradik, 
sekadar nak tolong jaga.

Tahu apa mak saya jawab dalam keadaan mamai tu..?

"Saya tak sanggup makan daging anak saya sendiri" 

Mak tahu kenapa mak boleh terjawab macam tu.
Dari mane datangnya lelaki tu memang tak diketahui.

Ermmm..
Kalau la mak buat keputusan untuk jual adik saya yang lelaki tu ntah la apa nasib kami sekeluarga sekarang.



 

 Ini lah gambar si kembar.








 

Ini Kami Bertiga.

Masa ni kami tinggal dikampung kat Raub, Pahang.
Keluarga kami susah.

 






 

Suke tengok gambar time kecik2 dulu.
Prinsip mak "Adil"
Mak benarkan kami naik bas g bandar semasa berumur 12 tahun.

Dengan syarat : Cukup 3 beradik. Tak boleh pergi dengan kawan-kawan.

Pergi cari kelengkapan sekolah, dan jalan2.
Tak sampai nak tekan loceng bas, mintak orang yang tekan kan.
(Zaman sekarang mana boleh.. Tak selamat)    

Kalau mak g mana2 memang bawak 3-3 kalau tak semua tinggal.



 Inilah kisah kami 3 beradik....



5 comments:

Elly Anaille said...

paling suke gambar mandi sungai. aakkkkk bestnye ade gmbr lama2..

Imaan09 said...

ahh..besnyaa cerita itu..

shera shehan said...

kembar sepasang ke???

wah mah said...

Alala... seronoknya dpt kembar... apa tip ek? Hehe.. suka tgk bdk2 kembar ni lg2 sepasang.. bertuah awak..

Anonymous said...

Comelnya ADIK kembar awak. Mak pun cantik...