Pages

Monday, March 5, 2012

What in My Mind @ 37 Weeks

Haaaa..
Menunggu sakit.
Sakit yang ditempuh yang menjaminkan anugerah terindah.
Di saat papa tiada disisi..
Mama meneka2 setiap rasa yang datang..
Rasa sakit ke ni?
Sakit nak bersalin ke?

Amat penting untuk memastikan / mengenal pasti sakit itu supaya mama boleh cepat2 inform papa.
Dan papa dapat bergegas pulang untuk sama2 menyambut adik baby.
Dan paling tidak untuk mengazankan / iqamatkan adik baby.

Mama tak pasti drama apa yang akan berlaku.
Ada beberapa situasi yang terbayang.

Situasi 1 :
Jika mama dapat mengenal pasti sakit itu,
mama akan bagitau nenek dan minta nenek jagakan Kaseh.
Mama akan drive ke mana-mana hospital yang terdaya.
Paling tidak pusat kesihatan yang terdekat.
Paling teruk kalau kejadian ni berlaku pada waktu malam.
dan waktu yang sama call papa dan jumpa di hospital.
(Ini yang terbaik yang mama gambarkan)
Kalau mama tak bleh drive, mama brenti je kat tepi jlan dan call je ambulan.


Situasi 2 :
Setelah sakit dikenal pasti.
Call atuk felda.
Tunggu sehingga atuk datang untuk dihantar ke hospital.
(Ini cadangan papa. Mama klu bleh taknak susahkan orang)

Situasi 3 :
Tunggu je papa balik dari perjalanan 2 jam setengah.

Tapi masalahnya.
Bila mama dapat mengenalpasti sakit tu?
Sekarang ni pun da berapa malam mama berjaga sebab sakit perut.
Meneke samada itu adalah contraction atau tidak.
Amik sela masa.
Kadang2 sampai tertido.
Bila terjaga balik.
Ermmm.. Mungkin tidak.

Tambah lagi sekrang kadang2 mama lemah.
Bila g check klinik biasa, BP mama rendah.
Pernah cecah 80/40
Doktor kasi air garam.

Tapi bila regular checkup ahri ni BP ok.
Just berat turun skit.

Sampai mama tanya nurse..
"Tak bleh agak ke bila saya akan bersalin?"
Nurse tu senyum je.

Huuuu..
Bila nurse cakap da cukup bulan,
siap search kat google "tips mempercepatkan kelahiran"
Waaaa.. tak sabar..
Tak sabar asyik meneka.
Tak sabar menunggu papa ada disisi.
Tak sabar nak peluk adik baby..
Tak sabar nak "berpantang"

Tak sabar melalui benda yang kita harus lalui.

Ya Allah.. percepatkan lah teka teki ni.

*** mama da start bercuti.. Tapi dapat SMS dari boss yang HR minta mama g training ke Korea pada 21 - 25 April.. Means lbhkrg sbulan berpantang.. nanti company kasi sambung maternity leave selepas itu.. Waaa... Nak bawa adikbaby sbb takut nnt dia refuce direct feeding bila mama balik nnt.. Tp sapa nak ikut mama g sana?***






4 comments:

Anna Da Lady said...

lin...risau aku dengar status ko ni...

Mama Lynd said...

Ko risau.. aku sasau..

Imaan09 said...

induce tamau??
prepare no tepon ambulan beb!

Mama Lynd said...

Induce..? Terpikir jgak.. Tp nk natural la.. Heee.. Dok bandingkan keadaan ko dr kol 11 kol 8 br bsalin so still hv time. Xder la emergency sgt.