Pages

Friday, July 23, 2010

Tak sempat..? Penat..? Tak larat..? Malas..? Kurang bijak?

Kehidupan sebagai Isteri..Ibu.. Yang berkerjaya..
Memerlukan komitment, skill dan kebijaksaan..
Sekarang ni aku tengah nak khatam buku ni...
Tujuan baca buku adalah :
1. Untuk menimba ilmu mengenai peranan kita.

2. Paling Penting !!! Untuk menangkis segala bisikan syaitan.
- Maksudnya adalah, bila aku nak menjalankan tugas ku, ada je bisikan2
"Amboi2 sedapnya dia dok lepak, kita buat keje"
"Penat la, balik keje nak kena buat keje rumah"
"Aku pun keje, dia pun keje so mana aci"
"Tak sempat la nak buat sume benda"

Itu adalah contoh2 bisikan syaitan yang direjam.
Jadi aku memerlukan bisikan yang akan menangkis segala bisikan jahat itu.
So, bila bisikan jahat datang akan kuar bisikan tangkisan (bhasa apa ku pakai ini?)
"Huis, banyaknya pahala aku"
"Nanti suami sayang aku"
" Ikatan kekeluargaan kami makin kuat nanti"
Dalam bahasa directnya, ku perlu fakta untuk memujuk hati sendiri.
Hehehehehe.
Buku ni best sbb banyak fakta memujuk hati.
Moral of da story, kita kena menimba ilmu supaya kita tidak jahil tentang kehidupan kita.

Huis..
Kembali ke topik asal.
Aku mmg seorang poor mom, poor wife sbb ku masih tak berjaya nak manage hidup ku.
Ku sampai rumah kol 6.30 ptg (Ni mmg tak beratur kat trafik light, mmg potong barisan je)
Nak main ngan anak dulu, pastu mandi, maghrib.
Dalam kepala dok pikir, klu aku masak tak sempat nak main ngan anak.
Rumah yang selalu tunggang langgang ngan kain baju.
Mmg aku pikir tak sempat nak menjalankan tanggung jawab aku dalam masa 4 jam aku berada kat umah sebelum ku tido.
Kol 10.30 am mesti da pangsan.
"Penatttttt" kata hati ku.

Tapi bila ku baca blog mommies2 lain yang sempat masak dan berblog lagi kat umah.
Ngan ada yang buat power pumping lagi malam2.
Kagum aku.
Buat aku terpikir masa dorang "Terlebey suda" ke?

Ke aku yang malas???
Yeke aku malas????
Yeke????

Ke aku kurang bijak mengurus masa??
Yeke kurang bijak???

Ke aku berkira???

Kena menimba ilmu lagi ni..
Mommies sekelian alam yang membaca n3 ku ini tlg la buat 1 entry untuk memberi contoh schedule kehidupan akak2 sekelian. Mungkin dapat membantu diriku yang hina ini.
Pastu tinggalkan komen anda.
Ada ke orang buat cam aku ni?
Hehehehehe.

5 comments:

ayu said...

paling penting kerjasama dari en suami..
kalau dia sanggup tolong jagakan anak sementara kita masak , apa salahnya kan...mungkin dia juga boleh tolong lipat2 baju sambil main dgn anak2 ke..

mcm ayu, ayu mmg ambil anak2 lambat sikit..
so, balik rush masak2 dulu..mandi siap2..lps tu baru ambik anak..mujur selang sebuah rumah cuma tingkat 1 je..kakak tu pun faham ayu blk masak dulu..

mlm, tunggu en suami balik.. so, kitaorg akan rotate, klu ayu basuh baju + sidai baju, suami kena lipat baju + simpan baju..hehe..

lepas tu bab2 kemas rumah + basuh bilik air, mmg kerja suami..hehe...ayu jaga anak2 lorr..

Imaan09 said...

mak aku kata 'dah kawen, keja2 tu mmg xkan abes.."
MEMANG BETUL..and MEMANG PENATTTTTTT..tp kena enjoy! N kadang kala kena blajar 'tahan mata' tgk umah cam tongksng pecah..

nur said...

normal la tu perasaan mcm tu... baru dpt anak dan mama masih lg dalam proses nak sesuaikan diri dengan rutin harian + keperluan suami dan anak...akak dulu mcm tu jugak, lama2 baru dapat cari ruang yg sesuai utk kemas, masak, dan rutin lain2... kena bijak mencuri masa tau!

KasehKu said...

Ayu : Huuu.. Da jadi habit la tak reti nak mintak tlg suami. Da tary tapi 1 hr je. Pastu da xreti

Imaan09 : Betul. Kena butakan hati tengok rumah yang ..... Tapi yang penting kena Enjoy!!!!

Kak Nur : Tu la, nak jadi wanita kita kena bijak.
Hidup Wanita!!!!

mimi said...

Kite serupala.. 1st time mother kan.. Asik rs gagal je. Nmpaknye Bukan sy sorgla kene tempias ni. agaknye seme2 1st time mother kot.. ayat x hengat.;)
Tp skang cam da ok sikit kan? (ayat penyedap hati);)
Sgt suke n3 ni. nak cari gak buku tu. yahooooo!Thanks 4 sharing.