Pages

Tuesday, July 6, 2010

"You Can Be Someone"

"Kita boleh jadi someone"
Tu kata2 hikmat yang tersembur kuat dari mulut suami ku.
Sejak tu macam melekat kat hati aku.
Macam terjaga dari tidur.
Hidup kita ni, kita yang mencorakkannya.
Bagaimana kita nak hidup is depend on us.
Allah takkan bagi sesuatu tanpa sebab dan tanpa laluan.
Yang membuka laluan tu adalah kita.
Yang nak memberinya adalah Allah.
Maksudnya, kalau kita tak buat apa2 macam mana Allah nak memberi sesuatu kat kita.
Sebagai contoh, sekarang ni kita keja makan gaji di sektor swasta.
Hari2 datang keje hujung bulan dapat gaji sekian2 jumlahnya.
Berbelanja, bayar itu ini, simpan dan joli.
Habis..
Pastu keje hari2 balik dan seterusnya begitu.
Kalau keje keras pun tunjuk komitmen yang memberangsangkan pun setahun sekali dapat la increment lebih skit.
Tapi kalau tiba2 tengok orang g melancong luar negara, dok umah besar, pakai kete besar.
Apa yang kita mampu?
Pandang je.
Pernah tak terdetik kita pun boleh jadi camtu satu hari nanti?
Tapi dengan keadaan hidup kita yang camni mampu kah kita?
Nak move one step to the next level pun kena tunggu.
Contohnya dari dok umah sewa ke dapat beli rumah.
Cuba kira berapa lama kita kumpul duit nak kasi down payment?
Sanggup duit yang kita kumpul untuk DP rumah tu kita belanjakan untuk gi melancong?
Maksudnya disini apa yang kita nak buat mesti ada list of keutamaan.
Mana yang penting didahulukan.
Betul tak?
Tapi camner pulak kalau nak jugak g melancong luar negara?
Nak jugak.. nak jugak..
Dengan kehidupan "biasa" kita mesti tak mampu.
Tapi sapa tahu Allah da kata kita akan dapat g melancong dalam 6 bulan lagi.
Klu base on culculation mmg tak tercapai akal ku la.
Apa yang kita tahu tentang apa yang kita akan dapat dari Allah.
Setiap hari berdoa semoga dimurahkan rezeki.
1 hari Allah nak makbulkan doa kita.
Tapi macam mana?
Takkan la tiba2 Bulan depan naik 4x ganda.
Tak mustahil tapi tak reasonable.
So.. Apa yang kita harus buat?
BUKA LALUAN..
Maksudnya.. Jangan sekadar meneruskan hidup yang biasa.
Sebagai contoh, buat bisnes.
Kecik pun tak per.
Jangan pikir ada orang nak beli ke?
Bleh jalan ke?
Kita da bukak jalan, Allah yang tentukan isinya.
Usaha..
Kita dok doa murahkan rezeki..
Tapi usaha tarak..
Bila tengok orang senang..
"Huis bestnya dia"
Ada pernah pikir,
"Satu hari nanti aku camtu gak la nanti"
"Apa eak dia buat untuk jadi macam dia?"
Pernah kita pikir dimana kita setahun lagi?
2 Tahun lagi?
5 Tahun Lagi?
10 Tahun lagi?
Kat sini lagi ke?
Mesti nak perubahan.
Untuk Allah turunkan sesuatu kat kita,
kita mesti buat sesuatu.
Tanpa usaha apa pun tarak.
Sediakan SEBAB kenapa Allah perlu kasi sesuatu kat kita.
Macam2 option ada untuk menentukan siapa kita dan dimana kita dimasa hadapan.
Cari keje lain?
Sambung belajar?
Start Bisness?
It's depend on you.
Apa yang penting dan perlu diingat
"Long journey start with the first step"

Tak kira la dalam mengejar..

Duit?

Nama?

Penghormatan?

Pengiktirafan?

Kita kena pikir panjang dan mendalam.
Don't look at the surface only.
Look it deeply.
Klu tak kita akan terus berada disini untuk..
Mendengar cerita orang..
Melihat orang..
Mengagumi orang..
Cuba la jadi ORANG itu.
Tapi jangan jadi ORANG-ORANG..
Thanx kepada suami ku.
Membuatkan aku terbuka mata.
Mencari ruang untuk memulakan langkah pertama.
Mencari sebab untuk diberikan rezeki.
**Nukilan ikhlas tanpa skrip**

5 comments:

Imaan09 said...

yupp..ALLAH jugak laa y memberi kekuatan dan cetusan rasa untuk kita "membuka" laluan tu
p/s - Klu ko leh publish komen aku ni, gtau ek..SMS. sbb blog aku problem, n rasanya banyak blog problem ngan komen arini..

Anna Da Lady said...

Ibu Kaseh..Singapore tu luar negara jugak..hehe..takpe, aku sokong ko jadi 'someone' yang disegani...

umialya said...

off tajuk jap.. hehe

EBM bertahan sehingga 4 jam pd suhu biasa.
Jadi, hari ini kena cepat2 balik umah le bagi memastikan kesegarannya

nur said...

wah, akak pun turut bersemangat bila baca entry ni... thanks for sharing :)

KasehKu said...

Umialya : Time kasih banyak2. Best betul ada supporter yang sedia berkongsi info.

Imaan09: Yup. Cetusan rasa tu pun datang dari Allah. So bukakan lah hati anda

Anna Da Lady : Aku taknak g jaoh2. Aku nak g Cameron Highland je. Segan aku nak jadi org yang disegani.

Nur : Huis. Bagus gak tu klu berjaya mencetuskan semangat org lain. Sama2 kongci Sama2 Rasa