Pages

Friday, July 30, 2010

Badan Oh Badan

Bagi ibu yang menyusukan anak mereka pasti biasa dengan quote
"ON DEMAND" or "Mengikut Permintaan"
Maksudnya, bila baby nak, kasi jeeee.
Tak payah tengok jam.
"Huis da 2 jam, bleh kasi."
"Blom 2 jam mane leh kasi"

Tujuannya adalah untuk badan kita menyeting pengeluaran mengikut keperluan baby kita.
Dari konteks ibu berkerjaya, mereka perlu menstimulate pengeluaran susu dengan aktiviti mengepam.

Pengeluaran susu adalah seperti flush toilet
(sorry klu perumpamaan ni agak krg sopan)
Jika kita flush..air baru akan refill.
Flush je refill.
Flush lagi refill lagi.
Kalau tak flush maka tak refill.
Takkan jadi yang dia refill je sampai melimpah.
(Klu pam tu rosak lain cerita ye)
Klu dalam pantang yeee.
Badan kita refill jeee klu tak flush kuar mesti bengkak dan demam.

Klu hormon da stabil konsepnya adalah seperti flush la.
Bila kita pam SI, badan akan setting yang kita memerlukan sebanyak itu SI.
Kalau kita tak pam, badan kita akan setting kita tidak memerlukan SI.
Makin kurang kita mengeluarkan SI makin kurang la penghasilannya.
Begitu bagusnya badan kita.
So takder la membazir bagi orang2 yang tak menyusukan anaknya.
Sebab badannya "Da paham2 sendiri".

Bagi ibu yang bz cam aku........
Waaaaa sangat menyedihkan.
Bukan ku tak mau mengepam tapi kekangan masa.
(Ni semua alasan)
Bila BZ ku tak sempat mengepam.
Dan badan ku yang mengikut perintah Penciptanya ini,
melakukan tugasnya dengan taat dan patuh.
Badan ku disetting mengikut "keperluan".
Dan sekarang ku perlu membantu badan ku ini untuk menukarkan settingnya kembali.
(Aku yang bantu badan atau badan bantu aku)
Rules is Rules Lynd.
Badan ini hanya menjalankan tugasnya.
Hanya engkau yang lalai.

Disaat kebangkitan.
Belajar dari kesilapan.
Jika kita tak jatuh kita selalu alpa, riak dan lupa diri.
Bangun kembali.
Jangan berputus asa.

Ditangisi benda yang dah lepas takkan merubah masa depan.
Tingkatkan kapasiti tank anda.
Kepada ibu2 yang senasib.
Jangan give up.
Ingat ON DEMAND.
Badan kita memerlukan masa untuk resetting.
Bak kata Ayu, jangan risau pasal hasilnya.
Pam je.
Nanti badan akan paham.

Anyway, kepada ibu2 yang senasib,
sama2 la kita pujuk diri sendiri.


Weekend Datang Kembali..

Asal jumaat je hepi..
Asal Hepi je Jumaat..
Tapi hari jumaat ni istimewa skit..
Kenapa..?
Biar ku simpan sndri..
At least ada kegembiraan disaat zaman kemeruduman hasil tenusu ku ini..
Weekend ni ada beberapa plan yang menunggu :

1. Nak g cari langsir.
Ada beberapa tempat dlm pikiran. NIlai..? Jakel Sek 7, Shah Alam..? SSF, kat mane tu..?
Sume tempat tu nak konsider location and harga.
Katanya Jakel mahal tapi banyak pilihan dan dekat.
Katanya Nilai murah (yeke..?) dan banyak pilihan tapi jauh dan blum tentu ada pun.
(bleh g Ais room skli)
Katanya SSF (ni cadangan pakwe Singh kat depan ku ini) maner tau ada yang berkenan dihati and no comment yet tapi mesti la harganya terlebey sudah kot.
Nak cari kain je sbb nya nak jait sndr.
Sapa nak buat tempahan langsir?
Sila22 kannn.
Tapi tak leh la xpect cam profesional pnyer jaitan.
Hehehehehe.
Citer pasal langsir ni frust jgk la sbbnya da sblum cat rumah da terbayang2 warna yang nak.
Tapi pas cat, color untuk main wall da lari, xtau la salah base ke salah pilih.
Tapi tak seperti yang digambarkan la.
So da kena pikir warna lain.
Ermmm... Warna apa eak..?

2. Annual Dinner Company En Suami.
Petang sabtu da kena g Subang untuk dinner.
Tema nya ntah apa ntah.
Walau apa pun temanya aku tetap takder baju lagi nak pakai.
Dannnnn yang paling penting kena mekap ke???
Selama ni klu g dinner kat U pun org lain tg contengkan.
Adik kawin hari tu adik pompuan aku yang contengkan.
Takkan nak g bodo camtu je.
Sian laki aku nnt org tengok bini dia sememeh.
Ermmm...
Yang buat dalam dilema lagi aku kena tinggalkan Kaseh ku bucuk2 kat mertua ku.
Ku tak pernah tinggalkan Kaseh selain dekat nursery.
Berdebar jugak la.
2 hari yang ptt ku habiskan dengan Kaseh ku da terganggu.
Mama going to miss you honey bunny muah..muah..

3. Trip to Sungai Buloh.
Da lama aku tak g Sg Buloh carik pokok bunga.
Last aku g 3 hari sebelum bersalin.
Sebelum tu sukeeeee sangat g sana jalan2 cuci mata.
Tapi kali ni ada misi.
Ak nak make over taman rumah ku yang sekangkang kera tu.
Rumput philipine kat umah ku da mati da sbb ktrg pasang awning so matahari tak masuk.
Untuk pengetahuan semua, rumput ini memerlukan sekurang2nya 8 jam sinaran matahari.
Baru la dia akan tumbuh dengan cantekkkkkk.
Tapi skrg rumput itu tidak sesuai untuk rumah ku.
Idea baru?
Tungguuuuuu.
Nanti ku tunjuk before and after.
Ku jgak nak make over water fountain ku itu.
Da boring.
Idea baru..?
G sana baru leh cari ilham.
Untuk pengetahuan semua, ku suka buat lanscaping ni.
Buat sendri tau.
Bukan pasang siap.
Klu pasang siap main riban2 beb.
Tapi sbb buat sndr sgt la save.
Yang penting kena pandai mix and match.
Nak rundingan lanscape?
Jangan harap...sbbnya ku ikut sedap mata sndr je so tak sesuai untuk tontonan umum.
Hehehehehe.

4. Mengecat rumah
Weiiiiiii...
Dok sebok g sana sini, aku blum siap ngecat.
Ada 1 wall lg blum setel.

Nota Lutut : Bnyaknya cadangan aktiviti. Ntah jadi kenyataan ke tidak.


Wednesday, July 28, 2010

Biru..Biru..

Mau tak biru
Aku tengah mengepam ada audit 5's menjengok dalam port aku.
Waaaaaa...
Kantoi kah aku?
Aku bukan buat salah tapi keadaam aku itu "menampakkan" aku mcm buat salah.
Waaaaaaaa
Biru muka aku.

Aku dengar mamat Jepun tu tanya
"Store ka?"
Jawab 5's commitee member
"Yes, store but sorry ne, no key"

Puh!!!! Lega aku..
Tapi tetap biru jugak.

Hapdet pump session aku untuk hari ini.
What dat i can say "Menyedihkan"
9.00 am : 5 oz
11.00 am : 2 oz
01.30 pm : 3 oz
03.30 pm : 2 oz (mgkn sbb kejutan biru td)

Total : 12 oz

Waaaaaaaaaaaaaa
Menyedihkan.
Tapi takper. Ni permulaan untuk kebangkitan semula perjuangan untuk mu Kaseh.
Ganbatte Lynd. I lap you Lynd.



Pam..Pam..Pam

Aduhai..
2-3 menjak ni jadul mengepam ku da lari.
Asik skip je.
Bz la yang disalahkan.
Hasil pun terasa merudum.
Badan pun da rasa lain.
Dulu kalau malam Kaseh lambat bangun nenen, mesti rasa bengkaknya.
Sekarang, bangun kol 4 pun cam lembik je lagi 2-2 belah.
Kat opis pam 2x je.
Kat rumah mintak mangap la.
Konon2 da pakai s3 rajin la nak ngepam, xdernya.
Cam biasa la alasan yang dicreate untuk membantutkan apa yang patut dibuat.
Jadual mengepam yang PATUT aku ikut :
9.00 am
11.00 am
1.30 pm
3.30 pm
11.00 pm

Cik Lynd, kembali ke pangkal jalan.
Kuatkan semangat anda.
Perjuangan mesti diteruskan!!!!
Ganbatte Lynd!!!!

Cerita Kaceh Dan Epan



Keceh : Epan, Jom g main bacikal jom.
Epan : Mane boleh Kak Cik kecik lagi. Tak pandai duduk pun lagi.

Epan : Epan g dulu la. Tunggu Kak Cik besar lambat sangat. Babai Kak Cik!!!
Kaceh : Epan!!!!! Jangan la tinggal kita!!! Nak ikut!!!!

Papa Kaceh : Sian anak papa kena tinggal.
Kaceh : Hampeh tol budak Epan ni.

Epan : Yela2. Epan tak tinggal. Epan temankan Kak Cik la.
Kaceh : Epan jangan la dekat2 sangat. Busyuk laaaa. Bau kelek.

Epan : Orang nak teman dia mengata lak. Tinggal baru tau.
Kaceh : Alolo.. Orang gurau je la. Meh la sini dekat2.

Kaceh : Epan jangan la merajuk. Buruk la.
Epan : Tengok tu. Bukan nak pujuk elok2.

Kaceh : Alo.. Epan ni sensitip lak. Gurau je la.
Epan : Jangan la pegang2.



Kaceh : Nenek!!!!! Epan marah Kaceh !!!!!

Epan : Huis.. Jangan jerit2 panggil nenek. Kita Damai. Peace!!!!!
Kaceh : Cam tu laaaaa...






Tuesday, July 27, 2010

Hati Ku Berkata2..

Mood untuk buat N3 yang agak berinfomatif takder.
N3 meraban adalah.
Sorry yea kawan2.
2 3 menjak ni kepala berkecamuk skit.
Ntah la bak po.
Nak back to track tu sooooosah skit (Ke malas?)
Hidup kita ni akan senang bila kita buat apa yang sepatutnya kita kena buat.
Hidup ni agak susah kalau kita sibuk mencari alasan untuk tidak melakukan apa yang kita patut buat.
Walau ke mana pun kita pergi atau buat kita kena dahulu kan kewajiban dan diikuti dengan yang seterusnnya.
Banyak bisikan yang akan sentiasa membawa kita ke arah kesesatan.
Klau da sesat mungkin kita mencari di mana puncanya dan dimana kita harus bermula.
Bila rasa akan sesusahannya kita akan terus mengabaikannya.
Sudahnya kita akan terus sesat.

Apa yang penting,
BACK TO FITRAH.
BACK TO KEWAJIBAN
HENTIKAN SEGALA ALASAN.

Kadang2 kita tahu benda itu salah.
Tapi apabila mengutamakan keseronokkan sementara / duniawi
Kita akan mengabaikan kehidupan / ketenangan hakiki.
Walaupun ketenangan itu datang selepas kita berusaha tapi ketenangan itu menjadi pintu kebahagiaan yang seterusnya.
Apa yang penting, MULAKAN.

Ya Allah Ya Tuhan ku,
Berikan hamba-Mu ini kekuatan.
Berikan hamba-Mu ketenangan
Ampuni segala dosa hamba-Mu ini.
Tunjukkan jalan yang lurus dan jalan kebenaran.
Jauhkan lah aku dari segala kesesatan.




Friday, July 23, 2010

Hari Ini Hari Jumaat..

Memandangkan hari ni aku terbertapa kat opis..
(Supplier delay production tetiba je)
Banyak masa dihabiskan berblog walking..
Ermmmm....
Ermmmm........
Buat ku banyak berpikirrrrrrrr.
.
.
.
.
.
Pasal apa?
.
.
.
.
I need to do something
.
.
.
.
Tutup.
.
.
.
Dapat lak citer yang srg mmb aku kat opis ni dapat keje lain.
Waaaaaaaaaa
Dia best pren aku kat opis ni.
Rakan seumur..Sebaya..Sebowling (Time bujang dulu slalu main bowling ngan dia)
Ermmm...
Buat ku terpikir nak cari keje lain gak..
I need changes.
Tapi aku suke keje kat sini.
Bos yang tak amik tau hal orang (kdg2 menyusahkan jgak)
Leader yang sporting.
Member jantan yang sempoi. (Wlupun kedekut)
Member pompuan yang best.
Bidang keje yang takder la pressure maner pun.
Bleh kuar sesuka ati tanpa syak wasangka.
Sesi mengepam yang tiada batas.
Apa lagi yang ku mau...?
.
.
.
.
Tapi tu la..
Tiba2 je rasa cam nak perubahan.
Nak bertukar angin.
Erm...
Nak kuar dari zone selesa ni.
.
.
.
Waaaaa.. Majinta..
Ko buat aku jiwa kacau disaat aku menghayati hari jumaat yang indah ni.
Dimana aku setahun akan datang.....?????

Tak sempat..? Penat..? Tak larat..? Malas..? Kurang bijak?

Kehidupan sebagai Isteri..Ibu.. Yang berkerjaya..
Memerlukan komitment, skill dan kebijaksaan..
Sekarang ni aku tengah nak khatam buku ni...
Tujuan baca buku adalah :
1. Untuk menimba ilmu mengenai peranan kita.

2. Paling Penting !!! Untuk menangkis segala bisikan syaitan.
- Maksudnya adalah, bila aku nak menjalankan tugas ku, ada je bisikan2
"Amboi2 sedapnya dia dok lepak, kita buat keje"
"Penat la, balik keje nak kena buat keje rumah"
"Aku pun keje, dia pun keje so mana aci"
"Tak sempat la nak buat sume benda"

Itu adalah contoh2 bisikan syaitan yang direjam.
Jadi aku memerlukan bisikan yang akan menangkis segala bisikan jahat itu.
So, bila bisikan jahat datang akan kuar bisikan tangkisan (bhasa apa ku pakai ini?)
"Huis, banyaknya pahala aku"
"Nanti suami sayang aku"
" Ikatan kekeluargaan kami makin kuat nanti"
Dalam bahasa directnya, ku perlu fakta untuk memujuk hati sendiri.
Hehehehehe.
Buku ni best sbb banyak fakta memujuk hati.
Moral of da story, kita kena menimba ilmu supaya kita tidak jahil tentang kehidupan kita.

Huis..
Kembali ke topik asal.
Aku mmg seorang poor mom, poor wife sbb ku masih tak berjaya nak manage hidup ku.
Ku sampai rumah kol 6.30 ptg (Ni mmg tak beratur kat trafik light, mmg potong barisan je)
Nak main ngan anak dulu, pastu mandi, maghrib.
Dalam kepala dok pikir, klu aku masak tak sempat nak main ngan anak.
Rumah yang selalu tunggang langgang ngan kain baju.
Mmg aku pikir tak sempat nak menjalankan tanggung jawab aku dalam masa 4 jam aku berada kat umah sebelum ku tido.
Kol 10.30 am mesti da pangsan.
"Penatttttt" kata hati ku.

Tapi bila ku baca blog mommies2 lain yang sempat masak dan berblog lagi kat umah.
Ngan ada yang buat power pumping lagi malam2.
Kagum aku.
Buat aku terpikir masa dorang "Terlebey suda" ke?

Ke aku yang malas???
Yeke aku malas????
Yeke????

Ke aku kurang bijak mengurus masa??
Yeke kurang bijak???

Ke aku berkira???

Kena menimba ilmu lagi ni..
Mommies sekelian alam yang membaca n3 ku ini tlg la buat 1 entry untuk memberi contoh schedule kehidupan akak2 sekelian. Mungkin dapat membantu diriku yang hina ini.
Pastu tinggalkan komen anda.
Ada ke orang buat cam aku ni?
Hehehehehe.

Thursday, July 22, 2010

Dalam Kepala Otak KU

Erm...
Bz and Bz..
Dalam kebzian ni macam2 berlegar2 dlm kepala botak ku ini..
Check List / Skill yang aku nak blajar or need to improve :

1. Bila la aku nak start berCD ni..?
- CD beli dr seblm bersalin lg. Start je belum.

2. Bila aku nak praktis guna ringsling ni..?
- Beli masa pas pantang tapi sampi sekarang dok guna alasan "Tak Reti"

3. Bila aku nak pandai nenenkan Kaseh sambil berjalan..
- Tercetus inisiatif ini lepas baca buku MAMA SAYA LAPAR, Wardina pandai nenenkan sambil jalan. So i should try toooo.

4. Bila aku nak buat Flow Chart idup aku ni.

5. Bila la aku nak start masak kat umah secara konsisten ni.

6. Bila la aku nak mengepam secara konsisten ni.
- Bila kuar supplier slalu skip. Padahal pam bawak.
- Bila malam je malas nak ngepam lagi2 bila stok Kaseh untuk esok da cukup.

7. Bila la aku nak buat Power Pumping ni.

8. Bilo la den nak start menabung sendiri ni.
- Hehehehehe

9. Bila la aku nak completekan work station aku kat umah tu.

10. Bila la den dapat cuti panjang dan orang bagi gaji ni.
- Bersalin je kot ni.... Hehehehehe



Friday, July 16, 2010

Aku dapat bayaran CASH

Pagi jumaat yang indah
Tapi aku mendapat pembalasan atas segala perbuatan dan niat buruk aku.
Waaaaaaaaa
Menyesalnya ya Allah..
Ampunkan dosa aku.
Ceritanya begini
.
.
.
Kat kilang ni aku ada special parking.
Parking berbumbung dan dekat ngan entrance.
Sebnarnya tu parking manager.
Ktrg yang bawahan ni parking tak berbumbung dan jauh skit la.
Tapi ada la beberapa tempat yang kosong samada manager da brenti or manager tak pakai kete.
**Ada tau manager yang datang keje pakai moto**

So atas kebijaksanaan aku, aku berjaya dapat 1 parking bila aku dapat tahu srg supporter Jepun ni da dihantar pulang ke negara dia.
Aku da tau no kete dia so tinggal masuk je la.
So aku hidup la ngan aman damai.

Bagi orang bijak yang lain dia akan cari tempat parking mane yang tak sama ngan no kete.
So dia akan tahu itu adalah tempat parking yang tidak bertuan.
Tapi ni mmg memerlukan kerja keras la.

Tak tau la aku bersangka buruk ke apa.
Tapi aku suka usha akak ni dia kadang2 dapat bumbung kadang2 tak.
**Ku ter"usha" dia sbb kete dia cam best.
1 hari tu ku ternamapak dia macam mengusha la tempat parking tu.
Terdetik kat kepala aku ni "Dia tengah usha parking la tu"

Sampai la semalam..
Aku da sampai tengok dia nak masuk parking aku.
Aku pantas dan tuntas tanpa hati perut aku pancong dan masuk parking tu.
Dalam kepala aku masa tu "Ehhh.. Ni parking aku"
Klu sesama geng ktrg klu tau tu da port org,
drg takkan masuk punyer.
**Yeke kawan2?**

Terdetik la jugak kesian kat akak tu.
Da la pregnent.
**Jahatnya aku**

Hari ni aku nekad nak datang awal sbb mesti akak tu nak balas dendam
**Aku rasa la dia pikir gitu**
Sampaikan Kaseh pun ku suruh suami ku yang anto.
Dalam kelam kabut nak kuar tu da sampai simpang nak kuar dr rumah tu tiba2..
"GEDEGANG!!!"
Alamak..
Ku langgar dinding longkang.
Tayar ku pecah!! Koyak!! Dan Rabak!!
Patah balik
Suami ku tukar tayar.
Tak boleh nak tampal apa pun kena tukar tayar.
Sudahnya duit melayang..
Slot in 3 minit 13 saat lambat..
Kena parking jauh gilerrrrrr..

Dalam kepala aku terawang2 perkataan
"AKU DA DAPAT BALASAN CASH DR ALLAH"
Siap keep da change lagi.

Moral of da story..
Beringat la klu kita buat naya kat org anytime kita akan dapat pembalasan samada dlm keadaan sedar atau tidak.

**Ku syukur sebab Allah bukakan hati ni tunjukkan apa tujuanNya atas insiden hari ini**
**Ini merupakan peringatan sebelum kejadian yang lagi teruk**
**Datang keje ngan niat yang betul**
**Tahniah kak sebab dapat parking tu**


Wednesday, July 14, 2010

Baru ku tahu

Ku tau puncanya kenapa mood ku menjauhkan diri.
Dia nak hirup udara segar.
Dok terkurung kat kilang ni bt dia tertekan.
Jap tadi da kuar g supplier bawak ada mamat Jepun ni.
Keje setel awal ku bawak mamat Jepun ni makan cendol ngan Laksa.
Makan kat lori depan Panasonic.
Klu sesapa tahu dorang letak kerusi je.
Mamat Jepun cakap "Malaysian Way"
Layanzzzzzz..
Perut da kenyang..
Tunggu time balik je..

Lai..Lai..Lai..Mari..Mari..

Mari..Mari..Mari..
Lai..Lai..Lai..
Ku Seru kau kembali..
Mari lah..
Kembali lah..
Usah kau jauh dari ku..
Aku memerlukan mu..
Tanpa mu hidupku..
.
.
.
Kosong
.
.
.
Tak bererti
.
.
.
Tunggang langgang
.
.
.
Tak sempurna
.
.
.
Tanpamu
.
.
.
Aku bukan aku
.
.
.
Ku seru semangat ku
Kembali lah
.
.
.
Datanglah kembali wahai mood
Yang ko g jauh2 tu nape?
Ko tinggal aku terkontang-kanting disini.
Nak buat keje pun susah.
Puas ku post mortem diriku.
Mane silap diri ku sampai ko pergi.
Datang lah kembali wahai mood.
Lai..Lai..Lai..

**Tahu kah anda.. Semasa anda menyusukan anak anda badan akan menghasilkan hormon penenang dan kegembiraan. So adakah aku perlu balik rumah untuk nenenkan permata hatiku**

Look At The Negative Side

Biasa kita dengar "Look at the positive side"
Bila jadi sesuatu dugaan or problem memang orang cakap gitu.
Tapi semalam ku dapat terbalik.

Salah satu job description aku adalah to make sure barang yang masuk ke production adalah barang yang berkualiti.
Dan semasa development kami kena cari problem sebanyak mungkin supaya problem tu tak timbul time mass production.
Bila g supplier ku kena check process ok ke tidak, jig ok ke tidak sume2 la.
Bagi aku yang sentiasa positive ni sume benda aku rasa ok.
Dan dalam banyak problem ada la 1 benda yang tak leh setel so aku blame design.

Tiba2 1 hari leader aku g check process dan dia jumpa punca kepada problem tu.
Dan problem tu disebabkan oleh benda yang ku rasa BAGUS.
Masa mula2 tengok dulu dalam kepala aku "Wahhh bagusnya benda ni"
So sepanjang development aku tak nampak sebarang kecacatan.

Sampai la leader aku tu jumpa baru la terpikir "A'ah la. Patut la"
Pastu sambil lepak2 leader aku cakap " Sometimes we have to look at the negative side"

Moral of the story :
1. For the first sight kita nampak / judge someone as good sometimes kita takkan nampak kelemahan.
2. Kita perlu someone yang berfikiran negative untuk melihat kelemahan kita yang kebiasaanya kita sendiri tak nampak.
3. Kita kena positive tentang apa yang orang komen **Da lari dari konsep**

Sebelum ni aku terbengang jugak la bila leader ni slalu komplen apa yang aku buat.
Dan aku tak jumpa positive point untuk pujuk hati ni.
Bila da dia ckp gitu smlm baru la aku dapat pujuk hati ni.
Kadang2 orang ckp negative tu tak semestinya untuk kondem tapi to help us to be better.
**So....positive Pn Lynd**
Aku kena belajar untuk tengok sesuatu at the negative side
Tapi takut terjadi darah daging lak pemikiran gitu.
Nanti hidup tak tenang.





Monday, July 12, 2010

Spectra 3 Review - After 1 Week



Pagi tadi kan..
Cam biasa..
Sampai opis, bukak blog..bukak email..
Huis..
Banyaknya massage Facebook..
Aku mmg jarang bukak fb.
Malas..
Tapi ni keje adik aku la ni..
Dia tag gambar kat fb aku so comment sume masuk kat aku skli.
So keje aku hari2 delate msg dia..
Tiba2 aku terpandang satu comment seperti di bawah.

Tak nampak la pulak.
Msg dari Areyou Sleeping..
Berbunyi " Lin, Aku selalu baca blog ko tapi silent readers je la =p ko sekrg pakai spectra 3 kan.. sebelum ni ko pkai pe? medela harmony ke?? cuba ko bag review pasal kedua2 alat tu =p leh jadi rujukan.. hehehehehe.. dgar kata spectra 3 ni pumpnya bulky so berat sgt ke?? TQ mama lin..

So bagi merealisasikan permintaan classmate ku kat UKM dulu ni yang merupakan bakal bonda, so n3 ini ku tujukan kat dia.
Orang lain sila pejam mata bila baca N3 ni.
Ups!! Sory melalut.


Kehadapan Pn Ayu,
Dulu aku pakai AVENT manual dan baru seminggu pakai Spectra 3.
Klu Medela ko tanya Imaan09 aka Zarlea..
Kenapa ku tukar Spectra 3?
Sebabnya nak buat double pumping so jimat skit masa.
Mmg tak dinafikan mmg menjimatkan masa walaupun nak bawak ke mana2 agak besaq.
So sekarang ni aku bawak back pack g opis.
Seperti yang dibawah :

Ni back pack ku yang berisi cooler bag (Cap Pasar Malam) dan S3
Ni Cooler Bag (MLO) ku yang dikeluarkan dari back pack

Ni S3 ku dalam back pack.

So aku g keje bawak back pack je.
Purse dan barang2 lain aku sumbat je dalam poket yang banyak2 tu.
Xdernya bawak handbag bagai.
Setel.

Erm.. Komen?
1. Double Pumping sangat membantu bila masa tak banyak.
2. Lembut dan tak rasa pun sedar2 botol da penuh.
3. Bila da pakai letrik tu cam biasa la nyampah nak kena cari plug looo.
4. Bottle yang sgt mesra pengguna. Sume jenis leh tapi klu avent nak keturunan dia jgk. Da la mahal.
3. Avent ada massage cuision kat breast shield so rasa lembut je bila pump dan rasa bila LDR tu datang.
4. Yang best manual ni bleh beroperasi dimana jua anda berada.
5. Just bila pakai letrik ni aku banayk lak nak kena pikir. Camner motor dia beroperasi (Ermm..ni da bila namanya Enjen Naya mmg berfikiran begini kot), takperke letak dlm bag je, kena habuk takpe ke, guna lama tak per ke, klu rosak nak cmner nk troubleshooting. Klu manual senang just tgk part pasang betu ke tak.
(Aku rasa idup ku dipengaruhi oleh bidang keje aku)

Ermm..
Mula2 ingat nak let go je Avent ku itu.
Tapi sayang doooo..
Sentimental value dia tinggi..
Tak jadi la..
Ingat sesapa nak pinjam seblm beli yang baru tu ku kasi la.
Nak jual terus mungkin tidak.

Rumusan kepada kedua2 pam ini
AVENT (Manual) : Your life is simple
Spectra 3 : Your time is valuable
Avent + Spectra : Your life is complete.

Untuk review penggunaan spectra bleh rujuk di sini dan susuibu.com

**AVENT tetap kesayangan ku. Kau banyak berjasa kepada ku dan Kaseh dalam mengharungi hidup BF selama 4 bulan ini. I love you Avent. Muahhh muahhh muahhh**

Aktiviti Hujung Minggu



Weekend hari tu..
Dalam progress untuk menunaikan wish list ku.
"Ngecat ruang tamu rumah ku"

Ku nak le ada buat perubahan skit menjelang ulang tahun pertama kami menghuni syurga kami ni September nanti.
Hehehehehe **Ada kaitan ?**

Sebelum ngecat, suami ku nak tambah plug skit.
Ada ke kontraktor tu buat 1 je plug.
Tak bijak langsung.
So hari sabtu suami ku prong preng prong preng kat bawah.
Tebuk dinding..buat wiring ..tampal balik..
Aku ngan Kaseh bersemayam kat atas.
Kol 3 suami ku naik.
"Ayang g kemas. Da siap da"
Aku pun jawab
"OK"
Bila turun.. MasyaAllah..
Aku nak pindah rumah!!!!!!!!!!
Tak sanggup nak kemas!!!!
Coba tengok..


Habuknya...
Tak terkata..
Tengok la warna asal meja tu..
**Y 4 segi tu adalah tapak peninggalan hp aku**
Da.. Malas nak citer da..
Kesannya tak ilang sampai ke hari ni..
Tuuuuuutttttttttt......
Tukar siaran..

Ye.. Kita bersiaran untuk rakaman hari ahad..
Pagi tu suami ku tanya..
"Ayang nak cat hari ni ke? Cat sendiri la eak"
Aku jawab "OK"
Hehehehehe.. Isteri yang bagus..
**Aku yang nak.. jadi tak bleh banyak songeh**
**Aku ni tak pernah ngecat tapi kena buat muka kompiden**

Puan2 sekelian..
Sila tape kan sume benda macam plug ke apa ke.
Pastu dekat dinding pun kena tape supaya tak belemuih.

Ku bercadang nak buat beberapa color la.
Hehehehe.
Tapi untuk siaran hari ni kita buat 1 wall je dulu.
Ni petua yang aku dapat dari abang ku.
Trend sekarang ni buat 3 color.
Klu nak campur2 color tu jgn terus beli 3 color tu.
Pilih 1 color untuk feature punyer.
Maksudnya warna yang paling terang.
Wall yang akan kita ngadap or jd tumpuan.
Pastu beli je 1 color dulu da siap cat baru decide next color apa.
Sebabnya color yang ada kat tin or catalogue tak sama takut lari tone.

Ni adalah sebelum...

Selepas....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tungguuuuuuuuuuu.....


**Banyak project untuk syurga kami ni yang ada dalam kepala ku
** Pemberitahuan : Kami adalah suami isteri yang sehati sejiwa. Kami sangat kedekut untuk kuar duit nak upah orang buat apa2. Walaupun hasilnya mmg tak cantik maner tapi kami lebih suke DIY. Nantikan DIY kami yang seterusnya. Hehehehehehe.

Friday, July 9, 2010

Mama.. Saya Lapar - Review

Selonot aku nak review buku ni.
Nak kasi markah?
Ermm.. 9 /10 kot.
Aku tak penah lg beli buku parenting gini so xbleh nak bench mark lg la.
Komen?
Best.
Bahasa yang senang. Tulisan yang besar. Kertas yang berkualiti. Harga yang murah RM19.90.
Gambar yang berwarna warni.
Content?
Basic of getting start to give solid food to our baby.
Camner nak melayan keranah anak2 time makan.
Ada 1 kisah dalam tu pasal camner ibu kepada 6 org anak bleh ajar anak2 bila nak makan kena duduk elok2 dan ramai2 makan sama2.
Ada resepi.
Cerita pasal susu ibu.
Pasal camner nak menghadapi anak2 yang sakit.
Best la.
Bahasa yang senang dan tak boring.
Membuat ku rasa nak cari buku2 parenting lg.
Jom2 cari dan baca beramai2.

Kenapa Perlu Breastfeed? Kenapa Saya Memilih Breastfeed?

Kenapa saya memilih breastfeed?
Bukan ke susah?
Banyak nak kena pikir..
Schedule pam..
Pam yang sesuai..
Tempoh penyimpanan EBM..
Berapa banyak stok EBM..
Cukup ke bekalan untuk esok..
Fridge penuh.. nak kena beli deep fridge..
Susu da krg kna makan milk booster..
Klu nak kuarkan susah..nak kena selak2 baju..
Berlambak2 blog citer pasal BF..
Siap ada support group lg..
Klau FM xder pun..
Benda senang.. Tak payah support pun..
Huis susu da habis.. Kena g beli..
Nak kuar bwak je 1 beg ngan air panas dan FM bancuh je la..
Kan senang...
Tapi kenapa Susu Ibu Juga Pilihan Ku?
Ni list ku masa mula2 ku memilih untuk BF.
Masa tu tengah pregnant 6 bulan :
(Susunan mengikut keutamaan)
1. Nak jimat kos, klu FM 2rts gak sebulan. Ngan duit nursery lagi.
2. Nak kurus cepat!!!!
3. Nak cepat pulih masa dalam pantang sebab bf menggalakkan pengecutan rahim.
4. Perancang keluarga yang free sbb tak period dalam masa terdekat.
5. SUSU IBU SUSU TERBAIK.
Perasan tak?
Susu ibu terbaik tu jatuh no 5.
Duit jatuh no 1.
Bila ingat balik sedih betul dan rasa bersalah pun ada ngan alasan aku tu.
Tapi tu duluuuuuuu.
Sekarang..
The only one my reason is :
I want to give the best for my baby.
What is the best?
Of Course.. BREAST FEEDING!!!!
Sbab2 lain tu kira bonus la.
Tapi pikir2 balik kira ok gak la what ever reason pun "tercetus" rasa itu kat hati ni.
Besar kuasa tuhan.
Dan bila da memilih untuk BF macam mana palak nak maintain rasa itu.
Ada banyak sebab yang boleh membantutkan misi bf ini.
Antaranya adalah disebabkan "KATA ORANG" :
1. Susu tak cukup
2. Baby tak kenyang
3. Baby senang berjangkit penyakit ngan anak.
4. Bondanya susah nak makan sebab takut anak kembung.
5. Bondanya nak makan ubat takut effect baby.
6. Nanti anak tak bleh berdikari.
7. Nanti anak tak pandai makan klau lambat kasi makan. 6 bulan tu lambat sgt.
8. Nanti anak tak nak menyusu ngan botol.
Antara alasan diri sendiri yang menyekat untuk terus BF adalah :
1. Nak beli pam mahal la.
2. Keje la cmner nak bf.
3. Kat tempat keje tak leh pam.
4. Malas la nak pam2 bagai ni. Menyusahkan.
5. Ada lagi ke org Bf zaman skrg ni?
6. Susah la nak kuar2 nanti nak kena selak2 baju. Lucah..
7. 8. 9. 10..........1001.
Banyak la alasan dan penyebabnya.
Kalu nak seribu daya taknak seribu dalih.
Kenapa ku memilih BREAST FEEDING :
1. What else that better than SUSUIBU?
Ku sayang anak ku. Ku tak mampu nak beli baju mahal2, bilik cantik untuk anak yang ku boleh kasi adalah nenenku yang free. G cari jauh2 nape...
2. This is the only one my quality time with my beloved daughter.
10 Jam berada diluar rumah.
Tidur 6 jam
Balance 8 jam untuk masak, kemas rumah or lain2.
Sebok kehulu ke hilir tiba2 anak nanges.
Apa buat?
Paham2 la bahawa anak kita berkata,
"Mama, duduk la sebelah Kaseh"
"Kaseh nak pandang wajah mama"
"Kaseh da lupa berapa banyak jerawat kat muka mama. Dok sini Kaseh nak kira"
"Kaseh nak mama borak ngan Kaseh"
"Kaseh nak mama duduk dan rehat la kejap"
Ini semua bleh dilakukan masa kita susukan permata hati kita.
Time tu la dapat belek2 anak kita.
"Laaa da panjang rupanya bulu mata anak Mama"
"Huis ada nyamuk gigit Kaseh la"
"Oooo kuku Kaseh da panjang. Patut la da bercakar muka tu."
"Da beca da anak mama ni. Kaki da terjulur kuar dari pangku mama"
** Dan dan rindu kat Kaseh**
3. Hak anak kita. Apa hukumnya mengambil hak orang?
Selalu kita tengok kat drama2 telebesen yang bila mak marah dia akan cakap
"Aku tak halalkan susu yang ko minum dari ku"
Tau tak. Tanpa anak itu susu ibu takkan ada.
Itu adalah hak dia.
Kenapa plak ibu nak cakap halal tak halal.
Ni aku pernah dengar ceramah yang bgitau ibu tak boleh cakap camtu.
Dan banyak lagi sebab secara klinikal dan saintifik yang belh dibaca diblog orang lain.
Hehehehe..Punya la pemalas nak taip
Oleh itu..
Kepada bakal2 ibu @ ibu yang tengah servey barang terbaik untuk anak ini lah yang terbaik.
SUSU IBU.
Bagaimana untuk make sure agar kita terus bersemangat nak BF anak kita.
1. Baca manfaat susu ibu dan hari2 recall dan bisikan dihati kita. Supaya kita tidak mudah lupa.
  • 2. Bergaul / berkawan dengan rakan seperjuangan.
3. Elakkan dari ada option ke 2 cam FM.
Klu ibu baru jangan mencuba FM so kita tak dapat nak bandingkan apa yang senangnya FM dan apa susahnya BF.
4. Jangan rasa riak dengan apa yang kita ada.
Maksudnya jangan nak banding2kan anak ko minum apa anak aku minum apa.
Tuhan maha Kaya. Bila2 masa Allah bleh tarik balik "kelebihan" yang kita ada.
5. ALLAH MAHA BESAR DAN PEMURAH.
Berdoalah. Mintalah. Rayulah. Hanya pada Dia kita bergantung.
**Nukilan tak formal dari pengalaman dan bisikan hati sendiri**
Klu nak formal bleh baca kat blog2 lain yang mmg bnyak support ibu menyusu.
Dannnnnnn.. Banyak lagi.

Thursday, July 8, 2010

Manusia mudah lupa

Sejak aku menjoingkan diri dlm dunia blog ni..
Apa yang aku perasan..
Aku mudah lupa..
Lupa Apa?
.
.
.
.
.
.
LUPA YANG AKU NI BANYAK KEJE!!!!
Klu tercongok depan pc ni mmg xder keje lain.
menjenguk blog orang dan blog sendri.
Klu kena g supplier ok la
Tapi bila tang nak kena buat report mmg la faul.
Buka report 5 mint
Bukak blog setengah jam.
Kadang2 rasa cam nak block je tenet kat pc ni.
Heheheheh
Sapa yang salah?
Dulu tak tenet komplen.
Skrg da ada tenet alpa.
Pn lindut ni betul la.
Oleh itu...
Hari ni punya countermeasure, aku nak listkan apa keje yang aku kena buat..
Supaya bila aku bukak blog je.. terbaca je..
Harap2 bleh kembali ke pangkal jalan..
Kalau orang taknak baca bior aku baca sendiri..
List keje Pn LinDut yang still pending
1. Report and Jig Summary
2. Packaging Status and Summary
3. Sample Run Arrangement for new method of packaging
- Ask supplier to check delivery schedule (Complete)
- Confirm date for production
4. PP2 assembly schedule
5. Checking point meeting with incoming
6. Discuss with designer regarding on DF Tape at Cover LCD
7. Process checking for PP1 problem.
8. Checking WI and SOP for PP2
9. G KWSP (Hehehe- Bleh masuk skli x?)
10. Ngepam (Da kol 9 lbh ni blum pam lg)
11. Anto borang detail Kaseh kat HR
Sedar lah yang anda banyak keje.. Kembalilah ke pangkal jalan..
Atau anda mahu bos anda akan cakap "BOLEH JALAN DAAAA"

Tuesday, July 6, 2010

"You Can Be Someone"

"Kita boleh jadi someone"
Tu kata2 hikmat yang tersembur kuat dari mulut suami ku.
Sejak tu macam melekat kat hati aku.
Macam terjaga dari tidur.
Hidup kita ni, kita yang mencorakkannya.
Bagaimana kita nak hidup is depend on us.
Allah takkan bagi sesuatu tanpa sebab dan tanpa laluan.
Yang membuka laluan tu adalah kita.
Yang nak memberinya adalah Allah.
Maksudnya, kalau kita tak buat apa2 macam mana Allah nak memberi sesuatu kat kita.
Sebagai contoh, sekarang ni kita keja makan gaji di sektor swasta.
Hari2 datang keje hujung bulan dapat gaji sekian2 jumlahnya.
Berbelanja, bayar itu ini, simpan dan joli.
Habis..
Pastu keje hari2 balik dan seterusnya begitu.
Kalau keje keras pun tunjuk komitmen yang memberangsangkan pun setahun sekali dapat la increment lebih skit.
Tapi kalau tiba2 tengok orang g melancong luar negara, dok umah besar, pakai kete besar.
Apa yang kita mampu?
Pandang je.
Pernah tak terdetik kita pun boleh jadi camtu satu hari nanti?
Tapi dengan keadaan hidup kita yang camni mampu kah kita?
Nak move one step to the next level pun kena tunggu.
Contohnya dari dok umah sewa ke dapat beli rumah.
Cuba kira berapa lama kita kumpul duit nak kasi down payment?
Sanggup duit yang kita kumpul untuk DP rumah tu kita belanjakan untuk gi melancong?
Maksudnya disini apa yang kita nak buat mesti ada list of keutamaan.
Mana yang penting didahulukan.
Betul tak?
Tapi camner pulak kalau nak jugak g melancong luar negara?
Nak jugak.. nak jugak..
Dengan kehidupan "biasa" kita mesti tak mampu.
Tapi sapa tahu Allah da kata kita akan dapat g melancong dalam 6 bulan lagi.
Klu base on culculation mmg tak tercapai akal ku la.
Apa yang kita tahu tentang apa yang kita akan dapat dari Allah.
Setiap hari berdoa semoga dimurahkan rezeki.
1 hari Allah nak makbulkan doa kita.
Tapi macam mana?
Takkan la tiba2 Bulan depan naik 4x ganda.
Tak mustahil tapi tak reasonable.
So.. Apa yang kita harus buat?
BUKA LALUAN..
Maksudnya.. Jangan sekadar meneruskan hidup yang biasa.
Sebagai contoh, buat bisnes.
Kecik pun tak per.
Jangan pikir ada orang nak beli ke?
Bleh jalan ke?
Kita da bukak jalan, Allah yang tentukan isinya.
Usaha..
Kita dok doa murahkan rezeki..
Tapi usaha tarak..
Bila tengok orang senang..
"Huis bestnya dia"
Ada pernah pikir,
"Satu hari nanti aku camtu gak la nanti"
"Apa eak dia buat untuk jadi macam dia?"
Pernah kita pikir dimana kita setahun lagi?
2 Tahun lagi?
5 Tahun Lagi?
10 Tahun lagi?
Kat sini lagi ke?
Mesti nak perubahan.
Untuk Allah turunkan sesuatu kat kita,
kita mesti buat sesuatu.
Tanpa usaha apa pun tarak.
Sediakan SEBAB kenapa Allah perlu kasi sesuatu kat kita.
Macam2 option ada untuk menentukan siapa kita dan dimana kita dimasa hadapan.
Cari keje lain?
Sambung belajar?
Start Bisness?
It's depend on you.
Apa yang penting dan perlu diingat
"Long journey start with the first step"

Tak kira la dalam mengejar..

Duit?

Nama?

Penghormatan?

Pengiktirafan?

Kita kena pikir panjang dan mendalam.
Don't look at the surface only.
Look it deeply.
Klu tak kita akan terus berada disini untuk..
Mendengar cerita orang..
Melihat orang..
Mengagumi orang..
Cuba la jadi ORANG itu.
Tapi jangan jadi ORANG-ORANG..
Thanx kepada suami ku.
Membuatkan aku terbuka mata.
Mencari ruang untuk memulakan langkah pertama.
Mencari sebab untuk diberikan rezeki.
**Nukilan ikhlas tanpa skrip**