Pages

Thursday, June 3, 2010

5S - At Home

Apa itu 5S?
Bagi sesiapa yang terlibat dengan company Jepun mmg akan terdedah kepada 5S ni.
5S ni adalah a workplace organisation Methodology.
Ermm.. Macam satu sistem untuk sesuatu organisasi.
5S ni terdiri dari Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu dan Shitsukei.
Mesti ramai yang terpikir apa kejadah la ni.
Ak tak nak citer dalam konteks keje la kan.
It's more to on how to manage rumah tangga menggunakan 5S ni.


Seiri (Sort) : Eliminate Unnecessary Jobs
Dalam menguruskan rumah tangga kita kena tau apa keje yang perlu dan tak perlu buat.
Contohnya, dalam menguruskan pakaian, kalau biasanya kita campur baju bb and baju kita dalam 1 bakul dan bila nak basuh nak kena pilih dan asingkan dulu pastu baru basuh.
Apa kata kita eliminate keje mengasingkan tu dengan menyediakan 2 bakul siap2 untuk baju kita dan baju baby.
Contoh lain dari lipat baju ke hangerkan baju mane yang bleh di hanger.
Seiton (Orderliness) : Prioritise necessary jobs according to their importance
Maksudnya yang penting didulukan la.
Sebagai contoh antara siram pokok bunga dan sapu dalam rumah, mana yang lagi penting?
Pada ku baik sapu rumah dulu sbb klu tak sempat siram pokok bunga tunggu la hujan turun. Hahahaha.. klu tak sapu rumah takdernya angin bertiup tolong tolakkan sampah tu..
Hahahaha lagi skli.
Seiso (Clean) : Carry out a complete and high quality jobs
Clean tu maksudnya bersih la kan. Semestinya kita kena bersih.
Maksud lain adalah make it complete. Jangan buat keje separuh jalan. Klau da lipat baju tu terus je masukkan dalam almari. Jangan tinggalkan kat depan TV or masuk dalam bakul dulu and nanti2 la masuk almari. Nampak gayanya ntah bila la masuk almari tu. Bila hubby kesayangan datang dia main tarik aje so habis la menara baju yang ku susun tu tombang.
Seiketsu (Standardise) : Review process and have an imrovement and make a system to standardise it.
Yang ni makcik suko. Sebagai bonda2 yang bf puteri/putera kesayangan, rutin harian kita adalah tidak sama dengan bonda2 lain. Nak uruskan baby, basuh pam, prepare barang untuk g keje and prepare EBM untuk nursery.
Apa yang jadi pada aku dulu, balik tu g terkam anak dulu EBM yang bawak balik tersadai dlm cooler bag, nagn pam yang blum sterile lg, malam or pagi seblm g keje baru nak siapkan EBM untuk nursery.
Apa yang aku buat skrg, kat opis masukkan siap2 EBM dalam bekas yang nak dibawak ke nursery. Cam Kaseh perlukan 2 botol fresh EBM dan 1 Botol frozen. Bila balik rumah 2 botol dan turunkan siap2 yang frozen. So kira organise la jgk tu kan. tapi still kena improve.
Hooooo.
Shitsukei (Sustain) : Having discipline.
Ni masalah makcik. Da buat sistem da susun elok2 bakul baju tu kena la ikut. Jangan ikut mood.
Istighamah la kata org kite. Make it as habit!!
Semua contoh yang aku kasi tu base on pengalaman sendiri. Hohohooo.
Bila kelam kabut buat keje kat umah tu aku selalu pikir cmner la nak buat nnak kasi senang.
Takkan la nak eklam kabut sepanjang hayat kot.
Baru anak sorang.
Lain la klu tiba2 ada bibik.
Hohohoooo
And masa Engineering Monthly Meeting ari tu GM ku kuar dengan 5S for personal job organisation seperti yang diatas la tapi dalam konteks keje.
So aku twist skit dalm konteks Bonda Yang Berjaya.
Dan 5s for organisation lak lain plak maksudnya.
Thanx Mr Chew came out with this idea.

3 comments:

Imaan09 said...

haha.. umah pun leh wat 5s ek.. Mr Zarif mengagungkan 5s.malangnya, kt tempat kerja je..kt umah xde plak, geram je aku!

KasehKu said...

Boleh je di adaptasi dari situ.
Tapi pakai tak pakai je.
Hohoho

ayu said...

kasehku :

happy anniversary ye...
wahhh..amalkan 5s kat rumah...
dasat tu..hehee