Pages

Wednesday, June 9, 2010

Tag Penyusuan Susu Ibu dari Ayu

Fuhhh...

Setelah melewati hari2 bz, dapat gak den menjengok blog ku dan rakan.

Ada Tag dr Ayu.

Jom kita jawab.

Apakah yang anda faham mengenai Penyusuan Susu Ibu?

Penyusuan secara eksklusif adalah untuk bayi yang berumur 0 - 6 bulan, dan selepas itu diteruskan selama 2 tahun bersama dengan makanan pejal tanpa susu formula.Amalan yang semakin dipinggirkan disebabkan dikatakan tidak moden.Ermm.. Renung2kan.

2. Berapa lamakah anda menyusukan anak anda?

Seumur dengan Kasehku 3 bulan

3. Dimanakah anak anda dilahirkan ? Adakah di Hospital Rakan Bayi ? Apakah yang anda faham mengenai Hospital Rakan Bayi?

Di Hospital Sungai Buloh. Semestinya Rakan Bayi.
Hospital rakan bayi adalah hospital yang mempraktikkan polisi penyusuan ibu dan memberi galakan serta tunjuk ajar mengenai penyusuan ibu.

Dan yang penting room in ngan baby which is klu kat hospital swasta yang bukan rkan bayi kita kena request dan terangkan supaya jangan kasi FM.

Tapi masa Kaseh masuk NICU nurse tu kasi FM sebab katanya susu tak cukup so Kaseh nangis je. Ku cakap ada ni, just baby tak pandai nak latch. Ku biar je susu tu disitu.

Hehehehehe...



Apa yang anda tahu mengenai 1 jam pertama selepas dilahirkan & "rooming in"?

Masa untuk stimulate susu ibu. Masa berharga yang akan menentukan penghasilan susu ibu.

Baby and bonda kena ada bersama klu bleh skin to skin (kangaroo stail) coz within 1 hour baby akan mencari B bondanya.

Masa kat hospital dulu, nurse praktikal banyak membantu dari segi pegang baby dan mereka beramai2 urut B ku.

Ku rasa ada 3 tangan masa tu yang urut.

Ku tak kisah, janji dapat susukan Kaseh.

Thank adik2.


Ceritakan pengalaman penyusuan anda dalam tempoh 3 hari selepas anda melahirkan bayi anda.

Sangat teruja. Dan tak pernah terlintas yang susuku tak cukup/ takder.

Lantak la apa orang sekeliling cakap.

Bila malam asik nangis je, sumbat je, dapat tak dapat belakang kira.

Ada suara yang berbunyi, nasib baik la mak dia kuat semangat, kalau orang lain da kasi air masak.

Ku abaikan. Nasib baik dorang menghormati keputusan ku.

Apakah cabaran yang anda lalui sepanjang tempoh penyusuan anda?

Tak der sangat. Cabaran diri sendiri menguruskan masa je.

Dari manakah anda mengetahui mengenai Penyusuan Susu Ibu? Apakah sumber2 anda?

Kak Anita!! Opismate ku. Bukan tak tau pasal polisi ni. Tapi ingatkan it just a polisi. Tapi actual takder orang amalkan.

Bila Kak Anita bagtau yang dia mengamalkannya terus ku search psl SI kat internet. Jumpa la SI.COM dan 1 blog peberet ku
Ni blog pertama yang kutimba ilmu penyusuan. Masa tu tak tau sgt blog tu apa.
Hehehe.
Bagaimana pula sekiranya anda bekerja selepas habis tempoh berpantang? bagaimana anda menguruskan bekalan susu anak anda?
2 minggu sblm masuk keje da start buat stok. But frust jgk masa tu tak la berapa banyak mane.
1 week sblm masuk keje da antar Kaseh g nursery nak biasakan diri dengan botol susu, EBM dan nak latih jiwa ibunya jgak.
Pengurusan,.Erm.. Just make sure pam susu secukupnya dan upadate ngan nursery susu cukup ke tak. So sekarang daily Kaseh need 15 oz.

Kenapa anda menyusukan anak anda?

Semestinya mahu yang terbaik untuk anak ku. Apa lagi yang kurang pada susu ibu?

Antibody? Khasiat? Jimat? Memang tip top.

Adakah anda merasakan penyusuan itu sangat mudah? Mengapa?

Semestinya. Mudah duit dan jiwa raga.

Let say baby tak yak beberapa hari, klu SI tak payah sibuk jumpa doktor. It's normal. Klau FM mmg bonda2 nya da menggelabah. Sebab tu klu jumpa doktor masa Kaseh sakit, dengan bangga ku jawab Kaseh minum susu ibu sepenuhnya klu doktor tanya. So doktor akan cakap "kalau susu ibu tak yah risau sangat"

Tenang jiwa raga ku.

Kepada ibu-ibu baru, sangat penting menimba ilmu sebanyk mungkin pasal penyusuan susu ibu.

Bleh g Breast Feeding Preparation Class. Sangat berguna untuk removed all the mith yang ada dalam kepala kita selama ni. Bila kepala da di set, "Susu kita ada" "Susu Ibu Terbaik" "Susu Ibu Hak Anak Kita" "Susu Ibu Senang" "Menyusukan Baby dapat pahala, dapat kuruskan badan dan macam2 lagi" sooo senag la kita nak menempuhinya. Datang la ribut melanda pun, ku tempuhi jua.

Heheheheehe..

2 comments:

ayu said...

great info lynd...
cayalah....thanks kerana sudi menjawab tag ayu ye....
mmmm, teruskan perjuangan anda ya...
selamat menyusukan anak anda & selamat memberikan hak yang terbaik untuk anak anda..

Imaan09 said...

bagus..bagus!aku tumpang banggaaa!!